23.10.2022,  18:23:16 | 0 comentarii | 609 vizualizari
Consilierii municipali petroșeneni au votat la ședința de joia trecută aprobarea depunerii pentru finanțare europeană prin PNRR a Proiectului „Renovare energetică moderată a Spitalului de Urgență Petroșani”
de Corneliu BRAN

Un proiect important pentru Spitalul de Urgență din Petroșani a fost aprobat în ședința extraordinară a Consiliului Local Petroșani, convocată de primarul Tiberiu Iacob-Tidzi în după-amiaza zilei de 20 octombrie.

 

Un proiect european de peste 10 milioane de euro fără TVA!

A fost vorba, practic, de aprobarea depunerii pentru finanțare europeană prin PNRR, a Proiectului „Renovare energetică moderată a Spitalului de Urgență Petroșani, pe componenta C5 – Valul Renovării, Apelul de proiecte de renovare energetică moderată a clădirilor publice, inițiat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi la intervenția conducerii S.U.P..

Proiectul din ședința de joi, singurul de pe ordinea de zi, a trecut la vot, iar conform articolului 2 al acestuia a fost aprobată, practic, valoarea maximă eligibilă a proiectului, de nu mai puțin de 10.393.583, 20 euro, fără TVA. O valoare maximă împărțită pe două valori ce vor survine în urma lucrărilor, dacă proiectul va primi finanțare și va fi implementat: valoarea renovării energetice – 10.118.583,20 euro sau în lei, 49.810.749,52 lei la cursul de 1 euro=4,9227 lei (valoare formată după un calcul simplu: 22.996,78 mp x 440 euro/mp) ; valoarea stațiilor de încărcare – 11 la număr - 275.000 euro 9echivalentul a 1.353.742,50 lei).

 

Sunt vizate prin proiect toate clădirile spitalului, nu doar corpul vechiului spital cum s-ar putea crede

Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C5 – Valul Renovării Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice – runda II, municipiul Petroșani intenționează să solicite finanțare pentru obiectivul de investiții Renovare energetică moderată a Spitalului de Urgență Petroșani.

„SUP solicită depunerea proiectului în vederea finanțării lucrărilor de reabilitare energetică pentru partea de spital propriu-zis și de Ambulatoriu, dar și pentru corpul gospodăresc al spitalului, centrala termică și crematoriu, ori pentru cămara de alimente și Secția de Pneumoftiziologie și Stația de salvare. Vorbim de un proiect european de o valoare mare, de peste 10,3 milioane euro fără TVA, care va rezolva partea de renovare energetică a clădirilor spitalului și care va asigura 11 stații de încărcare. Totodată vorbim de facturi scăzute la partea de încălzire”, ne-a spus primarul Tiberiu Iacob-Ridzi după ședință.

 

Facturile la încălzire vor fi la jumătate după implementarea proiectului

Dacă privim în anexele proiectului la ceea ce înseamnă indicatori la nivelul obiectivului de investiții, ne vom da imediat seama ce important este acest proiect nu doar pentru renovările în sine pe linie energetică, dar, mai ales pentru reducerea facturilor la încălzire de care ne spunea primarul.

Ei bine, dacă la momentul actual, conform datelor prezentate, consumul anual specific de energie finală pentru încălzire a tot ce aparține de spital este de 172,31 kWh/mp/an, la finalul implementării proiectului acest consum ar scădea la 75,14 kWk/mp/an. Deci de aproape 2 ori mai puțin! Practic toate facturile de azi s-ar împărți la 2, plătindu-se jumătate din ceea ce se plătește actualmente!

 

Lucrările prevăzute sunt multiple și vor aduce eficiența dorită de managementul spitalului

Conform proiectului, dacă e să prezentăm în mare lucrările de intervenții propuse, acestea sunt: termoizolarea planșeului peste ultimul nivel al clădirilor cu sisteme termoizolante; lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii; lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire prin înlocuirea caloriferelor din întreg spitalul cu ventilo-convertoare și înlocuirea instalației de distribuție agent termic pentru încălzire; lucrări de reabilitare și modernizare acolo unde este cazul a instalațiilor de iluminat; sisteme de management energetic integrat pentru clădiri prin montarea unor sisteme inteligente de contorizare, urmărire și înregistrare consumuri; instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie, utilizând surse regenerabile de energie, precum panouri solare fotovoltaice.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter