24.10.2022,  18:52:45 | 0 comentarii | 868 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Eveniment bisericesc înălțător
de Gheorghe OLTEANU

Citisem undeva că slujba de sfințire a unei biserici este una de o rară frumusețe. E plină de semnificații și le aduce clipe cerești în sufletele credincioșilor care participă la ea. Mi-am adus aminte de aceste cuvinte duminică, 23 octombrie, când am fost părtaș la un astfel de eveniment petrecut la biserica din parohia Vulcan II.

 

Biserica cu hramul

Duminica Orbului este aceea de la intersecția străzilor Nicolae Titulescu și 1 Mai. Vizavi de parcul Școlii Gimnaziale nr.1 Teodora Lucaciu. De fapt, a fost o resfințire a lăcașului de rugăciune construit și sfințit în 1906. O a doua sfințire s-a făcut în 1924, după executarea unor lucrări de restaurare. Ultima târnosire, cum i se mai spune în termeni bisericești, s-a petrecut în 1974. La douăzeci și șase de ani de la  trecerea ei în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române, când s-a a fost refăcută tencuiala, s-a pictat interiorul și s-a pus tablă pe acoperiș. Este de înțeles, așadar, de ce a avut loc evenimentul din duminica trecută, mai ales că acest gen de lucrări au fost efectuate recent.

 

Preotul paroh Nicolae Nuță

a  vorbit, cu mult timp înainte, despre acest eveniment major din viața bisericii și a credincioșilor care se roagă în ea. Pregătirile au culminat cu curățenia lună făcută în săptămâna premergătoare, când bărbații și femeile care, ca întotdeauna participă la asta, au pus la punct tot ce era nevoie. Cu o săptămână înainte, părintele i-a rugat pe enoriași să fie prezenți mai devreme la biserica, fiindcă prea sfințitul Nestor, Episcopul Devei și al Hunedoarei, obișnuiește să vină dis de dimineață când e vorba să facă slujba de sfințire. Așa se explică faptul că, duminică 23 octombrie, biserica era plină ochi.

 

Slujba de sfințire

sau de târnosire a unei biserici este ceva deosebit la care, de cele mai multe ori, îți este dat să iei parte o singură dată în viață. Se începe cu înconjurul, la exterior, cu cele trei popasuri, a clădirii sfântului locaș. Lucru care evidențiază delimitarea spațiului sacru care este „Casa lui Dumnezeu” și poarta cerului de tot ceea ce este pe lângă. Apoi, prea sfințitul episcop Nestor, însoțit de opt preoți din Vulcan, Lupeni și Uricani, printre care a fost și părintele protopop Petrache Crețu, și trei arhidiaconi din Deva, a bătut cu crucea în ușa bisericii și a rostit porunca „Ridicați voi porțile, ca să intre Împăratul Slavei!”. De aici încolo, lucrarea dumnezeiască s-a petrecut în Sfântul Altar la Sfânta Masă. Aceasta a fost spălată cu apă de trandafiri, iar pe mijloc s-au pus moaște ale unor sfinți mucenici și hrisovul de sfințire. Pe cele colțuri au fost montate chipurile celor patru evangheliști, Matei, Marcu, Luca și Ioan, iar mai apoi Sfânta Masă a fost unsă cu mir și se așternută cu acoperământ nou.

 

După slujirea

Sfintei Liturghii, însuși prea sfințitul episcop Nestor i-a  împărtășit pe enoriașii care se spovediseră în zilele dinainte. Ca semn de cinstire pentru modul în care, în anii scurși de când e paroh, s-a îngrijit de biserică și de enoriașii pe care-i păstorește, părintele Nicolae Nuță a fost ridicat la rangul de preot iconom.

La final, până spre orele serii, așa cum se face numai cu ocazia sfințirii unei biserici, enoriașii – și bărbați, și femei – au putut să treacă prin Sfântul Altar și să înalțe o rugăciune fierbinte în fața Sfintei Mese. La ieșirea din biserică credincioșilor le-au fost oferite bucate pregătite de gospodinele din parohie.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter