14.11.2022,  18:09:43 | 0 comentarii | 470 vizualizari
Vetuța Stănescu (deputat PNL): „Partidul Național Liberal a demonstrat în decursul timpului că a susținut întotdeauna activitatea minieră în Valea Jiului”
de Corneliu BRAN

Continuăm azi cu ultima parte a conferinței de presă organizată săptămâna trecută la sediul CEH di Petroșani pe tema mineritului.

 

Cine va asigura fondul de investiții pentru noul complex energetic?

A urmat o întrebare interesantă pentru administratorul special al CEH, Cristian Roșu.

„Pe noua societate, există o înțelegere cu Ministerul Energiei, prin care ar trebui să se facă și investiții pentru asigurarea tuturor materialelor necesare, ceea ce cerea și domnul primar și ceea ce vorbea și doamna deputat de la tribuna parlamentului. Cine asigură aceste fonduri?”, a venit următoarea întrebare.

„Noua societate care se va forma și care va fi în subordinea Ministerului Energiei va avea probabil și un buget de funcționare pentru anul viitor. În acel buget de funcționare ar trebui să fie prevăzute sumele respective pentru a face aceste investiții. Știm că ajutor de stat, legal, nu poate fi acordat, pentru că în Uniunea Europeană nu este voie, dar suma acea de investiții va trebui să vină de undeva. Ajutorul de stat acordat ilegal va fi rambursat în momentul în care sumele obținute din vânzarea Termocentralei Mintia vor fi achitate de cumpărător și cu prioritate se vor stinge acele datorii către Stat”, a răspuns Cristian Roșu.

Jurnalistul a revenit cu întrebarea firească: „Deci acele investiții vor fi făcute din banii companiei, nu va fi un capitol alocat, știu eu, un sprijin financiar, o formulă găsită de Ministerul Energiei? În sensul acesta vă întreb…”.

„În momentul de față, clar, Complexul Energetic Hunedoara nu are forța necesară pentru a face investiții. Dar viitoarea societate energetică, dacă va fi ajutată, va putea face. Dar, vă zic, nu se poate face din bugetul companiei, cel puțin acum, când vorbim, nu avem bani pentru așa ceva”, a răspuns Cristian Roșu, aducând răspunsul la ce se întâmplă în acest moment, deși întrebarea era pentru viitorul complex energetic. Că e clar că un complex aflat în insolvență n-are bani de investiții… Dar întrebarea era pentru ce va fi.

 

S-a pus vreodată problema închiderii celei mai modernizate termocentrale din țară?

„Dacă s-a pus vreodată problema închiderii Termocentralei Paroșeni, în ansamblul ei, ținând cont de toate informațiile care s-au rostogolit în mediul public odată cu această Ordonanță de decarbonizare? Sau dacă e vorba doar de grupul 4 care se închide progresiv, odată cu închiderea minelor?”, au fost alte două întrebări, legate, pentru administratorul special.

„Niciodată nu s-a pus în discuție închiderea Termocentralei Paroșeni! Nicio discuție la Ministerul Energiei n-a avut acest subiect. Dimpotrivă, s-a discutat despre continuarea activității și după 2032, prin construirea unui grup pe gaz care va fi paralel cu grupul pe cărbune. Pentru că toate lucrările care se vor face la minele din Valea Jiului vor conduce la scoaterea unei cantități de cărbune care va trebui undeva neutralizat. Știm cu toții, cărbunele are o capacitate de autoaprindere și nu putem să-l depozităm, pur și simplu, pe un câmp. Și atunci, acel cărbune, am găsit soluția ca să nu existe probleme de mediu, îl vom arde la Termocentrala Paroșeni. Fără doar și poate, grupul pe cărbune va merge mai departe. În paralel, vom lucra pentru punerea unui grup pe gaz, tot la Termocentrala Paroșeni, astfel că să ne asigurăm din timp, să nu așteptăm ultima zi din anul 2032, ca acel grup pe gaz să fie funcțional până la acea dată, iar Termocentrala de la Paroșeni să aibă viață mulți ani de-acum încolo”, a răspuns Cristian Roșu.

 

Prefectul nu vrea să discute sau să răspundă acuzațiilor aduse de senatoarea Șoșoacă

 

A urmat o întrebare pentru prefectul de Hunedoara (a mai fost una legată de turism, dar care nu face obiectul acestei conferințe de presă): „Cum comentați acuzațiile doamnei senator Șoșoacă de ieri, când ați fost acuzați de subminarea sistemului energetic național?

„Despre doamna Șoșoacă nu știu dacă e cazul să vorbim sau să comentăm. De Mintia, cred că domnul administrator judiciar, domnul Gros, poate spune mai mult. Să vorbim de lucruri concrete, nu de declarații”, a izbucnit pe un ton aspru Călin Petru Marian. Semnal clar că nu i-a plăcut subiectul întrebării (la prima relatare de la această conferință am relatat ce a avut de spus Emil Gros legat de vinderea Mintiei și de acuzațiile aduse, deci nu mai reluăm – n.r.).

 

Fond pentru investiții și angajări la noul complex

A urmat o întrebare pusă de ZVJ, prin subsemnatul, pentru doamna deputat Vetuța Stănescu. A fost mai mult o constatare, poate puțin mai lungă, dar, credem, necesară, dacă vorbim cu cărțile pe masă. Deputatul a ascultat foarte atent întrebarea și a avut răbdarea necesară să nu se enerveze, chiar dacă, poate, nu i-a plăcut neapărat ce aude. Semn că, de ce nu, că și politicienii gândesc de multe ori contrar politicii guvernului propriu, sau, în cazul de față, ministrului propriu, ministrul Energiei fiind, se știe, liberal, chiar dacă nu spun întotdeauna ceea ce gândesc (și nici n-ar avea cum, fiind vorba de interesul partidului și de imaginea lui, toți trag la aceiași căruță, evident, sau cel puțin așa ar trebui să fie).

 „Știm că anul trecut ați făcut intervenții la domnul ministru al Energiei, alături și de domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi sau de domnul prefect, prin care cereați ca să se rezolve problemele din minerit. S-au rezolvat cum s-au rezolvat, dar până la urmă am scăpat, măcar n-au mai fost greve și oameni nemulțumiți că nu primesc salariile. Acum, oameni buni, suntem în noiembrie și noi vorbim aici de pornirea noului complex energetic în ianuarie. Noi nici la ora asta nu știm, pentru că, cinstit Cristi Roșu nu ne-a lămurit deocamdată, dacă există un cont pentru investiții în retehnologizare. Ca atare, v-am ruga doamnă deputat, că celor de la complex le este frică deoarece își pot pierde locurile de muncă și îi înțelegem, că sunt angajați și îi pot da afară de la minister, dar dumneavoastră sunteți în parlament și nu puteți fi dată afară, să mergeți la domnul ministru și să-i spuneți frumos: Domnule, trebuie bani pentru retehnologizare că pornește complexul pe 9 ianuarie! Deci, asta e problema cea mai mare, lipsa acestor fonduri și problema cu angajările ar fi a doua. Când le fac, după ce începe treaba la noul complex, după nu știm câte luni?! Păi, ce facem, începem din start iar cu stângul și, apoi, iar datorii la noul complex și iar vina aruncată tot pe mineri?”.

„Aș vrea să vă spun următorul lucru: Partidul Național Liberal a demonstrat în decursul timpului că a susținut întotdeauna activitatea minieră în Valea Jiului. Dacă ne reamintim 2019, când PNL a preluat guvernarea și îmi amintesc foarte exact momentul în care minerii erau blocați în mină, pentru că nu-și primiseră salariile, vedem ce am spus. O să vă reamintesc, de asemenea, că prima hotărâre de guvern pe care a dat-o guvernul liberal din acel moment a fost ca minerii să își primească salariile! Ulterior, așa cum a zis și domnul Cristi Roșu, a urmat o serie de ordonanțe de guvern care au venit în sprijinul activității miniere din Valea Jiului pentru susținerea plății salariilor într-o perioadă dificilă pentru complexul energetic… Fondul Solidaritatea. Au fost succesiv date ordonanțe, cred că vreo trei sau patru, pentru acordarea salariilor minerilor și pentru a închide acel conflict de muncă până la sfârșit.

Astăzi ne găsim în situația în care, o dată cu 1 ianuarie vom avea – sperăm că va fi funcțional – Complexul Energetic Valea Jiului. Noul complex energetic care se presupune că pornește de la datorii zero – că vorbim azi de Complexul Energetic Hunedoara, care de 20 de ani sau, mă rog, de când a fost înființat, a fost devalizat, iar tot ce s-a declarat au fost doar declarații populiste. Eu vă spun următorul lucru: s-a gândit un principiu prin care se va constitui un capital social suficient de mare, din care să se asigure salariile persoanelor angajate. Mai mult decât atât, în Protocolul încheiat între sindicate și ministrul Energiei, se prevede clar să se asigure în continuare echipamente, respectiv echipamente tehnice, respectiv materiale pentru continuarea activității de extragere a cărbunelui. Retehnologizare, din punctul meu de vedere, înseamnă investiție în noi echipamente. Prin acel Protocol încheiat de care am spus, Ministerul Energiei se obligă să asigure echipamentele necesare pentru extragerea de cărbune în condiții de siguranță și pentru a asigura cantitatea de cărbune necesar, în continuare, pentru funcționarea termocentralei”, a răspuns deputatul Vetuța Stănescu.

„Deci, să înțelegem, există acel fond pentru investiții în retehnologizare sau echipamente miniere?”, am întrebat din nou.

„Există”, a venit răspunsul foarte scurt.

„Atunci treaba e ca și rezolvată. Vom vedea din ianuarie cum va fi”, am tras concluzia cu voce tare. Și bine ar fi să fie așa. Să sperăm, iar până vom vedea ce și cum, credem în răspunsul deputatului hunedorean.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter