23.11.2022,  22:24:01 | 0 comentarii | 926 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ultimele zile ale comunismului în Valea Jiului. Vederi din Steagul Roșu (I)
de Marian BOBOC

La confruntarea cu timpul (suprema instanță), un ziar adevărat ar trebui să reziste. Indiferent de epocile în care acesta a apărut, dincolo de latura ideologică, el trebuie să fie oglinda societății. Din el, trebuie să aflăm, în primul rând, creșterea și descreșterea unei localități.

La 33 de ani de la Revoluție, republicăm un documentar realizat în urmă cu ceva timp și care a constituit la acea vreme o premieră în presa Văii Jiului: ultimele zile ale comunismului în Valea Jiului, așa cum au fost ele reflectate în singurul ziar care a apărut în Valea Jiului în timpul comunismului: Steagul Roșu – „organ al Comitetului Municipal Petroșani al P.C.R. și al Consiliului Popular Municipal”. De azi „vă informăm” (așa se numea rubrica de știri a cotidianului Văii, singura care rezistă peste ani, în afară de aceea sportivă, bineînțeles) despre cele întâmplate de la 1 decembrie 1989 în Valea Jiului. (M. BOBOC)

 

Vineri, 1 decembrie 1989

„SCHIMB DE EXPERIENȚĂ. Zilele trecute la Liceul industrial nr. 1 din Lupeni a avut loc un interesant schimb de experiență la care au participat profesori de limbă și literatură română, din liceele și școlile generale din localitățile Lupeni, Vulcan și Uricani. În cadrul schimbului de experiență au fost prezentate mai multe comunicări, dintre care se distinge în mod deosebit prin importanță cea pe tema Căi și mijloace de valorificare a lecturii suplimentare a elevilor (L. AVRAM)

ȘAH. Luni, 4 decembrie, la ora 10, Centrul de creație și cultură socialistă din Petrila va găzdui un simultan de șah susținut de către maestrul internațional al sportului Iuliu Hegheduș, jucător în echipa de divizia A Calculatorul București. Întâlnirea este organizată de AS Jiul Petrila. (I.D.)

BALUL TINERETULUI. Mâine, de la ora 18, tinerii din Intreprinderea minieră Valea de Brazi, vor participa la Balul tineretului, la clubul Sterminos, organizat de comitetele U.T.C. și de sindicat ale întreprinderii. (T.S.)

TELESCAUN. După lucrările de revizie generală și alte reparații, instalația de transport pe cablu din Parâng a fost redată în funcțiune. O noutate binevenită, în pragul sezonului alb, al sporturilor de iarnă. (I.D.)

CURS. CMFS Petroșani organizează un curs pentru arbitri de box, la care se primesc persoane în vârstă de până la 40 de ani, de preferință să fi practicat acest sport. Înscrierile se fac zilnic la sediul consiliului, telefon 42963, între orele 8-11.

CHEI. A fost găsită, în zona Hermes din Petroșani, o legătură de chei, pe care un binevoitor a adus-o la administrația ziarului nostru. Păgubașul este invitat la redacție, pentru a intra în posesia ei. (S.B.)

FRIG. După cum ne-a informat Maria Șerban, de la stația metereologică Petroșani, ieri dimineață temperatura aerului a fost de minus 18 grade. În Petroșani, stratul de zăpadă este de 4 cm. Pentru următoarea perioadă se prevăd zile friguroase, cu temperaturi scăzute, sub minus 10 grade. În Parâng, stratul de zăpadă a atins grosimea de 20 cm, favorizând practicarea sporturilor de iarnă. (V.S.)”

 

Sâmbătă, 2 decembrie 1989

„EXPUNERE. Sub egida comitetului UTC, la Liceul industrial nr. 1 Lupeni a avut loc, cu prilejul aniversării Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, o interesantă expunere pe tema Unirea cea mare în conștiința poporului român, care a fost urmată de un frumos spectacol de poezie și muzică tânără intitulat Uniți în cuget și simțire, susținut de formațiile artistice ale liceului, laureate ale Festivalului național Cântarea României.

PATINOAR. Deschiderea patinoarului amenajat la Baza sportivă a Uzinei de preparare a cărbunelui Coroești a fost primită cu entuziasm de tinerii din Vulcan. Pus la punct de un grup de meseriași conduși de inimosul animator sportiv Bebe Cojocaru, patinoarul stă, zilnic, la dispoziția celor tentați să petreacă ore de destindere pe luciul gheții. (Gh. O.)

UN GRUP de 32 studenți de la Institutul de mine din Petroșani vor efectua timp de două zile o excursie de studii la carierele din județul Bihor. Excursia, organizată prin Biroul de turism pentru tineret, filiala Petroșani, cuprinde și un popas la Stâna de Vale. (I.C.)”


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter