24.11.2022,  18:01:07 | 0 comentarii | 908 vizualizari
Ultimele zile ale comunismului în Valea Jiului. Vederi din Steagul Roșu (II)
de Marian BOBOC

La confruntarea cu timpul (suprema instanță), un ziar adevărat ar trebui să reziste. Indiferent de epocile în care acesta a apărut, dincolo de latura ideologică, el trebuie să fie oglinda societății. Din el, trebuie să aflăm, în primul rând, creșterea și descreșterea unei localități. 
La 33 de ani de la Revoluție, republicăm un documentar realizat în urmă cu ceva timp și care a constituit la acea vreme o premieră în presa Văii Jiului: ultimele zile ale comunismului în Valea Jiului, așa cum au fost ele reflectate în singurul ziar care a apărut în Valea Jiului în timpul comunismului: Steagul Roșu – „organ al Comitetului Municipal Petroșani al P.C.R. și al Consiliului Popular Municipal”. De azi „vă informăm” (așa se numea rubrica de știri a cotidianului Văii, singura care rezistă peste ani, în afară de aceea sportivă, bineînțeles) despre cele întâmplate de la 1 decembrie 1989 în Valea Jiului. (M. BOBOC)

Duminică, 3 decembrie 1989
„DEZBATERE. La cabinetul de științe sociale al Liceului industrial nr. 1 Lupeni s-a desfășurat o utilă dezbatere pe tema Sarcinile școlii și ale organizației de tineret, reieșite din Raportul prezentat Congresului al XIV-lea al partidului. Au participat peste 150 de elevi și cadre didactice din liceu. (G.C.)
EVOCARE. Aniversarea actului istoric de la 1 Decembrie 1918 a prilejuit organizarea unor ample acțiuni dedicate acestui eveniment. La Lupeni, s-a desfășurat dezbaterea 71 de ani de la Marea Unire, urmată de vizionarea filmului Pagini din Cronica Marii Uniri. La acțiune, organizată la cinematograful Cultural, au participat oameni ai muncii și elevi din liceele.
EXCURSIE. În primele trei zile ale săptămânii viitoare, 45 de tineri de la Uzina de preparare a cărbunelui Petrila vor efectua o excursie pe traseul Petrila-Tg. Jiu-Drobeta Turnu-Severin-Caransebeș-Hațeg. Excursia este organizată de comitetul U.T.C. al unității în colaborare cu filiala BTT Petroșani, pentru tinerii cu rezultate deosebite în producție și în viața de organizație. (C.I.)
FESTIVITATE. La Muzeul mineritului, în organizarea Comitetului municipal Petroșani al U.T.C., a avut loc o înmânare festivă a carnetului de membru al organizației de tineret. Cei mai tineri membri ai organizației U.T.C. din muncipiu – care au avut cinstea să participe la acest eveniment în ziua în care se împlinea 71 de ani de la Marea Unire – sunt elevii clasei a IX-a de la Școala generală nr. 4 Petroșani. (C.I.)
PRODUSE DE SEZON. Unitatea de prezentare și desfacere a industriei mici din Petroșani oferă cumpărătorilor o gamă bogată de tricotaje pentru copii. Produsele, specifice sezonului rece, sunt realizate de secția de tricotaje din Petrila a industriei mici. (I.D.)
BRIGADA ARTISTICĂ. De curând, elevii clasei a V-a C, de la Școala generală nr. 1 Petroșani, au început repetițiile la programul de brigadă artistică Spune-mi unde, spune-mi cine?, program înscris în actuala ediție a Festivalului muncii și creației Cântarea României. (M.B.)”
 
Marți, 5 decembrie 1989
Din lectura acestui număr, ai impresia că redacția Steagului Roșu a fost plecată în vacanță. Nici o semnătură nu onorează nemuritoarele materiale: Întâlnirea dintre tovarășul Nicolae Ceaușescu și tovarășul M.S. Gorbaciov; Tovarășul Nicolae Ceaușescu a luat parte, la Moscova, la întâlnirea la nivel înalt a conducătorilor statelor participante la tratatul de la Varșovia.
În această ediție a S.R. lecturăm cele 18 capitole întinse pe patru pagini din Rezoluția Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist Român.
În rest, nici o știre locală.
Cum s-ar spune azi, un ziar curat politic.
 
Miercuri, 6 decembrie 1989
„ROD BOGAT. Acțiunile colective organizate de filiala din Petroșani a AVPS la începutul actualului sezon de vânătoare s-au soldat cu rezultate remarcabile. Au fost vânați 14 porci mistreți. Prin aceasta s-a realizat o importantă contribuție la planul semestrial de export la vânat. (V.S.)
SCHI. Duminică, pe pârtiile înzăpezite din masivul Parâng și-au făcut apariția primii amatori de schi din actualul sezon de iarnă. Au fost prezenți la datorie și membrii formației Salvamont Petroșani, care avertizează că, în condițiile în care stratul de zăpadă are numai de 20 cm grosime, pericolele de accidentări sunt sporite! (V.S.)
(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter