04.12.2022,  20:00:53 | 0 comentarii | 596 vizualizari
În 1904, la Lupeni, de Sfânta Varvara / ​​​​​​​Cascadă de petreceri pentru toţi
de Marian BOBOC

În 2018, am publicat la Editura INSEMEX, din Petroșani, un volum dedicat sărbătorilor minerilor, prefațat cu generozitate de Dr.ing. George Artur GĂMAN, directorul general INCD-INSEMEX Petroșani. Pentru că era prima, am început cu sărbătoarea Sfintei Varvara, mai deloc sau evaziv tratată în istoriografia locală.

Deoarece ieri a fost 4 decembrie, mi-am amintit de carte, din care am rupt un episod (realizat cu sprijinul bunului meu prieten, Adrian Catană, împreună cu care am pornit, ca vechii pionieri, într-o temerară expediție de „cucerire” a Micii Americi, cum se numea la începuturile sale industriale Valea Jiului).

Povestea de mai la vale se referă la celebrarea acestei zile la Lupeni în anul 1904 (în urmă cu 118 ani). Cum (nu) este e celebrată astăzi, 4 decembrie 2022, ați putut să observați și singuri...

 

Pentru că Ziua Sfintei Varvara a picat în 1904 într-o duminică (la fel ca anul acesta), pregătirile pentru sărbătoare au început cu o zi înainte.

În seara zilei de 3 decembrie, centrul Lupeniului degaja un aer sărbătoresc. Clădirile oficiale, cele particulare şi platoul din centru sunt împodobite cu luminiţe. Pe la orele 19,30, ca o repetiţie generală pentru a doua zi, fanfara minerilor susţine un concert în mişcare, pe strada principală, urmată fiind de o mulţime impresionantă de lupeneni.

În ziua de 4 decembrie, minerii se trezesc cu noaptea în cap. Au şi de ce. Dis de dimineaţă trec pe la casieriile minelor, de unde îşi ridică „banii de Sf. Varvara”. Aşa, cu bănuţii în buzunar, iau parte la 9,30 la o şedinţă festivă la Mina Ştefan. În sunetul muzicii de fanfară, se încolonează disciplinat şi formează coloana oficială. „Având în frunte drapelul sfânt fluturând”, mărşăluind laolaltă ingineri, muncitori, în frunte cu directorul Krizko Bohus. De la Mina Ştefan ajung pe la ora 10 la Biserica romano-catolică. Ajung la timp, ca să participe la slujba religioasă.

Excelenţa Sa Vicar Buday Janos ţine o emoţionantă vorbire despre semnificaţia acestei zile sfinte pentru mineri, după care oficiază Sfânta Slujbă.

De la cele sfinte, minerii trec la cele( mai) lumeşti. La orele 12,30 administraţia minelor lupenene oferă un banchet la care participă 65 de meseni. Trebuie amintit că la ospăţ nu participă doar corpul ingineresc şi protipendada Lupeniului, directorul minelor având invitaţi de onoare şi, atenţie!, câţiva meseriaşi cu ștaif.

Dintre participanţi îi amintim pe: inginerul şef de la Vulcan, Blazsek Aladar, Sarkozy Tihamer, inginerii Ungvari Gyorgy, Horvath Vilmos.

Cum acela nu era banchet dacă nu se toasta, nici acesta nu face excepţie de la regulă. Tonul îl dă, după cum e şi firesc, directorul Krizko Bohus, care toastează în cinstea Împăratului, ridicând apoi paharul în cinstea Excelenţei Sale Buday Janos. Sarkozy Tihamer nu uită cui îi eeste dedicată ziua de Sfânta Varvara, închinând în sănătatea tuturor celor care trudesc în subteran. Lichtenstein ridică paharul în sănătatea Dr. Kaczander Jozsef.

Antrenul îl susţine orchestra minieră, „foarte bine echipată cu instrumente muzicale”, dirijată de Zentel, care pe tot parcursul mesei a interpretat cu profesionalism melodii vesele.

Cronicarul săptămânalului  local care apărea la Petroșani, invitat şi el la banchet, îl elogiază şi pe maestrul bucătar al restaurantului cazinoului, Schaffer Samu: „Mâncărurile foarte gustoase au fost asigurate de maestrul bucătar Schaffer Samu de la restaurantul cazinoului. Nu a ratat ocazia să ne dovedească încă o dată că merită cu prisosinţă titlul de maestru”. Nu ştim dacă pentru aceste laude a primit sau nu vreo porţie în plus…

După atâtea mâncăruri delicioase, nu strică puţină mişcare. De la cazinoul societăţii cei 65 de participanţi la banchet se deplasează, în muzica alămurilor fanfarei, la sediul restaurantului societăţii miniere. Când ajung era ora 16. Tocmai începuse serata dansantă a muncitorilor. După ce au onorat cu prezenţa cheful muncitorilor, high-life-ul lupenean se deplasează la cazinou. Aici, altă petrecere. De data aceasta, dată în onoarea directorului Krizko Bohus. Cronicarul nu ratează prilejul şi elogiază exuberant şi personalitatea directorului: „Este bine ştiut faptul că acest om, la birou nu ştie altceva decât muncă şi iar muncă. Simţul datoriei de care dă dovadă este unul exemplar. La fel de cunoscut este şi modul său sever, dar corect în care abordează relaţia cu subordonaţii. A fost impresionant să vedem cum acest om a fost sărbătorit cu respect şi dragoste de cei cu care lucrează: mineri, funcţionari, ingineri. Asta dovedeşte că directorul Krizko nu este directorul dur. Este inginerul competent, omul corect care niciodată nu solicită favoruri pentru propria-i persoană. Acestea sunt calităţile pentru care toţi cei din jurul său îl respectă şi de aceea toţi au simţit nevoia să-i fie alături şi să-l sărbătorească”.

Concluziei cronicarului - „mai trebuie să menţionăm că şi seara de dans a fost o mare reuşită care a contribuit din plin la o frumoasă şi reuşită zi de sărbătoare” - îi mai adăugăm şi noi una: ziua ocrotitoarei minerilor a fost în 1904 o cascadă de petreceri pentru toţi.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter