07.12.2022,  22:04:41 | 0 comentarii | 567 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Petroșani / Au sosit alimentele neperisabile pentru cei 1.105 de petroșeneni distribuite de DAS prin POAD!
de Corneliu BRAN

A cincea tranșă de produse alimentare din cadrul Programului Operațional „Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, POAD cum se cunoaște tehnic, a ajuns miercuri, 7 decembrie, la Petroșani.

 

Alimente pentru 1.105 persoane aflate pe listele DAS și primăriei

Alimentele neperisabile au fost descărcate din tir și depozitate la subsolul clădirii celor de la Direcția de Asistență Socială de pe strada Nicolae Bălcescu, după care vor fi distribuite persoanelor defavorizate în baza listei pe care cei din primărie o dețin. Adică, exact 1.105 persoane vor beneficia de aceste alimente, acum în prag de sărbători. Ceea ce nu e deloc rău, deși lângă aceste alimente, mai trebuie pus pe masă și altele, mai ales acolo unde sunt și copii. Dar, cam o treime din ce este nevoie pentru a acoperi prețul cu hrana este asigurat, măcar luna aceasta, dacă nu cumva și în ianuarie.

 

Comentarii răutăcioase absolut aiurea și fără rost, alimentele vin de la UE, nu sunt „pomană electorală”

Auzim în spațiul public diverse comentarii răutăcioase ale unor domni sau doamne de ce se dau acestor asistați sociali aceste pachete și că astfel se încurajează nemunca. Bun! Atunci hai să vedem criteriile de acordare ale acestor pachete de la Uniunea Europeană, via prefecturi, via direcțiile sociale din primării: 

Pachetele cu alimente sunt destinate, conform prevederilor Programului european, următoarelor categorii:

a) membrii familiilor şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;

b) membrii familiilor beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate”.

 

În primul rând, aceste alimente vin de la Uniunea Europeană și nu sunt „pomană electorală”, sau alte asemenea idei transpuse de unii pe fond politic și care politizează orice, trebuie nu trebuie…

Apoi un alt lucru, evident, trebuie stabilit: ați văzut legea, nu vorbim doar de asistații sociali, care sunt, de altfel, nu prea mai sunt foarte mulți pe la toate primăriile, că nimeni, sănătos și apt de muncă, nu mai stă să nu muncească și să primească vreo 300 lei la venit minim garantat, bani cu care nu poți trăi o săptămână, dar o lună.

Apoi, cine vorbește astfel de lucruri este cumva invidios pe niște persoane cu handicap grav și accentuat care nu beneficiază de îngrijire în regim rezidențial, adică de care nu le pasă mai nimănui? Doamne ferește să ajungă cineva în astfel de situație! Sau să fie, oare, invidioși, pe familiile cu copii care abia se descurcă, fiindcă veniturile, chiar dacă părinții lucrează, sunt prea mici? Oameni buni, reveniți la sentimente mai umane! Ce naiba, aici nu e vorba de „încurajat nemunca”, e vorba de căldură umană, de sprijin, de umanitate, de spirit creștinesc, de solidaritate sau cum mai vreți să spuneți! De asta e vorba și când faceți niște afirmații mai și gândiți. „Fiți mai buni de Crăciun!”, acest slogan oare nu vă spune nimic, sau răutatea vă orbește mintea și sufletul? Că și acest slogan e oarecum tras de coadă, fiindcă un bun creștin și cu frică de Dumnezeu ar trebui să fie „mai bun” pe toată perioada anului, că foamea și setea sau frigul din oase al unor oameni de lângă noi sunt poate zilnice, nu doar de Crăciun sau de Paști. Orice preot adevărat vă poate spune cum stă treaba asta și ce fapte bune să faci ca Dumnezeu să te ridice spiritual și să-ți șteargă păcatele, dându-ți înmiit înapoi ce ai dat din tot sufletul, nu cu mâna tremurată, întrebându-l pe bietul amărât ce face cu banii (o porcărie de nedescris, face ce vrea el, ce treabă ai tu, i-ai dat ce i-ai dat din tot sufletul și cu asta basta!).

 

Pachete de 25 de kg în valoare de minim 300 lei (la prețurile cele mai mici de pe piață)

Acum că am spus ce am avut de spus și ne-am bucura dacă s-ar și înțelege ce am vrut să spunem, revenim la alimentele ce vor fi distribuite. Am făcut un mic calcul luând cele mai ieftine oferte din țară și am ajuns la concluzia că cele 12 sortimente de alimente, de o greutate de aproape 25 de kilograme pentru fiecare beneficiar, ar valora undeva spre 300 lei. Deci, un cadou alimentar rezonabil, iar dacă această cifră am înmulți-o cu 1.105, rezultatul este undeva peste 330 mii lei. Asta doar pentru Petroșani.

 

Primarul precizează care sunt alimentele beneficiarilor și cum se pot ridica

Primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a transmis multe informații legate de aceste pachete alimentare pentru persoanele defavorizate din Petroșani.

Pachetele cu alimente europene au ajuns la Petroșani și începe distribuirea lor către beneficiari!

În această dimineață au fost descărcate la depozitul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei municipiului Petroșani, de unde pot fi ridicate de persoanele cărora le sunt destinate.

Este vorba despre cea de a cincea tranșă de pachete cu produse alimentare în cadrul Programului Operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD.

La Petroșani vor fi distribuite 1.105 pachete cu produse alimentare.

Pachetele conțin 12 alimente de bază (38 de unități) și provin de la producători din România: făină albă de grâu (5 pungi de 1 kg); mălai (4 pungi de 1 kg); paste făinoase (2 pungi de 400 g); ulei (4 sticle de 1 l); zahăr (2 pungi de 1 kg); orez (4 pungi de 1 kg); conserve din carne de vită (5 cutii de 300 g); conserve din carne de porc (3 cutii de 300 g); conserve pate de ficat de porc (5 cutii de 200 g); borcane de compot de fructe (2 borcane de 720 ml); gem de fructe (1 borcan de 360 g); gem de fructe dietetic (1 borcan de 360 g).

Distribuirea se face de la depozitul de alimente din Petroșani, str. 1 Decembrie 1918, nr. 90, colț cu strada Nicolae Bălcescu, după următorul program: luni -joi 9.30-14,00; vineri 9.30 -12,00.

Actele necesare sunt: actul de identitate în original și copie după certificatul de încadrare în grad de handicap (pentru categoria persoanelor cu dizabilități).

În primele zile se vor distribui persoanelor beneficiare de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei, apoi, în limita stocului disponibil, vom distribui persoanelor aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, persoanele cu handicap grav şi accentuat”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter