13.12.2022,  18:25:23 | 0 comentarii | 512 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În 1923 la Biserica Ortodoxă din Vulcan / A fost încreștinat un mahomedan!
de Marian BOBOC

Viața interbelică a bisericilor Văii Jiului (ca să nu mai vorbim de aceea antebelică sau din timpul comunismului) este în egală măsură fascinantă și puțin cunoscută.

Fiecare biserică – ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică, evanghelică, reformată, unitariană – are istoria sa, pe care suntem datori să o cunoaștem și să tragem învățăminte din aceasta. În această ediție a ZVJ încredințez tiparului o relatare publicată în urmă cu 99 de ani de părintele E. Șinca în „Telegraful Român” (publicație a Mitropoliei Ardealului, tipărită la Sibiu), în toamna anului 1923, mai exact în ediția nr. 72 din 18 septembrie.

Intitulată „Conferințele preoțești cercuale din Valea Jiului”, relatarea dă seama de efervescența și temeinicia vieții bisericești ortodoxe oglindite într-unul dintre momentele organizatorice importante ale preoțimii ortodoxe din Valea Jiului: conferințele. Din relatare aflăm amănunte prețioase despre desfășurarea acestora. Și o informație care conține și o doză de inedit: creștinarea unui mahomedan ajuns pe Jiul de Vest, la Vulcan.

„În nici o parte a mitropoliei noastre nu se recere atâta muncă pastorală și atâta tresvie din partea preoțimii, ca și în Valea Jiului, unde credincioșii nu sunt cu aceleași datine și aproape acelaș mers al gândurilor, ca și în parohiile compacte, unde datine și concepții să moștenesc de la părinți la fii. În Valea-Jiului nici nu se poate vorbi de o atare continuitate. Credincioșii bisericii noastre să formează din persoane venite aproape din toate unghiurile țării ca muncitori la minele de cărbuni și exploatări de lemne, și sânt în continuu contact cu oamenii de diferite confesiuni și secte. La toate acestea secundează încă curentele socialiste, comuniste etc., cari în mare parte sunt dușmănoase bisericii. Nici într-o altă parte diferitele secte nu își au reprezentanți ca și in Valea Jiului.
Conștie de aceste împrejurări, preoțimea din Valea Jiului caută toate ocaziunile pentru a veni în contact cu acești muncitori spre a-i ridica la viața morală, culturală, necesară.
Conferințele cercuale pastorale sunt ținute cu demnitate și cu toată conștiețiositatea, deși fiecare preot este reclamat în tot momentul de datoria sa.
Prima conferință s-a ținut în parohia Petroșeni cu mare asistență de popor făcându-se totodată și stropirea cu apă sfințită a bisericii, care a fost frumos renovată. Servindu-se sfânta liturghie în sobor, predica a fost rostită de păr. Emilian Șinca din Aninoasa despre datoriile creștinului față de Dumnezeu, biserică și deaproapele.
A II-a conferință în parohia nou înființată Petrila Regele Ferdinand cu o frumoasă predică de către păr. Sebastian Rusan din Vulcan despre statornicia în credință.
A IlI-a conferință s-a ținut în parohia Lupeni împreunată cu sfințirea și punerea pietrei fundamentale a nou edificatei biserici, care promite a fi una dintre cele mai mărețe și frumoase biserici ale arhidecesei noastre ca stil, formă și mărime. La această conferință a luat parte și părintele protopop tractual Dr. Cornel Popescu. În fața alor sute de oameni - și de alte confesiuni - a rostit păr. Ioan Duma din Petroșeni, o educătoare predică de cuprins moral național cu mult entusiasm.

Părintele protopop a rostit o frumoasă vorbire arătând istoricul cu date ale acestei parohii. Serviciul a fost impunător, dându-se răspunsurile liturghice de către preoți în cor.
A IV-a conferință s-a ținut în parohia Vulcan. Această conferință și slujire în sobor a fost unică în felul său prin împrejurarea, că cu aceasta ocaziune s-a încreștinat, primind taina Sft. Botez un mohamedan Osman Lehici luând în botez numele de Iacob la propria sa dorință.

La liturghie a vorbit păr. E. Șinca despre credința bisericii noastre ortodoxe în legătură cu evangheliei zilei.
Înrâurirea, ce a avut-o această conferință prin actele ei asupra celor prezenți se învederează din cuvintele unui cantor bătrân care îmi zicea: Părinte ziua de azi a fost cea mai bună școală pentru poporul nostru din Valea Jiului, avem preoți vrednici aici, și acuma pot să mor liniștit, că nu mi-e teamă, că rătăciții aceștia (pocăiții) vor putea cutropi credința și biserica noastră ortodoxă. (din fericire, în zilele noastre, Biserica Ortodoxă Română este mai tolerantă față de sectele neoprotestante – n.r.)
Celelalte conferințe pastorale urmează a se ținea conform programului stabilit.
Cu acestea ocaziuni s-au săvârșit diferite servicii credincioșilor întreținându-se preoții cu credincioșii și luminându-i asupra diferitelor chestiuni.
La fine s-au ținut conferințele intime preoțești discutându-se asupra mersului și a diferitelor probleme, ce obvin în viața pastorală, dresându-se proces verbal în toată regula.
În această vale a Jiului - deși cel mai periculos mediu - biserica noastră ia un avânt îmbucurător jertfindu-se multe milioane pentru biserici.
Aceasta se va putea constata și atunci când credincioșii din Valea Jiului vor avea fericirea a avea în mijlocul lor pe înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop și Mitropolit”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter