15.01.2023,  17:47:35 | 1 comentariu | 1773 vizualizari
Realist și curajos. / ​​​​​​​Senatorul Cristian Resmeriță (PSD) a avut dreptate: vagabonțeală totală pe piața de energie!


de Corneliu BRAN

Pornim acest material de la un răspuns oferit de senatorul social-democrat Cristian Resmeriță anul trecut, undeva în toamnă, în momentul în care a fost întrebat ce părere are legat de creșterea facturilor la energie. Se întâmpla în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la Petroșani. Răspunsul senatorului lupenean a fost unul care a pus punctul pe „i”. Și care, după cum veți vedea, este confirmat de cifrele Institutului Național de Statistică (INS) pe primele șase luni ale anului 2022. Politicianul a avut perfectă dreptate!

 

„O vagabonțeală totală… Asta se întâmplă!”

 

„O vagabonțeală totală… Asta se întâmplă! Să vă mai zic altceva? Oficial vă zic: o vagabonțeală totală… Păi, știți voi mai bine ca mine care e situația. În momentul în care producătorii de energie, fie că e vorba de curent electric, fie că e vorba de gaz, au prețuri de la zi la zi care nu sunt fixe și care sunt mult mai mari decât cu un an în urmă, atunci ce să mai vorbim! Vrea cineva să mă facă pe mine să cred că au crescut costurile la eoliene cu ceva? N-au crescut cu nimic! Sau la hidro și nuclear… la fel. Nici la cărbune n-au crescut costurile, că nu au de unde să crească, salariile oamenilor nu au crescut… n-a crescut nimic, pur și simplu este pe față o slăbiciune a Statului Român care îi lasă pe „trenderi”, parcă așa se numesc acum, să joace cum vor ei. Și o să vedeți că, dacă nu suntem atenți, o să ajungem mai rău ca atunci când eram eu copil, stăteam la etajul VII și aveam o baterie pătrată R9, cu bec și cu elastic pe post de lanternă – foloseam pe scări, că se lua curentul de o sută de ori pe zi. Acum există o discuție în grupul parlamentar PSD, dar nu are rost să spun eu neapărat treaba asta, în care se consideră că trebuie luate niște noi măsuri, niște plafonări. Ele nu există în momentul de față și va trebui făcut ceva, cetățenii să fie protejați”, răspundea atunci senatorul Cristian Resmeriță. La nivel de județ Hunedoara, pe subiect economic, acest răspuns poate fi luat ca fiind „declarația anului 2022” dinspre politicienii județeni, indiferent de culoarea lor politică.

 

Stagnăm din 2014 încoace la energia solară și eoliană, sub 20% energie produsă intern pe aceste ramuri!

 

Pornind de la această declarație realistă și corectă, dar și curajoasă, în condițiile în care nici un parlamentar județean, sau nici un membru din conducerea de partid din cadrul social-democraților hunedoreni nu a ridicat această problemă decât trecător și nu au avut curajul să vorbească prea multe (iar aici nu înțelegem de ce, poate de frica de a spune lucrurilor pe șleau ca să „nu se supere șefii de partid”, poate pur și simplu din neștiință, poate din „las-o că merge așa” și multă indiferență, ori poate câte puțin din fiecare), să vedem în continuare ce spun datele INS legat de acest subiect.

Din datele statistice ale primei jumătăți de an 2022, a rezultat că România a produs la fel de multă energie eoliană și solară ca în 2014, fără să evolueze mare lucru de-atunci și până azi, folosind în continuare mai mult gaz și cărbune decât soare și vânt!

Lipsa unei strategii coerente, dublată de lipsa de investiții au făcut ca România să se plaseze pe unul dintre ultimele locuri la nivel european în privința producției de energie din surse regenerabile pe cap de locuitor, atunci când ne uităm la cifrele anuale. Datele oferite de INS ne arată faptul că țara noastră a produs în primele șase luni ale anului 2022 sub 20% din energie din surse regenerabile!

 

INS dezvăluie prin cifre

 

În primele două trimestre ale anului 2022, România a importat mai multă energie decât a produs! Întrebarea este de ce s-a distrus ramura extractivă ca să se ajungă în asemenea hal? Care sunt interesele?

Ce mai aflăm de la INS? Păi, dacă citim și analizăm puțin, fără o mare problemă, aflăm faptul că în primele șase luni ale anului 2022 România a produs în jur de 28,8 miliarde de Kwh, din care aproape trei sferturi au mers către economie, mai bine de un sfert, 6,5 miliarde Kwh au mers către populație și ceva mult mai puțin, 300 milioane Kwh pentru iluminatul public. În perioada menționată, România a importat mai multă energie electrică decât a exportat: 3,8 mld kwh, față de 3 mld kwh! Da, din cauza politicii „formidabile” de stat, țara noastră, care la această oră putea fi independentă energetic la ce resurse are, a ajuns ca în 2022 să importe mai multă energie decât produce, spre satisfacția „trenderilor” de care vorbea senatorul Cristian Resmeriță în răspunsul la întrebare, citat mai sus.

 

Locul I (37% din totalul producției de energie) la producția de energie în primul semestru a anului 2022 a rămas tot producția pe bază de cărbune!

 

În primele șase luni ale anului 2022, cea mai mare cantitate de electricitate din România a fost produsă de termocentrale, mai exact 37% din totalul surselor de producție! Asta în condițiile în care, fără să punem ceva imediat la loc, guvernanții iau decizii, prin Ministerul Energiei de închidere de mine și de termocentrale! A doua sursă de electricitate a țării a rămas și în 2022, în primele două trimestre, hidrocentralele, 27% din energia totală produsă, iar pe locul trei a rămas, centrala nucleară de la Cernavodă, cu 18% din producția totală de energie.

Ei și acum venim și la ultimul loc, cumulat, energiile eoliene și solare au un total, în primele șase luni ale lui 2022 de cu puțin sub 20%, potrivit datelor oficiale a INS! Asta după ce în ultimii ani totalul energiei produse de vânt și soare a oscilat între 16% și 24% pe semestre anuale. Deci un mare gol, ce nu acoperă nici măcar un sfert din producția țării, iar pe fond de criză energetică România își „permite” să închidă mine de lignit și huilă și termocentrale!

 

Din 2014 încoace, România stagnează

 

România a stagnat la capitolul energie verde, atât de trâmbițată de Ministerul Energiei, nereușind în ultimii cinci ani să crească mai deloc capacitatea de producție. Anul trecut țara noastră era tot pe locul IV de la coadă în Europa la acest capitol, cu 0,229 Kw instalat per cetățean produși din energia eoliană și solară, doar Slovenia, Slovaci și Letonia fiind sub țara noastră, în condițiile în care „Ember-Climate” ne spunea că liderul clasamentului era Danemarca, cu 1,476 Kw per cetățean, urmată de Germania, Suedia și Olanda. Bun, și atunci, dacă nu am evoluat din 2014 până în 2022 la eoliene și solare, de ce a trebuit să închidem capacități de producție din sistemul minier pe repede înainte, ajungând să importăm mai multă energie decât să producem, conform datelor oficiale prezentate de INS? Iar un lucru reiese clar, exact ce spunea și senatorul Cristian Resmeriță, membru în Comisia de Energie a Senatului României, dacă n-am instalat prea mult eoliene și instalații solare, că se vede din cifre, atunci nici costurile n-au crescut, dar s-a avut grijă să se crească prețul și facturile la greu, iar „băieții deștepți” din energie să profite la maximul maximei, în timp ce operatorii economici consumatori de energie să slăbească, iar de populație, ce să mai zicem… să sărăcească, în condițiile în care și inflația a sărit de 16% în 2022, pe fondul acestei crize energetice care în România trebuia să se simtă foarte puțin dacă aveam conducători mai cu capul pe umeri (ca să fim blânzi în exprimare și să nu le zicem altcumva, sau mai degrabă cum le zic cetățenii, scârbiți de ce se întâmplă în țară).


Comentarii articol (1 )

#1 Vasile15.01.2023,  19:41:15
Domnule senator Cristian Resmerita, in noua Lege a pensiilor care se preconizeaza sa intre in vigoare in 2024 va ramane si prevederile din Legea 155/2016 adica sa se imparta la 20, daca se va aplica formula cu impartitul la 30 pensiile minerilor vor STAGNA iar mineri actuali care vor iesi la pensie pe formula de calcul la 30 vor iesi cu pensie mica.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter