18.01.2023,  17:42:04 | 0 comentarii | 1087 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Felix Ostrovschi vă prezintă „Din presa vremii”: PĂȚANIILE UNUI CANDIDAT LA ÎNSURĂTOARE: LA CE VISEAZĂ FEMEILE
de Ziarul Vaii Jiului

„Ca tânăr plin de speranțe, vorba poetului, mi-am încercat și eu norocul. Unii se căsătoresc cu ajutorul babelor, alții cu al prietenilor, eu am ținut să fac excepție și mi-am ales cea mai modernă cale.

            Într-o zi am mers la administrația ziarului Ujsag din localitate (acesta publică și anunțuri d`al de astea) și am publicat următorul anunț: Poet sărac, 26 de ani, diplomă academică, idealist, dorește căsătorie cu fată cinstită, cultă, drăguță și cu oarecare zestre. Adresa la administrație sub Brunetul.

            Nu mă pot plânge, am primit două, dar numai două răspunsuri.

            O văduvă, destul de înaintată în vârstă, cca 45 de ani, îmi scria că-i plac versurile, că e visătoare și ea, dar că totuși nu s-ar putea hotărî să se mărite după un poet. Vrea însă o prietenie trecătoare și dacă sunt <<bine>> s-ar învoi chiar să-mi pună la dispoziție un apartament compus din câteva camere în casa ei și eventual să mă sprijinească și cu bani.

            Înțelesei repede de ce e vorba și nu i-am răspuns.

            O a doua scrisoare mi-o trimitea o fetiță de la școală, pe care o bătea mamă-sa vitregă și ar fi vrut să se mărite bucuros dar îmi mai scria că-i plac ochii albaștri.

            Cum din nenorocire am ochii negri, nu i-am răspuns nici ei.

 

Am întors foaia

            Văzând că nu mă pot ferici nicidecum cu poezia, am întors foaia și într-o sâmbătă am publicat următorul anunț în același ziar: Meseriaș bogat, 36 ani, fără multă școală caută prietenia unei femei tinere și frumoase. Răspuns la ziar sub Hazard.

Atâtea răspunsuri am primit, încât nici nu mă așteptam, 35 de scrisori.

Îmi scriau femei măritate cari voiau să divorțeze, văduve drăguțe, fete bătrâne și unele chiar cu zestre bunicică, fete de măritat și unele chiar de bune condiții atât materiale cât și sociale.

M-a surprins și nu m-a surprins. Ceea cec dovedește completa ușurătate a lor este însă chestiunea fotografiilor. Opt femei au alăturat scrisorilor lor și fotografiile lor.

Evident aceasta a fost o simplă probă, care s-a transformat pe urmă în farsă. N-am răspuns nici uneia. Adică cum să răspund când eu eram un biet visător și nici de cum meseriaș.

            Pentru a vă arăta până unde merge demoralizarea, citez câteva fragmente din unele din scrisorile primite. Sunt însă între ele și femei idealiste.

            Între răspunsurile idealiste reproduc:

 

Floarea de aur

            Darling! Iartă-mă că te agrăesc astfel, dar am citit undeva de mult într-o carte o povestire frumoasă, al cărei titlu era Darling.

            Nici odată n-am crezut că voi putea agrăi pe cineva cu acest cuvânt. Eram prea nenorocită. Dar timpul ce nu face!

            Mi-ar plăcea dacă scrisoarea aceasta te-ar găsi în aceeași dispoziție sufletească, în care sunt eu când o activ – atunci ai putea vedea că fiecare cuvânt de aici strigă spre dumneata: fericire!

            Sunt o biată fată crescută în provincie. N-am nimic.

            Viața până in prezent mi-a adus mai mult rău decât bine.

            Aș vrea să mă gândesc mai mult la viață, decât la moarte, aș vrea să găsesc pe acel ce-l caut, ca să mă culc ușurel pe brațele sale și să-l iubesc cu nebunia vârstei de 27 de ani.

            Îți promit că știu să fiu o prietenă foarte credincioasă.

            Dacă merit, răspunde-mi, dacă nu, merit desigur să-mi arunci scrisoarea în foc.

 

Răspunsul unei femei divorțate

            Reproduc încă un răspuns în acest sens.

            Sunt de 22 de ani și am trăit trei luni de căsătorie. De un an sunt divorțată. Primul bărbat mi-a fost impus de părinți și a fost un brutal.

Eu nu l-am înșelat niciodată, cu toate acestea mă trata ca pe o sclavă. Și era bătrân și urât ca o scorpie. Uf! Când mă gândesc, mă cutremur! N-am fost fericită și a trebuit să divorțez. Cu toate acestea inima mea e tânără și știe să iubească. Un bărbat bun, cinstit, potrivit vârstei mele, ar trăi cu mine raiul pe pământ.

Dacă dumneata crezi că poți corespunde și nu dorești o prietenie trecătoare, anunță-mă. Adio și la revedere. Alege din aceste cuvinte ori pe unul ori pe celălalt.

 

Altfel de răspunsuri

            Dar am primit și altfel de răspunsuri și cele mai multe sunt de această natură. Voi cita și din acestea, așa din curiozitate.

            Unele sunt scrise de muncitoare de prin fabrici, altele de bucătărese, unele de bone vieneze, altele de femei de stradă, unele de dactilografe și altele de femei cari deși pretind a fi cinstite, îmi iau voie să spun că nu par de loc a fi.

 

O femeie de stradă

            Signiore! (se vede că aceasta a colindat și prin Italia). Poți să fii urât și prost ca noaptea, nu-mi pasă! Dacă ai bani te voi iubi. M-am săturat de vagabondaj. Vreau un cămin cald, vreau cuvinte dulci ca atunci prima dată, de mult, când eram minoră și dădusem în dragoste, cu un cântăreț de operă, care m-a dus la păcat și m-a huiduit pe urmă ca pe o cârpă ordinară. Regret că i-am aruncat vitriol în față și l-am orbit de un ochiu; oho, m-am cumințit, deși sunt geloasă când iubesc, dumitale îți voi da voie să mă înșeli, fără să mă gândesc la răzbunare. Știu că bărbaților le place aceasta.

            Îți dau un sfat: să nu-ți cauți o prietenă tânără. O vei urî repede. Îți spun din experiență. Dacă vreai, ia-mă. Îți cer pâine și apă, dar și rochii de mătase și paltoane cu blană.

 

O bucătăreasă

            Îmi închipui că-i bucătăreasă din cele ce-mi scrie. Iată un fragment:

            Știu fierbe foarte bine și am casa proprie în Târgul Mureș. Sunt mică de statură, durdulie și cu obrajii ca două ruji. De sănătate, mulțam lui Dumnezeu, nu mă pot plânge deloc, doar niște bătături la picioare și o apendicită cronică mă supără din când în când.

Dar ce are-a face. Dragostea la inimă începe, nu la picioare. Te-oi face fericit și gras ca un purcel.

Gulașul, sărmăluțele, tocănița mea – numai cap să fie la casă, toate au să meargă bine. Vino și-mi fă vizita, ca să ne înțelegem.

 

O fată grăbită

<<Sunt foarte grăbită, căci sunt prin Cluj numai în trecere. Dacă vreai vino după masă la orele 5 în str. Iorga 13 la văduva B. vechea mea prietenă și sper că ne vom înțelege. Sunt bine, frumoasă, idealistă, fizic plăcută, cinstită, păr negru ca abanosul și părinții mei sunt foarte bogați. Soție nu pot să-ți fiu niciodată, numai prietenă. Îmi place prea mult libertatea, decât să fiu sclava cuiva. Te aștept>>.

 

Concluzie

            În astfel de condiții, după cum am citat câteva din scrisorile primite, evident nu mă pot însura, și sunt condamnat a rămânea vecinic <<candidat la însurătoare>>. Ce să-i faci, necazurile oamenilor sunt de nouăzeci și nouă de feluri. Mai aștept, cine știe, de multe ori nu n-aduce anul ce aduce ceasul”.

[„Biruința”, Anul I, nr.212, Cluj, 5 ianuarie 1927].


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter