25.01.2023,  20:00:32 | 0 comentarii | 845 vizualizari
Strategia de Dezvoltare a Petroșaniului 2021-2027 / Propuneri interesante ale petroșenenilor
de Corneliu BRAN

Pentru cine poate încă nu știe nici acum - și sunt destui din câte am constatat în preumblările noastre de pe teren și din discuțiile purtate de noi cu cetățenii -, Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Petroșani, ca toate UAT-urile din țară și conform legii are o Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului de la poalele Parângului pe perioada 2021-2027. Pentru aceasta, în anul 2020 s-a făcut de către cei care au realizat documentul aprobat în Consiliul Local Petroșani, o anchetă, prin care cetățenii care au dorit să răspundă au subliniat care ar fi principalele nevoi ale comunității. Cumulate, răspunsurile au fost interesante și au dat câteva rezultate surpriză. Acest lucru a intrat și în atenția edililor petroșeneni, și mai cu seamă a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, care în ultimii doi ani au încercat să soluționeze o parte din ele. „Procesul continuă, pentru că avem în vedere mereu ce ne spun oamenii și sunt importante dorințele dumnealor”, sublinia recent edilul șef petroșenean.

 

Unde trebuie intervenit mai repede? 1. Infrastructură; 2. Sănătate; 3. Educație!

Acum trei ani, 86,27% dintre cei intervievați pentru Strategia de Dezvoltare a Petroșaniului până în 2027, adică 102 persoane, au opinat că sunt necesare măsuri în continuare în domeniul infrastructurii; 79,41% dintre ei au cerut „măsuri mai multe în domeniul sănătății” în timp ce 75,49 au cerut măsuri în domeniul educației; pe locul patru în opinia petroșenenilor, 71% din respondenți ar dori măsuri clare în sfera economică, în timp ce 66,67% și-ar dori mai multe măsuri legate de protecția socială și pe partea de turism și agrement. Un alt procent însemnat între răspunsurile date de cetățeni, în proporție de 66,67%, este legat de măsuri în domeniul protecției sociale.

Deci, recapitulând: 1. Infrastructură; 2. Sănătate; 3. Educație; 4. Economie – Industrie locală în mod special și câteva ramuri agricole ce se pretează în această zonă muntoasă; 5-6. Protecție socială și Turism – inclusiv latura de petrecere a timpului liber și agrement în oraș, deci nu doar în stațiune; 7. Protecția mediului înconjurător.

În ceea ce privește soluțiile rezolvării acestor „nevoi ale comunității locale petroșenene”, peste 65% din respondenți au subliniat că administrația publică locală ar putea rezolva problemele din domeniul infrastructurii, peste 57% cred că primăria ar putea rezolva nevoile din domeniul sănătății, în timp de doar 41% consideră că administrația publică locală ar putea rezolva problemele de mediu, oamenii considerând probabil că alte instituții, precum Garda de Mediu și altele ar putea aduce mai multe rezolvări la acest capitol decât primăria și consiliul local.

 

Proiecte rapide legate de: dezvoltarea parcurilor, înființarea unei micro-piețe în zona de nord a Petroșaniului, trecere de nivel de cale ferată spre Peștera Bolii și reabilitarea trecerilor de pieton pentru persoanele cu dizabilități, domeniul schiabil Parâng

Foarte interesant a fost și la ce s-au gândit cetățenii intervievați atunci când au fost rugați să numească primele cinci proiecte pe care le-ar propune dacă li s-ar cere asta? Ei bine, din răspunsuri, pe primul loc ar fi proiectele legate de dezvoltarea parcurilor! Pe locul doi ar fi, surprinzător, un proiect care să dezvolte în zona de nord a Petroșaniului o micro-piață, undeva pe o stradă adiacentă celor principale, cum ar fi de exemplu strada Constructorului (interesantă idee și probabil de luat în calcul pe viitor!). Proiect urmat îndeaproape de alte două, care ar viza trecerea la nivel cu calea ferată spre obiectivul turistic Peștera Bolii (o altă surpriză și da, trebuie făcut ceva!) și proiectul de reabilitare treceri de pe un trotuar pe un altul de către persoanele cu dizabilități ce se deplasează în cărucioare (iar un lucru foarte important și care, într-adevăr, ține de educație și de bun simț, aceste persoane având într-adevăr nevoie de sprijin și din acest punct de vedere – inclusiv de mai multe parcări și unde să nu staționeze mașini conduse de persoane normale din punct de vedere fizic).

O altă serie de răspunsuri a vizat, ca proiecte ce s-ar dori puse în practică, domeniul schiabil Parâng, atât din punct de vedere turistic, cât și dezvoltarea economică prin atragerea de investitori și scutiri de la plata impozitelor și taxelor pe o perioadă limitată de timp, în care aceștia să își poată pune pe picioare afacerea. Tot legat de turism și Parâng, alți respondenți au menționat faptul că și-ar dori un singur proiect pentru Domeniul Schiabil Parâng, dar unul unitar și eficient care să dezvolte foarte mult turismul local. Respondenții au amintit și de acea telegondolă care să plece din oraș până în munte, cum spune de altfel proiectul integrat. Chiar primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a declarat, chiar în această lună, că „nu s-a renunțat la telegondolă și în câțiva ani ea va fi făcută cu fonduri guvernamentale, așa cum este prevăzut”.

 

Alte două proiecte

„Sprijin pentru trecerea de la start-up la scale-up pentru întreprinderile cu potențial mare de creștere” și „informatizarea acolo unde este cazul, plus corelarea datelor pentru simplificarea formalităților birocratice” sunt alte două proiecte ce s-ar impune puse în practică de către administrația publică locală în opinia cetățenilor din Petroșani intervievați de către autorii acestei Strategii de Dezvoltare a Petroșaniului până în anul 2027.

 

Cum să fie alocați banii la bugetul local?

Și pentru că tot este început de an, iată cum au crezut respondenții la această anchetă că ar trebui să fie alocați banii la bugetul Primăriei Petroșani: investiții în infrastructură – 83,33%; măsuri privind protecția socială – 82%; măsuri pentru investiții în infrastructură, inclusiv rutieră; investiții în servicii sanitare și de sănătate publică – 78,43%; investiții și măsuri de dezvoltare în Educație, Sport, Cultură – 77,45%; investiții în zonele verzi și de agrement – 73,53%; investiții în administrația publică locală și modernizarea ei – 72,55%.

În fine, încheiem prezentarea și recapitularea acestor chestiuni pentru cei din administrația publică locală petroșeneană, dar și ca cetățenii să cunoască situația și ce își doresc cel mai mult oamenii acestui municipiu, prin a prezenta care sunt „principalele probleme întâmpinate în dezvoltarea afacerii dumneavoastră pe plan local”?

Numărul unu ar fi infrastructura, cu 48 de răspunsuri din 102 persoane intervievate, numărul doi ar fi birocrația excesivă cu 26 de răspunsuri, numărul trei ar fi (mare atenție că am mai discutat de problema asta!) forța de muncă necalificată, numărul patru la probleme întâmpinate ar fi accesul limitat la finanțare, iar numărul cinci ar fi „impredictibilitatea fiscală”.

„Printre sugestiile de măsuri ce pot fi adoptate pentru dezvoltarea eficientă a Municipiului Petroșani se regăsesc cele referitoare la programele educaționale și de formare profesională, consolidarea managementului turistic cu dorință explicită de a dezvolta această zonă, îmbunătățirea comunicării dintre administrația publică și mediul de afaceri, societatea civilă, organizațiile neguvernamentale. Este important de remarcat faptul că 90% dintre respondenți nu își doresc să continue parteneriatul cu administrația locală și să fie informați cu privire la stadiul și evoluția implementării măsurilor și proiectelor planificate și un număr foarte redus de respondenți au furnizat informații de contact”, se mai arată în strategia adoptată pentru dezvoltarea Petroșaniului în perioada 2021-2027.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter