29.01.2023, 19:28:48 | 0 comentarii | 796 vizualizari
GALERIE:
![]()
Vulcan / Activitatea din 2022 a poliției municipale în atenția consiliului local
![]() Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
• 1.156 de infracțiuni – anul trecut
Joi, 26 ianuarie, consilierii vulcăneni au avut plăcuta ocazie, ca să-l cunoască personal pe domnul comisar șef Florin Huluță, șeful Poliției municipiului Vulcan. Dumnealui a fost invitat de primarul Cristian Merișanu și a vorbit în deschiderea ședinței ordinare din această zi.
În mod sigur că prezența sa în sală s-a datorat și solicitării făcute de către consilierul Adrian Hisem. Într-o ședință anterioară, în care a fost adus în discuție nivelul infracțional crescut din municipiu, acesta îi solicitase primarului să-i cheme, așa cum se făcea anual până-n 2021, pe șefii poliției naționale și pe cel al formațiunii locale, pentru a-i informa pe membrii consiliului local cu privire la problemele din domeniile lor de activitate.
Luarea la cuvânt a comisarului șef Florin Huluță a fost structurată pe trei capitole. În primul, cel mai scurt, auditoriul a luat cunoștință despre situația efectivului Poliției municipiului Vulcan. Am reținut din spusele domniei sale că această unitate de poliție este prevăzută să aibă 45 de funcții din care, la finele lui 2022, erau ocupate numai 39. Deficitul deja existent urmează să se adâncească la 22 la sută în februarie, când patru polițiști urmează să părăsească, prin pensionare, această structură. Ofițerii reprezintă 66 la sută din efectiv, iar necesarul de agenți este acoperit în proporție de 86 la sută. În 2022 nu existat polițiști sancționați. De reținut că agentul șef de poliție Valentin Alexa a fost felicitat în scris, prin dispoziția șefului IPJ Hunedoara, datorită modului în care și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu în perioada în care a fost detașat la IPJ Suceava.
Din analiza indicatorilor privind prevenirea și combaterea fenomenului infracțional, a reieșit că, în 2022, în Vulcan au fost înregistrate 1.156 de infracțiuni, în scădere comparativ cu 2021 când numărul acestora a fost de 1.273. Din 1.156 de infracțiuni, 34 la sută le reprezintă furturile, 19 la sută lovirile sau alte violențe, 12 la sută distrugerile, 9 la sută amenințările, 2 la sută înșelătoriile și 2,5 la sută infracțiuni pe linia circulației rutiere. La loviri există, în comparație cu anul anterior, o creștere cu o faptă, iar la infracțiunea de amenințare cu 17 cazuri. A fost înregistrat un omor al cărui făptaș a fost descoperit imediat. Numărul furturilor a fost mai mic cu 177 de cazuri, iar în cazul tâlhăriilor a fost înregistrată o singură cauză. A scăzut ușor și numărul infracțiunilor stradale, cu patru mai puține față de 2021. A fost dispusă continuarea urmăririi penale față de 148 de persoane. Pentru 13 dintre acestea s-au luat măsuri preventive, 9 au fost reținute pentru douăzeci și patru de ore, iar față de 4 s-a dispus arestul preventiv. Numărul dosarelor penale instrumentate în 2022 a fost de 4.241, din care au fost soluționate 1000, la fel ca și în anul anterior. 68 de dosare penale, în creștere se precizează, au fost înaintate cu propunere de trimitere în judecată, diferența reprezentând-o dosarele conexate, declinate altor subunități sau instituții, de renunțare sau clasare.
Îmbucurător este faptul că a scăzut numărul dosarelor cu autor necunoscut, celebrele AN-uri, de la 636 în 2021 la 577 în 2022, iar numărul dosarelor penale cu autor necunoscut soluționate a ajuns la 462. Mai mare cu 142 ca în anul precedent. În scădere au fost și infracțiunile de violență domestică. Dacă, în 2021, au fost înregistrare 129 de astfel de fapte, în 2022 numărul lor a scăzut la 94. Situația nu este însă similară în privința faptelor penale ai căror autori sunt elevi. În 2022 numărul acestui gen de infracțiuni a fost de 14 față de două în 2021. Situație generată, în mare parte, de pandemia de Covid-19, când au existat perioade în care cursurile nu s-au desfășurat în incinta școlilor.
În materie de siguranță rutieră, în 2022 au fost înregistrate două accidente grave, soldate cu o persoană decedată și cu una rănită grav. Totuși, comparativ cu 2021, s-a putut constata o diminuare a riscului rutier, în sensul că numărul accidentelor rutiere grave a scăzut cu două, al decedaților cu unu și al persoanelor rănite cu două. Cauzele accidentelor rutiere au constat în abaterile pietonilor și neacordarea de prioritate pentru pietoni. Polițiștii de la rutieră au desfășurat 76 de acțiuni pe linia respectării OUG 195/ 2002, au aplicat 1595 de sancțiuni contravenționale și au reținut 115 permise de conducere. Domnul comisar șed Florin Huluță a recunoscut că, în activitatea structurii polițienești pe care o conduce, mai există, totuși, aspecte negative. Din punctul de vedere al domniei sale acestea sunt cauzate de ponderea mare a funcțiilor vacante, supraîncărcarea lucrătorilor existenți, pensionarea unor cadre cu experiență, lipsa de experiență a personalului nou încadrat și fluctuația mare de personal. Acestora li se adaugă, a menționat vorbitorul, și „faptul că arestarea preventivă este gândită ca mijloc procedural excepțional - derogând de la regula cercetării în libertate a autorilor de infracțiuni -, aspect care conduce la posibilitatea comiterii unui mare număr de infracțiuni de către elementele infractoare chiar după producerea unor activități infracționale anterioare”. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|