30.01.2023,  18:17:44 | 0 comentarii | 515 vizualizari
Și în acest an / Primăria Petroșani are prevăzut 20 de călătorii gratuite pentru pensionarii cu pensii mici și pentru alte categorii defavorizate
de Corneliu BRAN

Am primit de curând câteva întrebări de la câțiva pensionari, înainte de o ședință a lor desfășurată la sediul Ligii Pensionarilor Minieri. Oameni care, atenție!, nu fac parte dintre pensionarii din sistemul minier și care au pensii, în general, mici (asta ca să nu le spunem mizerabile), deși au lucrat 40 de ani în diferite domenii: sanitar, comerț, servicii ș.a. Aceste întrebări au fost legate de gratuitatea transportului în comun la Petroșani, oamenii neștiind dacă și în 2023 vor beneficia de această gratuitate.

 

Proiect inițiat de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și votat în unanimitate de consilieri într-o ședință online din decembrie 2022

Cum este un subiect legat de Primăria municipiului Petroșani și evident de consiliul local, care trebuie să aprobe în ședință acest fapt, propus în general, anual, de către primarul municipiului, am aflat faptul că în luna decembrie a anului 2022 a fost votat un asemenea proiect în consiliul local. Acum, dat fiind faptul că aceste ședințe ordinare de consiliu local nu se mai țin în sala de ședințe, ci doar online, proiectele și măsurile nefiind ulterior anunțate, eventual foarte vag (nici măcar o parte din presă nu mai primește proiectele de hotărâri cum se întâmpla!), firește că ne-a scăpat să detaliem în ziar acest proiect . Cum virusul s-a încheiat, nu înțelegem de ce nu se revine la ședințele din sala de ședință, unde să poată lua parte și presa, dar și cetățenii care poate vor să participe la ședința și care doresc să explice la partea de concluzii problemele care le au.

Acum putem oferi un răspuns concret, în privința biletelor, acestor cetățeni pensionari din Petroșani.

Conform hotărârii de consiliu local adoptate la ședința ordinară din decembrie 2022, care vizează anul 2023, se acordă în continuare 20 de călătorii gratuite pe lună pentru toate mijloacele de transport public local, pe bază de bilete de transport personalizate eliberate de DAS Petroșani din cadrul primăriei (asistența socială), exact ca și până acum.

 

Cine beneficiază de transport public local gratuit?

Categoriile de persoane care pot beneficia de aceste bilete gratuite sunt, conform HCL adoptată: „Pensionarii care au împlinit vârsta de 65 de ani și ale căror venituri nete nu depășesc cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari, stabilite pentru anul în curs; veteranii și văduvele de război; persoanele persecutate din motive politice, de dictatură instaurată cu începere de la 6 martie 1945 precum și cele deportate în străinătate, ori constituite în prizonieri, prevăzute în Decretul Lege nr. 118/1990; persoanele persecutate de regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice prevăzute de Ordonanța 105/1999; persoane care au împlinit vârsta de 65 de ani, beneficiare ale prevederilor Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat; persoanele cu handicap grav și accentuat transportabili; însoțitorii persoanelor cu handicap grav, în prezența acestora; însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezența acestora; însoțitorii adulților cu handicap auditiv și mintal accentuat, în prezența acestora, în baza anchetei efectuată de DAS; asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav; asistenții personali profesioniști ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat”.

Pentru persoanele nevăzătoare și persoanele care le însoțesc, Primăria municipiului Petroșani acordă 30 de bilete de călătorie gratuită pe lună pentru mijloacele de transport public local.

 

Apel către unii șoferi de maxi-taxi: mai încet cu mojiciile față de bătrâni și călători, în general

Credem că am oferit un răspuns acestor pensionari și totodată mai credem că toți posesorii acestor bilete vor primi din partea șoferilor acestor mijloace de transport respectul cuvenit. Pentru ce spunem asta? Pentru simplul fapt că, uneori, chiar dacă rar, mai există câteun mojic care uită că are și el la rândul lui, poate, părinți sau bunici în vârstă și își varsă nervii pe acest tip de călători, scoțându-le ochii că merg gratuit (de parcă firma nu ar încasa bani de la primărie, chiar așa!?), că trântesc vezi Doamne ușa, sau că nu stau mai repede pe scaun, că el n-are timp să stea după toți. Deocamdată nu dăm nume de șofer sau numere de maxi-taxi, dar vom începe și cu așa ceva dacă nesimțirea e la ea acasă. Și asta e valabil nu doar pentru Petroșani, ci și pe rutele Petrila-Petroșani, Petroșani-Uricani sau Petroșani-Petrila, ba chiar și pentru Petroșani-Deva. Noi, doar atât am avut de spus, azi și doar atragem atenția. Mai încet, dragi șoferi, cu nervii și comportamentul brutal, inclusiv cu cel verbal și cu tonul ridicat! Iar aici, să ne înțelegem, nu intră toți șoferii în aceiași oală, ci doar unii dintre ei, se știu ei între ei desigur…


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter