31.01.2023, 18:27:48 | 0 comentarii | 436 vizualizari
Uricani. Dănuț Buhăescu despre o problemă pe care o au toate orașele și comunele din țară
![]() Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Dănuț Buhăescu și-a propus ca, în cursul acestei luni, să prezinte consiliului local, spre a fi dezbătut și aprobat, bugetul pe 2023 al orașului Uricani. În ianuarie, primarul și colaboratorii săi au strâns datele necesare și au făcut calcule, pentru a vedea cum s-ar putea acoperi, din buget, toate nevoile localității.
Sau cum s-ar putea cârpi în unele locuri, ținându-se seama că, din 2020 încoace, sumele de echilibrare din TVA venite de la bugetul de stat au fost mult mai mici. “Personal, împreună cu alți colegi primari, indiferent de culoarea politică – precizează Dănuț Buhăescu -, am atras atenția, de la nivelul Asociației Orașelor din România, că s-a făcut o mare nedreptate. În sensul că, și în acest an, sumele pentru echilibrarea bugetelor locale din TVA ale orașelor sunt mai mici ca în 2020”. Dănuț Buhăescu și ceilalți primari de orașe și-au arătat nemulțumirea după ce au constatat că, la bugetul Capitalei, suma de referință pentru echilibrare s-a dublat. A ajuns, practic, la 2.000 de lei/cap de locuitor în timp ce, la orașe, suma a rămas la 810 lei/cap de locuitor.
“Este o discriminare evidentă - nu se ferește să arate primarul orașului Uricani -, știindu-se că, la Primăria Generală a Capitalei și la cele de sectoare, veniturile realizate din taxe și impozite sunt mai mari de cel puțin zece ori/persoană, decât în cazul orașelor. Cum este și cazul orașului nostru. Tradus pe înțelesul omului, sumele de echilibrare, care sunt, de fapt, tot subvenții, se dau tot cei care au bani cu vagoanele!”. Dănuț Buhăescu mărturisește că a sesizat și a vorbit despre aceste lucruri încă de anul trecut, înainte de aprobarea bugetului de stat. “Dar se vede că degeaba”, a constatat el cu mâhnire. Nu numai că a sesizat, dar Dănuț Buhăescu a venit și cu o rezolvare a problemei.
“În ultimii ei ani, bugetul de stat a avut creșteri fabuloase, explică el, iar noi, primarii de orașe, am arătat că nu vrem decât ca ajutorul acesta să fi fost indexat cu rata inflației din ultimii trei ani. Ceea ce, trebuie reținut, pentru guvern nu înseamnă mai mult de 0,5 la sută din PIB pentru toate orașele și comunele din România. Bani care să fie folosiți numai la secțiunea de dezvoltare. Or, nouă nu ni se acoperă nici partea pentru funcționare!” . Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|