05.02.2023,  17:59:47 | 0 comentarii | 481 vizualizari
De săptămâna trecută, / Municipiul Lupeni are buget pe 2023
de Corneliu BRAN

După ce a fost în dezbatere publică și după ce au fost operate toate modificările și completările necesare, bugetul local al municipiului Lupeni a fost votat săptămâna trecută de consilierii locali. Deci, din februarie Lupeniul administrația publică locală poate să continue treaba în 2023 fără bătăi de cap în acest sens. Și spun asta, deoarece au fost ani când nici pe final de martie localitățile nu aveau buget pentru că se întârziase foarte mult în parlament. Acum nu a mai fost cazul și măcar din punctul acesta de vedere s-a intrat în normalitate.

Câteva cifre și informații
După cum arată cifrele și datele, bugetul din acest an, ca și cel de anul trecut de altfel, este stabilit în funcție de propunerile și cerințele compartimentelor ce alcătuiesc primăria, dar și după cerințele unităților de învățământ de pe raza localității, dacă vorbim de Educație, școli și licee care și-au alcătuit și ele proiecte de buget și de care în actualul buget local votat de consilierii locali a trebuit să se țină cont.
La „venituri”, bugetul local al Lupeniului are o sumă totală de 57.465 mii lei, în timp ce „cheltuielile” totale sunt mai mari, în valoare totală de 71.287,77 mii lei.
Trebuie spus și știut de către lupeneni că există un „excedent”, la capitolul „excedentul bugetului instituțiilor publice și al activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii” realizate anul trecut, suma aceasta fiind de aproape 5 milioane lei (mai exact 4.968,28 mii lei). Bani care în 2023 vor fi repartizați, conform bugetului adoptat, pentru acoperirea definitivă a cheltuielilor din secțiunea „Funcționare”, mai exact puțin cu ceva peste jumătate din ei (2.500 mii lei), în timp ce cealaltă jumătate de bani (cu ceva mai puțin de jumătate mai exact) va fi folosită la secțiunea „Dezvoltare” (2.468,28 mii lei).
În fine, dacă tot vorbim pe cifre prezentate de proiectul de buget adoptat, bugetul centralizat al instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii pentru anul 2023 a fost stabilit la „venituri” în sumă de 52.703, 40 mii lei și la „cheltuieli” în sumă de 57.671,68 mii lei.

Primarul Resmeriță despre buget
„Este important de știut că în cadrul bugetului din acest an sunt cuprinse și noile investiții publice majore, vorbesc de cele care vor fi derulate în cursul acestui an, toate foarte importante pentru dezvoltarea Lupeniului. Trebuiau cuprinse pentru ca să putem să depunem proiectele pentru finanțarea europeană, în mod special, dar și națională la unele prin diverse programe derulate de guvern.
Avem în vedere din câte tot am spus și în anul 2023 elaborarea unor noi proiecte finanțate de europeni în perioada 2021-2027 pe domenii importante pentru municipiul nostru, cum ar fi cele legate de mobilitatea și regenerarea urbană, infrastructură rutieră de interes județean – aici cuprinzând inclusiv variante ocolitoare și drumuri de legătură, centre de agrement și baze turistice, inclusiv tabere școlare, plus, foarte important, legat tot de dezvoltarea turismului local, proiecte ce vizează infrastructura și serviciile publice din acest sector de activitate, dar și obiectele de patrimoniu cu potențial turistic.
Consider că este un buget echilibrat, și odată cu problemele curente ale localității, sau cu chestiunile curente de organizare, vom putea asigura și fondurile necesare pentru cofinanțarea proiectelor europene pe care le derulăm în prezent. De asemenea, vom putea să asigurăm prin acest buget adoptat și alte investiții necesare și pe care și le doresc și le solicită cetățenii Lupeniului, un capitol care nu trebuie deloc neglijat. Infrastructura, Educația, buna funcționare pe partea de asistență socială, Sănătatea, prin modernizarea în continuare a Spitalului Municipal Lupeni și achiziționarea de aparatură necesară în vederea creșterii siguranței pacienților și a actului medical, Sportul, Cultura, toate acestea și altele au fost în atenția noastră când am propus acest proiect de buget și pe care consilierii locali l-au adoptat, devenind hotărâre de consiliu, fapt pentru care le mulțumesc. Cum, de asemenea le, mulțumesc și colegilor din primărie care au muncit ca totul în legătură cu acest buget local să iasă cât mai bine, ca niște adevărați profesioniști.
O tot spun și voi continua să o fac mereu, doar împreună vom putea dezvolta Lupeniul, așa cum își doresc cetățenii și noi toți! Deja nu mai e un slogan, e un principiu de viață, care la Lupeni este însușit de toți oamenii care iubesc acest oraș și sunt de bună credință”, ne-a declarat primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter