06.02.2023,  16:49:25 | 0 comentarii | 601 vizualizari
Primăria Petroșani a făcut ce trebuie. / Clădirea de patrimoniu care adăposteşte Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” va avea parte anul acesta de o schimbare totală, mult aşteptată de elevi şi profesori
de Corneliu BRAN

După ce am dat detalii legate de obținerea finanțării pentru creșterea eficienței energetice de către primărie pe un proiect depus prin PNRR, pe bani europeni deci, cineva spunea că e o prostie să investești bani într-o clădire veche, chiar dacă e destinată unui liceu, referirea fiind făcută la clădirea care adăpostește Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani. Un proiect care e șansa de reabilitare perfectă pentru această clădire. Și, cine știe, dacă liceul s-ar fi mutat în Aeroport, cum se propusese la un anumit moment, poate că această clădire n-ar mai fi avut parte de salvare și s-ar fi degradat precum atâtea altele, că avem destule exemple. Și ar fi fost păcat.

O clădire de patrimoniu salvată cu bani europeni
Poate respectivul domn are dreptate. Numai că, totuși, vorbim de o clădire specială, aflată în patrimoniul național, construită în anul 1958, cu o suprafața construită de 2.700  mp, o clădire cu un etaj. Şi atunci, întrebăm, ar fi fost mai bine să fie abandonată când ea poate fi salvată cu bani europeni? Unde mai pui că acest liceu, totuși, are în ultimii ani cea mai mare promovabilitate la Bacalaureat și multe rezultate foarte bune la olimpiadele și concursurile școlare, inclusiv internaționale. Deci se face carte la modul serios, cum se zice.
Dacă în prima parte a acestui subiect ne-am propus să vă prezentăm date generale legate de finanțarea proiectului și ce au avut de spus în această privință primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și directorul liceului, Alexandru Lăutaru, în cea de-a doua parte dezvăluim ce lucrări vor fi efectuate în cadrul acestei investiții cu bani europeni, conform proiectului aprobat spre finanțare.

Izolarea termică
a fațadei se va face prin termoizolarea pereților exteriori, cu o grosime a acesteia de 20 cm. Partea vitrată a izolației termice a fațadei va cuprinde înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în clădire, cu tâmplărie termoizolantă cu performanță ridicată.
Pereții exteriori de la demisol vor fi de asemenea izolați termic cu o grosime a termoizolației de 10 cm, în timp ce izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel la acoperișul de tip șarpantă va avea o grosime de 30 cm.
Prin proiect au fost găsite soluții de ventilare naturală prin introducerea grilelor pentru aerisirea completă a spațiilor ocupate și evitarea astfel a condensului pe elementele de anvelopă.

Reabilitarea instalației de iluminat
va fi făcută prin înlocuirea circuitelor de iluminat deteriorate sau subdimensionate. Înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, dotate cu senzori de mișcare, după o tehnologie LED modernă și de ultimă generație.

Instalarea unor sisteme descentralizate de alimentare cu energie
utilizând surse regenerabile de energie, precum instalații cu panouri solare fotovoltaice, ce au ca scop reducerea consumului de energie electrică din surse convenționale, va fi o altă componentă a lucrărilor ce vor fi efectuate pe acest proiect.
Totodată va fi instalat în zonă un punct de reîncărcare pentru vehicule electrice. Instalarea unor sisteme alternative de producerea a energiei este de asemenea o altă etapă a lucrărilor. Aici vorbim de sisteme descentralizate de alimentare cu energie din surse de energie regenerabilă, de instalații cu captatoare solare termice, tot în scopul reducerii consumurilor din surse convenționale.

Vor fi înlocuite 
corpurile de încălzire cu radiatoare, instalația de distribuție a agentului termic pentru încălzire, instalația de distribuție a agentului termic pentru apă caldă de consum, centrala termică, toate acestea având scopul creșterii randamentului și al reducerii emisiilor de CO2.
Vor fi de asemenea montate sisteme și echipamente ce vizează ventilarea mecanică cu recuperarea căldurii, practic niște unități individuale cu comandă locală.

Alte lucrări de modernizare și reparare
prevăd repararea trotuarelor de protecție, în scopul eliminării infiltrațiilor la infrastructura clădirii în zonele degradate, foarte important – construirea acoperișului tip șarpantă inclusiv separarea sistemului de colectare și evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip șarpantă, demontarea instalațiilor și a echipamentelor montate aparent pe anvelopa clădirii – apoi va urma remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenție, repararea elementelor de construcție ale fațadei care prezintă în prezent pericol potențial de desprindere, refacerea finisajelor interioare în toate zonele unde se va interveni și modernizarea per ansamblu a întregii instalații electrice, care la acest moment este subdimensionată față de cererea existentă în acest sens.
Conform proiectului, valoarea maximă eligibilă a acestui obiectiv de investiții, în euro și fără TVA, este de 1.213.000 euro.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter