07.02.2023,  12:25:09 | 0 comentarii | 384 vizualizari
Ofensiva culturală a CJ Hunedoara continuă!
de Ziarul Vaii Jiului

 

Și în anul 2023, Consiliul Județean Hunedoara continuă investițiile în cultură și susține evenimentele culturale de prestigiu organizate de instituțiile subordonate. Odată cu adoptarea hotărârilor de aprobare a bugetului propriu și ale instituțiilor de cultură, s-a dat undă verde unui nou val al ofensivei culturale!

Casa de Cultură din Hunedoara, finalizată

După ce, recent au fost finalizate lucrările de reabilitare a Casei de Cultură din Municipiul Hunedoara, proiect în valoare de 15,5 milioane de lei implementat cu sprijinul consistent al Consiliului Județean Hunedoara (contribuția CJ Hunedoara fiind de 12,8 milioane de lei), administrația județeană se pregătește să finalizeze în acest an, o nouă investiție. Este vorba despre lucrările de reabilitare a Castelului Nopcea din Săcel, proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2, în valoare de 11,5 milioane lei. 

Hunedoara, singurul județ în care se construiește un muzeu nou

Viitorul muzeu de la Orăștie, rod al colaborării dintre Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Municipiului Orăștie, este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Edificiul care va găzdui muzeul are o vechime de aproape 200 de ani, a fost sediu al Colegiului Reformat Kun. Clădirea se află în zona centrală a municipiului Orăștie, într-o arie urbanistică cu regim de centru istoric, în imediata vecinătate a bisericii fortificate medievale și este formată din parter și două etaje. Valoarea acestui proiect este de aproximativ 19,5 milioane de lei.

Tot la Orăștie, Consiliul Județean Hunedoara implementează proiectul de modernizare a Casei de Cultură „A. Grozuță”, finanțat tot prin POR 2014-2020, în valoare de 3 milioane de lei. De asemenea, în Orăștie, va fi realizat un monument al Regelui Ferdinand I al României.

Se află în derulare proiectul Conservare, restaurare la Amfiteatrul din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa, finanțat prin POR 2014-2020, în valoare de 22 milioane de lei.

Fonduri prin PNRR pentru infrastructura culturală

Serviciul Proiecte, Strategii și Politici Europene din cadrul Consiliului Județean Hunedoara a obținut finanțări pentru 12 noi proiecte după cum urmează: Clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit Ulpia Traiana Sarmizegetusa (11,3 milioane lei); Intrare Forul lui Traian sit Ulpia Traiana Sarmizegetusa (12,6 milioane lei); Digitalizarea în cadrul Traseului Castrelor Romane a Castrului Roman Cigmău și a Castrului Roman Micia; Conservare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X (11,3 milioane lei); Digitalizare în cadrul Rutei Cetăților pentru cetățile dacice Costești – Cetățuia, Costești – Blidaru și Bănița; Conservare, restaurare și punere în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Drumul pavat din zona sacră.

În faza de elaborare a documentației se află proiectul Creșterea eficienței și reabilitarea imobilului Castelul contelui Joszika din Brănișca.

Peste 32 de milioane de lei pentru instituțiile de cultură din subordinea CJ Hunedoara 

Devenite tradiții, evenimentele culturale organizate de instituțiile subordonate ale Consiliului Județean Hunedoara vor fi finanțate și în 2023.
Astfel, prin bugetele alocate, sunt prevăzute sumele necesare cu care Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Teatrul de Artă din Deva, Teatrul Dramatic „I. D. Sârbu” din Petroșani, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică vor susține festivalurile, spectacolele, expozițiile, concursurile și toate celelalte evenimente culturale cu care publicul hunedorean este obișnuit, precum și editarea/publicarea revistelor de specialitate cu profil cultural, respectiv proiectele de cercetare arheologică.

Festivalul Opera Nights, Serbările Naționale Țebea, Festivalul Național de Interpretare „Drăgan Muntean”, Festivalul de reconstituire istorică DAC FEST, Festivalul „Călușerul Transilvănean”, Festivalul Cetății Mălăiești, Noaptea muzeelor, Noaptea bibliotecilor, Salonul hunedorean al Cărții, Concursul Citești și Câștigi, Zilele Artei Bizantine, Sesiunea Anuală de Comunicări Științifice a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva – Micia Rediviva, sunt doar câteva dintre evenimentele care vor fi susținute financiar și în acest an de administrația județeană.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter