08.02.2023,  18:23:10 | 0 comentarii | 562 vizualizari
Petroșani / Şcoala „I.G. Duca” (corpul vechi) va fi reabilitată termic printr-un proiect european
de Corneliu BRAN

După vestea bună legată de reabilitarea termică a clădirii Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, o altă veste bună vine la pachet cu aceasta. Este legată de o altă clădire de patrimoniu care adăpostește o școală, construită în anul 1936, situată la doi pași de primărie, care a mai obținut o finanțare europeană pe un proiect depus prin PNRR. 

Clădirea școlii e la un al doilea proiect major european de lucrări după 1990
Ați ghicit, cu siguranță, vorbim azi de Școala Gimnazială I.G. Duca din Petroșani, corpul vechi și de ce lucrări prevede proiectul european care a primit finanțare pentru derularea lucrărilor de creștere a eficienței energetice. Este vorba de o sumă foarte mare, în euro, nerambursabilă, de 1.663.040 euro (8,166.647,008 lei calculat la 4,9227 lei/euro). Tot în mandatul primarului actual al Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, această clădire a mai fost reabilitată. Atunci au fost dotate toate clasele, la un moment dat școala fiind una dintre cele mai modernizate din județ. Și tot lângă acest corp de școală a fost ridicată, după mai mulți ani de stagnare a lucrărilor din diverse cauze legate de firmele care au construit, o nouă grădiniță, prichindeii fiind astfel separați de elevii de clasele I-IV și clasa pregătitoare zero. 
Acum, primăria a venit cu un nou proiect, pe fonduri europene nerambursabile, ce prevăd reabilitarea energetică. Și bine a făcut, deoarece prin acest nou pas toate problemele clădirii vor fi rezolvate definitiv, la fel facturile mari la energie, dar, mai ales confortul termic al copiilor și dascălilor va fi asigurat ca la carte și în anotimpul rece.   

Lucrările de reabilitare termică de anvelopă 
prevăd, în primul rând, izolarea termică a fațadei – partea opacă, prin termoizolarea pereților exteriori cu un strat de termoizolație de minim 15 cm de vată bazaltică rigidă ignifugă. Apoi, planșeul dintre ultimul etaj al clădirii și acoperiș va fi termoizolat  cu un strat de minim 25 cm vată bazaltică rigidă ignifugă sau cu spumă poliuretanică rigidă. 
De asemenea, soclul aflat sub cota zero, respectiv sub cota superioară a ferestrelor de la subsol, va fi izolat cu polistiren extrudat ignifug cu grosimea de 10 cm. La fel se va întâmpla și cu placa de pe sol, izolația având aici un strat de 5-10 cm.

Lucrările de reabilitare termică a sistemului de încălzire și apă caldă și modernizarea instalațiilor de iluminat
sunt ample și bine delimitate în cadrul proiectului. Toată instalația interioară de încălzire și apă caldă menajeră va fi refăcută, dotându-se clădirea inclusiv cu un sistem regenerabil solar de producere a energiei. Pe racordul corpurilor de încălzire din spațiile comune vor fi montați robineți, iar pe racordurile de apă caldă și rece și a gigacalorimetrelor vor fi montate, după caz, debitmetre.
La capitolul asigurarea calității aerului interior, se vor crea toate condițiile prin lucrări care să asigure ventilarea naturală, dar și hibridă a sălilor de clase.
La ceea ce înseamnă modernizarea instalațiilor de iluminat, lucru foarte important pentru o școală și pentru elevi și profesori ca să nu-și strice vederea cu o lumină chioară, sunt prevăzute printre alte lucrări și montarea de becuri economice, dar puternice, de tip LED, în locul celor cu incandescență actuale. 

Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/ sau termice 
pentru consum propriu prevede în cadrul proiectului un sistem fotovoltaic off-grid complet de minim 57 kWh pe zi, media fiind calculată pentru Petroșani undeva la 3,5 ore de soare pe zi. Deci calculată pentru o medie mică de soare, ținând cont că suntem totuși între munți, iar înnorările sunt la ele acasă, să nu mai vorbim de zilele din anotimpul rece, când ziua e mică și durează poate și o săptămână până vedem în Vale soarele. 

Stațiile de încărcare a vehiculelor electrice 
nu puteau să lipsească dintr-un proiect european.
Ele vor fi două la număr, echipate cu tot ce trebuie.

Acoperișul, reparațiile la scările de acces
toate acestea și multe alte lucrări n-au fost uitate în proiect și e bine că se vor reface, mai cu seamă acoperișul, unde se vor înlocui elementele deteriorate sau putrezite din lemn de la șarpantă, iar anumite piese metalice vor fi montate la îmbinările pieselor din lemn, astfel încât durabilitatea lucrării să fie pe zeci de ani de-acum înainte.
Spre exteriorul clădirii s-au căutat soluții tehnice de îndepărtare a apelor pluviale, care acum formează băltoace în zonă. Astfel, vor fi executate trotuare de gardă cu pantă spre exteriorul clădirii și va fi realizat un sistem nou de jgheaburi și burlane. 
Fațada clădirii va căpăta un aspect nou, cu culori vii, nu înainte de a fi reparate toate fisurile. Se vor reface ancadramentele și toate elementele decorative a acesteia, cele ce dau de altfel frumusețea acestei clădiri de patrimoniu situată în zona centrală a Petroșaniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter