12.02.2023,  16:16:32 | 0 comentarii | 609 vizualizari
În sfârșit! / Salvamontiştii pot folosi girofarul maşinilor de intervenţii
de Corneliu BRAN

Într-un interviu acordat ziarului nostru anul trecut, șeful salvamontiștilor lupeneni, George Resiga, arăta că salvamontiștii „au o mare problemă atunci când trebuie să ajungă urgent din oraș la vreo intervenție pe munte, fie în zona Straja-Lupeni fie în zona Uricani-Câmpu lui Neag-Retezat”. Din cauza vitezei și pentru faptul că mașinilor ce aparțin de „Salvamont” nu li se permite folosirea semnalelor luminoase sau acustice, precum mașinilor de salvare sau de poliție,„nu de puține ori unii dintre salvamontiști au fost amendați sau avertizați că au depășit viteza legală”. 

Girofarul e pornit în folosul victimelor
„Iar acest fapt se întâmplă”, spunea George Resiga, „peste tot prin țară unde există formațiuni salvamont, inclusiv și în județul nostru mai la nord”. 
George Resiga mai susținea că „se cere aprobarea măcar a girofarului pe mașinile de intervenție a salvamontiștilor, dacă nu și folosirea de semnale acustice, de aproape zece ani de zile”. Era încrezător că, până la urmă, va fi luată o lege sau o reglementare legală care să rezolve această situație, „prin acreditarea serviciului de salvare montană ca și serviciu de urgență, ce ar urma să conducă, implicit, și la dreptul de folosire a semnalelor luminoase pe mașini la intervenții, ar fi binevenită”. 
Tot anul trecut, șeful „Salvamont” Hunedoara, Ovidiu Bodean, releva și el importanța acestei stări de fapt. Un fapt ce aparent pare aparent minor, dar lucrurile nu stau chiar așa, pentru că nici un salvamontist nu e dispus să primească amenzi ori să fie luat verbal la „șuturi” de către unii agenți de la rutieră mai scrupuloși, pentru simplul faptul că a mers cu viteză și cu girofarul aprins la vreo intervenție, uitându-se importanța umanitară actului respectiv. 
„Orice minut contează într-o intervenție și vrem să fim recunoscuți ca și serviciu de urgență de sine stătător, astfel încât folosirea semnalelor luminoase, precum girofarul, să fie ceva normal și astfel să nu mai fim în posibilitatea de a fi amendați când mergem la vreo intervenție, unde este necesar să ajungi cât mai repede”, spuneau cei din „Salvamont” Hunedoara, în asentimentul tuturor salvamoniștilor din țară.

Reglementarea legală 
Practic, toți acești profesioniști dedicați salvării vieților de pe munte, în condiții dintre cele mai grele, susțineau ideea, foarte clară și necesară, ca „Salvamont” să fie acreditat și prin lege „ca și Serviciu de urgență și salvare medicală”. În acest sens, unul dintre rezultatele directe să fie aceea ca mașinile cu salvatorii montani să poată acționa girofarul în intervențiile de care depinde o viață de om și unde orice minut contează, fiind necesar să se ajungă cât mai repede la victime, inclusiv la persoanele rătăcite în munți pe vreme grea sau în condiții de iarnă sau de furtună.
Vestea bună este că în cele din urmă, decembrie 2022, Camera Deputaților a aprobat, prin lege, ca mașinile de intervenție a „Salvamont” să aibă dreptul legal la girofar în intervenții. 
„Încă nu am avut intervenții la care să folosim girofarele, dar este o îndreptare a legii. Noi suntem în sistemul 112, ne deplasam cât puteam noi de repede, la câteun eveniment, dar mai luam și amenzi de circulație, pentru viteză, ceea ce nu mi se pare corect. Acum, însă, legea a ieșit, e votată, e promulgată și putem folosi semnalele acustice, firește cu respectarea anumitor norme. 
Am avut, zilele trecute, o întâlnire cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție, Serviciul Circulație Rutieră, la care i-am adunat pe toți băieții care au permise de conducere și am dezbătut împreună, după ce am lecturat legea privind circulația pe drumurile publice folosind girofarul”, a transmis Ovidiu Bodean, șeful „Salvamont” Hunedoara.
Această reglementare prin lege este binevenită, în condițiile în care oricum „Salvamont” era parte integrantă a DSU printr-o hotărâre de guvern emisă în perioada pandemiei. Cu toate acestea mai erau polițiști de la rutieră care nu acceptau nici în ruptul capului (e drept că ei apărau prevederile legale...) ca în intervenții cei de la „Salvamont” să folosească girofarul în misiunile de salvare și care, de-acum, vor trebui să accepte treaba asta, devenită absolut legală. 

Orice minut contează...
Ținem minte cu toții ce a însemnat, anul trecut, ca salvamontiștii din Lupeni să poată ajunge la timp într-una dintre intervențiile lor din Retezat, când mai mulți turiști se rătăciseră pe o furtună strașnică, condițiile de vizibilitate fiind foarte mici și temperatura scăzută. Dacă salvatorii montani nu ar fi băgat viteză, unii cu girofarele pornite (încălcând legea...), și nu ar fi fost la timp în zonă, găsindu-i pe turiști în doar două ore, probabil că vorbeam acum de foarte multe victime și de tragedii. Iar acesta este doar un mic exemplu din zecile sau sutele de cazuri ce se întâmplă pe perioada unui an în tot județul Hunedoara, unde anual vin turiști din toată țara, mulți neechipați și necunoscători ai pericolelor montane. Acești aventurieri de doi bani ar trebui puși la plată, atunci când forțe importante ale autorităților cheltuiesc din averea publică resurse importante pentru a-i salva. Dar asta e o altă discuție...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter