14.02.2023,  16:47:35 | 2 comentarii | 2581 vizualizari
Se cutremură Pământul în Oltenia și odată cu ea și Valea Jiului: / Două zile consecutiv, două cutremure medii, de 5,2 și 5,7 pe scara Richter, plus alte vreo câteva replici de mică intensitate!
de Corneliu BRAN

Aceste cutremure s-au resimțit și în toată Valea, iar cel de marți a fost nu doar mai puternic ci mult mai lung ca și durată! l În ziua de luni 13 februarie, n-au fost semnalate pagube materiale sau victime l Tot luni, la cele 4 mine în subteran n-au fost semnalate incidente

Un cutremur de pământ din fericire de scurtă durată și de o intensitate medie a cutremurat luni după-amiază Valea Jiului și întreg județul Hunedoara, simțindu-se în toată zona de vest, sud-vest și nord-vest a țării.

Cutremurul cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter s-a produs la ora 16,58, în Oltenia, județul Gorj, în apropiere de Sadu, după cum a anunțat oficial Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul a fost urmat de două replici de 2,4 grade pe scara Richter la o adâncime de cinci kilometri și de 3 grade pe scara Richter la o adâncime de 15 kilometri, ambele având epicentrul în aceeași zonă seismică amintită.

În timp ce scriam acest material, marți, ceva mai devreme decât luni, la ora 15,16, un nou cutremur a avut loc în zona Olteniei, județul Gorj. De data aceasta intensitatea a fost ceva mai mare, de 5,7 pe scara Richter, la o adâncime de 40 de kilometri, conform primelor date oferite de Centrul European de Seismologie (EMSC), mult peste acel 4,9 pe Richter transmis în prima fază de INCDFP. De aceea, veți găsi în textul de mai jos și partea ce cuprinde cutremurul de marți! Replica a venit 10 minute mai târziu și a fost de 3,4 pe scara Richter, la o adâncime de 10 km.

La cutremurul de luni n-au fost pagube sau alte nenorociri în nici un oraș din Vale sau din județ

Primele lucruri la care te gândești când ești zgâlțâit de un cutremur este oare cât ține și cât e de puternic? Apoi, faci ce ai de făcut, te adăpostești, în general sub tocul ușii că e cel mai aproape și la îndemână. Fiindcă cutremurul de luni n-a fost de lungă durată, durând doar vreo 12 secunde, lumea aproape că n-a apucat să se panicheze și nici să se adăpostească. Panica pentru unii a venit după aceea, în timp ce alții au rămas calmi. Firește că cei din prima categorie au ieșit ulterior din casă, unii cu ranița sau rucsacul pregătite din timp (da, au fost cazuri și la câte se întâmplă prin lume chiar nu mai e de râs, că o dată rămâi fără tot ce ai dacă așa vrea Dumnezeu!), alții fără nimic, dar destul de agitați, cu teama că „vine vreo replică ca la turci”. După vreo oră, cei mai mulți și din această categorie s-au liniștit și și-au văzut apoi de treburile lor, în timp ce alții au luat legătura cu cei dragi de departe să le spună vestea ori au postat trăirile lor pe paginile de socializare.

Acum, nu putem să vorbim de pagube la un cutremur de 12 secunde, astfel că nici nu ne-am mirat când cei de la ISU Hunedoara, sau prefectul Călin Petru Marian, ori anumiți primari din județ și din Vale au transmis că nu sunt pagube materiale sau pierderi de vieți omenești sau de animale. Era ceva firesc și să sperăm cu toții că lucrurile vor rămâne aici pentru zeci de ani de-acum înainte, că dacă la o zguduială de 5,2 pe Richter de câteva secunde unii s-au panicat destul de rău, ce-o fi la peste 7 pe Richter și la vreun minut, cel puțin, de zgâlțâială! Doamne ferește!

Nici minele de huilă sau termocentrala n-au avut luni de suferit

Cum era de așteptat, nici minele de cărbune și Termocentrala Paroșeni din Valea Jiului nu au fost afectate de cutremurul produs luni după-amiază. Deși, aici, vorbim de un subiect sensibil, în sensul că la astfel de cutremure pot să se ivească complicații neașteptate.

„Seismul, resimțit și în Valea Jiului, nu a produs pagube la niciuna din cele patru mine (nici subteran, nici suprafață) sau Termocentrala Paroșeni. Monitorizăm atent fiecare posibilă problemă apărută. De asemenea, rog angajații CEH să semnaleze conducerilor sucursalelor orice problemă generată de cutremur”, a transmis Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara. Semn că lucrurile sunt privite la modul cel mai serios și că nu e deloc de glumă când vorbim de subteranele miniere.

Marți un nou cutremur produs în Gorj. De data aceasta - de 5,7 grade pe scara Richter!

Ei bine, la nici 24 de ore Pământul s-a zguduit din nou în Oltenia, la doi pași de Valea Jiului, iar unda de șoc s-a resimțit din nou în zona de vest, sud-vest și o parte din nord-vest, dar de data aceasta și pe Valea Oltului și Rm-Vâlcea, precum și în centrul țării la Sibiu! 5,7 grade pe scara Richter și vreo 26 de secunde de zguduială, mai mult decât dublu față de luni, deja pare destul de serios și să sperăm, cum spuneam și mai sus, la cel de ieri, că ne-am oprit aici și nu sărim la vreun cutremur apropiat de 7 sau peste pe Richter! Numai Dumnezeu știe ce va fi în continuare, iar noi trebuie să fim calmi dacă se poate și pregătiți măcar moral, dacă va fi cazul. Că, oricum, cu agitația și deznădejdea nu se rezolvă nimic!

Fiind la cald, nu pot spune acum dacă au fost pagube materiale, sau, Doamne ferește, victime. Cert e că vom primi din partea factorilor de decizie informații și vă vom transmite în ediția de mâine. Să sperăm că nici ortacii de la schimbul III n-au avut probleme mari în mină și că nu s-a întâmplat ceva grav!

Totuși, se pune o firească întrebare: cum de două zile, consecutiv, apare acest gen de eveniment în Gorj, după ce de zeci de ani ni se spune că aceste județe, „Gorj, Hunedoara, Mehedinți, precum și județele din vest sunt cele mai sigure din acest punct de vedere, pentru că sunt lipsite de cutremure medii și mari”? Or, domnilor, la 5,7 nu mai vorbim de cutremur mic, ci de unul mediu spre mare!

Ce s-a întâmplat? Există vreo legătură cu cutremurul din Turcia? S-a întâmplat ceva între timp în zonă? Poate fi un cutremur provocat de altceva? Să sperăm că seismologii români vor găsi răspunsuri la aceste întrebări și multe altele pe care oamenii și le pun pe bună dreptate.


Comentarii articol (2 )

#1 Ioan15.02.2023,  07:16:26
Zeci si zeci de replici nu doar cateva ...
#2 Corneliu Bran15.02.2023,  18:53:24
La ora la care am scris abia trecuse cutremurul al doilea, nu aveam de unde sa știu.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter