16.02.2023,  18:29:52 | 0 comentarii | 1462 vizualizari
Morții cu morții, viii cu viii... / Autorizaţia de capelă
de Corneliu BRAN

Ținându-se cont de obligativitatea creării de capele în localitățile de pe întinsul patriei și de faptul că din ce în ce mai des există cereri în acest sens fie de la firme și persoane private, fie de la administrațiile publice, asociații sau parohii, Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publice, reamintește care sunt „condițiile minime pentru autorizarea sălilor de ceremonii” de pe această linie. Aici intră în discuție și obținerea autorizației sanitare pentru capelele mortuare existente.

Patru cerințe de bază pentru autorizarea sanitară a unei capele mortuare

Pornind de la această directivă (ce cuprinde prevederile HG 761/2016 și a Ordinului MS 119/2014 art. 50) și de la faptul că a fost deja transmisă celor ce dețin capele mortuare, inclusiv Patriarhiei Române, care la rândul ei a transmis-o prin episcopii și protopopiate parohiilor care dețin astfel de locații ori sunt interesate pe viitor să dețină (sau care au în lucru deja această investiție), astăzi ne vom ocupa de acest subiect.
Prin acel articol 50 amintit mai sus, condițiile minime necesare pentru autorizarea sanitară a „sălilor de ceremonii” mortuare nu sunt multe, dar sunt esențiale.
În primul rând, se prevede ca distanța minimă a acestor capele față de clădirile sau blocurile de locuit să fie de minim 20 de metri. Apoi, se cere ca acestea să fie dotate cu echipamente de climatizare pentru asigurarea unei temperaturi ambiente de maximum 20 de grade Celsius „pe perioada anotimpului cald”. Alte două cerințe sunt la fel de firești pentru că țin de igienă și civilizație, respectiv asigurarea capelei cu apă curentă și cu un grup sanitar.

Scăpări ale ministerului?

Din păcate, nu se spune nimic și de asigurarea temperaturii la un nivel de temperatură decent, ținând cont și de ceea ce se întâmplă într-o capelă, pe timp de iarnă. Nu de puține ori, în anumite capele se face frig la greu, neasigurându-se nici măcar acele 18 grade de care se tot vorbește prin țările de vest că ar fi „temperatura ideală”. Probabil pentru faptul că nu este reglementat acest lucru, unii proprietari de capelă își permit să țină lumea în frig, sau eventual să ceară, pe lângă taxa existentă un preț suplimentar pentru consumul cu încălzirea. Dar asta e o altă discuție și acum am vrut doar să marcăm această scăpare din lege a ministerului Sănătății.

Episcopia Devei a transmis deja demult către protopopiate

Cei de la Direcția de Sănătate Publică Hunedoara au transmis deja mai departe, în această lună, toate acestea prin adrese, inclusiv bisericilor și primăriilor.
„În consecință la finalizarea lucrărilor de amenajare, înainte de darea în folosință a sălilor de ceremonie menționate, veți proceda la autorizarea sanitară, conform prevederilor Ordinului MS nr. 1030/2009. Documentele necesare pentru autorizare se găsesc pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara”, transmit cei de la DSP Hunedoara printre altele.
La rândul lor și cei din cadrul Episcopiei Devei și Hunedoarei au trimis mai departe către toate protopopiatele ortodoxe din județ, inclusiv la cel din Petroșani, astfel că acum parohii vor face ceea ce trebuie pentru obținerea fără probleme a autorizațiilor sanitare pentru funcționarea acestor capele mortuare.
Rămâne de văzut dacă pe termen scurt, ministerul va veni și cu alte reglementări, inclusiv pe partea amintită de noi mai sus. Nu de altceva, dar dacă nu e scris negru pe alb și nu se reglementează prin lege, unii tind să țină lumea în frig, iarna. Am văzut treaba asta chiar recent într-un alt județ, cum se plângeau oamenii și pe nimeni nu-i prea interesa. Vorba vine, „morții cu morții, vii cu vii”… dar dacă se poate „nu ne omorâți și pe noi cu frigul”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter