20.02.2023, 17:29:59 | 1 comentariu | 669 vizualizari
De la Guvernul PNL-PSD-UDMR-minorități / Staţiunile Văii Jiului aşteaptă finanţări generoase, nu cu „pipeta”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Programul național „Schi în România” a fost aprobat și reglementat prin Legea nr. 526 din 2003 și cuprinde 22 de județe dornice să dezvolte turismul local și regional.
Și pentru că avem trei stațiuni de schi în Vale, la Petroșani, Lupeni și Vulcan, și o a patra la nivel de dorință și demersuri la Petrila, pentru Valea Jiului proiectul național „Dezvoltarea domeniului schiabil în România”, prin „Programul Schi în România”, este mai mult decât necesar să continue, iar Guvernul României trebuie să finanțeze proiectele celor patru primării.
Asta în condițiile în care ani la rândul, guvernul doar a schițat că finanțează, după ce vreo câțiva ani înainte de a opri „robinetul” a făcut-o chiar bine, reușindu-se mai multe investiții bune, precum cele două telegondole de la Vulcan și Lupeni, construcția bazinelor de apă din Straja și Parâng pentru instalațiile de zăpadă artificială, telescaunul 3 de la Rusu spre stațiunea Parâng, telescaunul Straja din Lupeni și altele.
Cu toate acestea, este nevoie ca investițiile guvernamentale să continue.
Altfel, proiectele pe plan local ce vizează aceste stațiuni n-au cum să fie finalizate și rămân în aer, încetinind, ca și până acum în ultimii ani, dezvoltarea turismului în zonă.
„Romsilva” – o frână în calea turismului
Programul a suferit în timp o serie de modificări, ultima modificare mare dintre acestea fiind făcută în parlament. Aici, la propunerea deputatului PNL hunedorean Vetuța Stănescu, după demersul făcut de colegul de partid din Petroșani, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, grupul liberal a inițiat un articol de lege prin care unitățile administrativ-teritoriale incluse în investiția „Dezvoltarea domeniului schiabil din România”, ce se derulează în cadrul Programului „Schi în România”, să beneficieze de scoaterea din domeniul forestier a Romsilva a suprafețelor necesare realizării investițiilor legate de acest proiect național derulat cu fonduri guvernamentale. Acest fapt va ușura extragerea din domeniul forestier ale acestor suprafețe de teren, precum și va suspenda litigiile apărute, nu puține, dintre primării și „Romsilva”. În condițiile în care „Romsilva” bloca prin tot felul de pretenții de schimburi de terenuri și nu numai o serie de proiecte. E arhicunoscut, dacă vorbim de Valea Jiului, litigiul dintre Primăria municipiului Petroșani și Romsilva legat de anumite suprafețe de teren din Parâng, unde primăria vrea să construiască noi trasee de schi și instalații pe cablu. La fel de intens dezbătut în ultimii ani este și litigiul legat de Primăria orașului Petrila și „Romsilva” pentru trecerea drumului forestier, ce duce spre viitoarea stațiune a orașului din Șureanu, în administrarea primăriei, drum fără de care o stațiune, oricare ar fi ea, nu poate exista.
Problemele Parângului
Începutul proiectului, pe vremea ministrului Udrea, a fost bun pentru toate trei stațiunile din Vale. Apoi, pe măsură ce timpul s-a scurs, banii pentru finanțare au venit tot mai puțini, cu pipeta parcă, spre deloc. În Stațiunea Parâng, deși s-au realizat destule în primii ani, din cauza lipsei de finanțare și a celor de la „Romsilva”, în ultimii ani s-a cam bătut pasul pe loc, fiind probabil, după „Pasul Vâlcan”, stațiunea cea mai afectată din acest punct de vedere din cele trei ale Văii Jiului. De ce spunem asta? Simplu: Petroșaniul a rămas deocamdată fără telegondolă, o chestiune până la urmă și de imaginea unei stațiuni. Cu doar un telescaun nou construit, dar și cu un altul vechi de când lumea, cum se zice, plus cu rămânerea în urmă la construirea telescaunului TS4, care ar fi trebuit să aducă schiul la un alt nivel prin pârtia ce ar urca la o cotă mare și unde zăpada este generoasă mai multă vreme peste an din cauza altitudinii și a temperaturilor mai mici, nu prea poți să te bați cu stațiunile „grele” de schi din țară. Apoi, ar mai fi și alte întârzieri legate de achiziționarea mai multor tunuri de zăpadă, dar și a unor noi și moderne utilaje folosite la amenajarea pârtiilor, plus alte investiții în instalații, inclusiv de nocturnă și tot felul de alte lucruri menite să dezvolte stațiunea și să atragă mai mulți schiori pe pârtii.
Investiții în Parâng realizate de primărie cu fonduri guvernamentale, când încă guvernul mai aloca ceva bani
Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, dacă azi discutăm de Parâng mai mult, ne-a spus mai exact ce s-a făcut în stațiunea Petroșaniului prin aceste fonduri guvernamentale primite, în momentul în care l-am întrebat de investițiile realizate de la începutul proiectului și până acum, rugându-l să ne facă o scurtă recapitulare.
„Proiectul Dezvoltarea domeniului schiabil în zona turistică Parâng, investiție cuprinsă în cadrul Programului Schi în România, finanțată din fonduri guvernamentale alocate prin hotărâri de Guvern este o investiție în curs. Până acum, au fost realizate o serie de lucrări cu banii primiți din partea Guvernului României, însă până la finalul proiectului mai este cale lungă. Ca să răspund la ce m-ați întrebat, în primul rând aș începe cu executarea și darea în folosință a telescaunului 3, TS3 cum îi spunem noi tehnic. Apoi, aș continua cu prelungirea pârtiei 4B până la telescaunul vechi și lărgirea pârtiei existente. Nu în ultimul rând, executarea instalațiilor de zăpadă artificială pe pârtia 4B cu lungimea de 3,2 km; a fost iar un obiectiv realizat cu aceste fonduri guvernamentale. Amenajarea pârtiilor 2a, 2c+2e, 3b, 3c, cum sunt numite tehnic în proiect, în lungime totală de 7.055 metri, construirea bazinului de apă de 5.000 mc în zona Căsuța din Povești, necesar zăpezii artificiale, precum și stația de pompe aferentă acesteia, sunt de asemenea obiective clare și deloc ieftine care au fost realizate de către noi în cadrul acestui proiect cu banii primiți de la Guvern”, susține Tiberiu Iacob-Ridzi.
Primarul estimează că telegondola din oraș spre stațiune va funcționa în 5-6 ani
Firește că în legătură cu telegondola care să plece din oraș, cum era prevăzut în proiect să plece din Aeroport, primarul a ținut să ne spună, încă o dată, că va veni și vremea acestei investiții:
„Dar, deocamdată avem în vedere TS4, un telescaun important care va urca pârtiile de schi și va ajuta la creșterea lungimii traseului total de schi și despre care tot am vorbit, plus înlocuirea actualului telescaun vechi cu o altă instalație, noi ne-am dori o telegondolă în locul telescaunului. Acestea și alte câteva pârtii, achiziționarea de alte tunuri de zăpadă și alte lucrări ce vor fi necesare sunt în atenția noastră și așteptăm doar fondurile guvernamentale ca să putem să continuăm ce ne dorim. Firește că nu am uitat nici de telegondola din oraș, dar această instalație se va realiza spre finalul proiectului, cum este normal să se întâmple asta”,
Întrebat de timp, de când vede în opinia sa că se va finaliza acest proiect, cu telegondola din oraș cu tot, primarul ne-a spus că în maxim 5-6 ani, dacă guvernul va finanța anual și decent investițiile propuse în proiect, s-ar putea întâmpla acest lucru.
Problemele turismului - la cheremul guvernanților
Este pentru prima dată în ultima vreme când primarul Petroșaniului a dat, estimativ, un timp de finalizare a acestui proiect. O fi mult timp, o fi puțin, nu putem știi, dar dacă luăm ca reper anul 2003, când s-a dat legea, se poate spune că 5-6 ani nu mai înseamnă mult, în condițiile în care au trecut 20 de ani de-atunci. Da, mai ceva ca previziunile lui Brucan, s-ar putea zice, ceea ce doar prin România se poate așa ceva. Suntem convinși că în țări precum Franța, Italia sau Austria, dezvoltate în materie de schi și stațiuni, un astfel de proiect era gata în maxim 10 ani. La noi, atâta vreme cât banii de la un minister sunt trecuți prin rectificări, la alte bugete, considerându-se că acolo e urgența, niciodată nu se vor respecta termenele și nu vor fi finalizate investițiile. Iar dacă raportăm la zone, cum e cazul Văii Jiului, acestea au de suferit cel mai mult din toate astea și până la urmă oamenii. Practic, după închiderea minelor, să fim serioși, mai nimic nu s-a făcut! Doar cu vorbe, seminarii, evenimente, vizite de tot felul și ședințe, plus niște „strategii” care mai de care mai interesante, dar lipsite de fapte, sau cu investiții legate de tot felul de lucrări ce țin de partea edilitară și mai puțin de crearea locurilor de muncă, Valea Jiului și localitățile sale nu mai pot să continue mult în condiții decente.
Deci, în concluzie, am dat pe final și mesajul de început de an pentru guvernanți, în numele comunității noastre, să sperăm că îi și doare să rezolve și nicidecum în cot!
Din 4 noiembrie 2019 și până în prezent, România a avut doar prim-miniștri PNL (Ludovic Orban, Nicolae Ciucă – interimar, Florin Cîțu și iar Nicolae Ciucă). Primarul Petroșaniul este membru marcant al PNL Hunedoara. Deși are primar din același partid cu ultimii premieri ai României, nu înțelegem de ce Petroșaniul nu a beneficiat de fonduri consistente pentru turism.
Comentarii articol (1 )
#1
Mircia Munteanu25.03.2023, 12:18:19
La fel asteapta și APAPROD -ul dar, probabil,într-o altă viață le va primi,figurantul de Nistor ne părând prea darnic.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
