22.02.2023, 18:54:44 | 0 comentarii | 2135 vizualizari
La 3 martie, la București / Echipajul de robotică, RO 063 WAFI, al Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuşi” ţinteşte finala
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Robotul petrilean - cel mai bun dintre zecile de roboți prezentați la prestigiosul concursul regional „First Tech Challenge România”
Echipa de robotică a Colegiului Tehnic „Constantin Brâncuși” din Petrila, RO 063 WAFI, a dat săptămâna trecută lovitura la concursul național și internațional regional „First Tech Challenge România”, desfășurat în Capitală la Universitatea Politehnică București, cei 12 elevi petrileni reușind să câștige concursul și să se califice în finala din 3 martie din Capitală, în detrimentul altor echipaje puternice din 20 de județe ale țării și din țări precum Israel de exemplu.
O echipă cu care Valea se mândrește
Auzind de o asemenea ispravă, ce poate face mândră toată Valea Jiului, nu doar Petrila, miercuri, 22 februarie, am ajuns la liceul din Petrila să stăm de vorbă cu echipajul, să-i cunoaștem mai bine și să le promovăm succesul. Din start vă spunem că nu este singura ispravă de acest fel al acestor băieți și fete din echipajul de robotică petrilean - coordonat impecabil de doamna profesor de fizică Nicoleta Cândea, cu rol și de mentor, alături de ceilalți doi mentori și alumni, domnii Alexandru Gogea și Adrian Negoiță, care merită, de asemenea, felicitați pentru tot ceea ce fac pentru acești tineri și pentru robotica petrileană. Cu siguranță, nu va fi nici ultima, din moment ce pregătirea și pasiunea lor în ceea ce fac sunt evidente și de luat în seamă.
Cei șapte care au venit de la București cu premiul I
Înainte de a mai spune și altele, haideți înainte să-i cunoaștem pe cei șapte „magnifici” din echipa de 12, care au participat și au dus greul concursului din Capitală: David Lungoci, Marius Ciornohac, totodată și căpitanul de echipă Lorand Csaszar, Eduard Cîmpean, Adrian Tăian, Loredana Apetri și Raluca Morar.
„Avem o echipă diversă și bine pregătită, formată în mare parte din băieți, dar și de câteva fete. Echipajul nostru este compus din membri ce fac parte din fiecare promoție ce urmează actualmente cursurile liceului nostru, de la bobocii dintr-a IX-a și până la clasa a XII-a. Atelierul nostru de robotică se află la Grădinița nr. 2, acolo unde ne adunăm aproape zilnic ca să desfășurăm activitatea noastră. Robotica nu implică numai matematică, fizică și informatică, implică și pasiune, constanță, idei de echipă și multe altele. O mare parte a activității noastre se concentrează asupra dezvoltării personale ale echipei și integrarea sa în comunitatea locală și în lumea STEM. De exemplu, trebuie să realizăm un portofoliu tehnic, un document care, pe scurt, povestește activitatea echipei pe parcursul unui sezon și care totodată explică modul de funcționare a robotului creat de noi în termeni simpli”, ne-a spus căpitanul de echipă, Marius Ciornohac.
O profesoară - super fericită de rezultatele echipei pe care o coordonează
„Am putea spune că suntem o echipă veterană, fiind prima echipă din Valea Jiului participăm încă din al doilea sezon al prestigioasei competiții de nivel internațional ce se organizează în România. Practic, avem de-acum 6 ani consecutivi de participare și rezultatele după cum se vede sunt mai mult decât mulțumitoare. Pe această cale, permiteți-mi să îi felicit în mod public pe acești elevi minunați ai liceului nostru, care fac cinste județului nostru, Văii Jiului și nu în ultimul rând, Petrilei noastre dragi”, a completat profesorul coordonator, Nicoleta Cîndea.
„Ținem să precizăm că această reușită și celelalte pe care în ultimii ani le-am avut, nu ar fi fost posibile fără ajutorul necontenit al comunității locale, ale domnului primar Vasile Jurca și a consilierilor locali, al Asociației Valea Jiului Implicată și al organizației Planeta Petrila și nu în ultimul rând, pe parte tehnică a colectivului de robotică din cadrul Universității din Petroșani, cu care colaborăm și a doamnei director, Cecilia Mitran, care sprijină întotdeauna proiectele noastre”, a mulțumit într-un final Nicoleta Cîndea.
Pasiunea pentru robotică le va aduce și rezultate pe plan profesional
Am stat de vorbă câte puțin cu fiecare din acești elevi. Toți cred că robotica înseamnă pentru ei un stil de viață și reușita în ceea ce vor face pe plan profesional în viitor. Se bucură cu toții de acest rezultat, așteaptă noi proiecte. De unul dintre ele vom discuta în ediția de mâine. Sunt încrezători că pot face roboți mult mai buni decât cel cu care s-au prezentat la concurs. Într-un cuvânt, pasiunea către această disciplină a viitorului este la ea acasă. Asta se simte după felul cum pun problemele, cum povestesc, cum se comportă, iar când un lucru este făcut din pasiune, reușita este aproape garantată și despre ei și rezultatele lor cu siguranță vom mai auzi și peste zece, douăzeci, treizeci de ani.
Cu ceva mici îmbunătățiri, consideră că robotul lor ar face față finalei
Legat de finala concursului național de pe 3 martie, deși timpul este foarte scurt, echipa de robotică consideră că mai pot face ceva îmbunătățiri robotului creat de ei, în primul rând legat de viteza cu care acesta apucă obiectele, ca să nu intrăm în termenii tehnici spuși de ei și să înțeleagă astfel toți cei care ne citesc.
„Dacă vom reuși asta, deși timpul e foarte scurt, vom avea șanse să terminăm printre primii, dacă nu chiar primii”, se motivează ei, încrezători.
Doamne Ajută să vină cu premiul cel mare, de ce nu, dar dacă n-o fi să fie, anul acesta, nu-i nici un bai, oricum au fost primii între zecile de echipaje din 20 de județe ale țării, ceea ce este fenomenal pentru un echipaj dintr-un liceu de provincie al unui mic orășel de munte. Ce să vrei mai mult! Succes și din partea redacției noastre!
Demonstrația roboțelului petrilean Încheiem prin a mai spune că nu am plecat, până ce roboțelul nu ne-a făcut o prezentare a ceea ce poate. Coordonat de ei, robotul ne-a arătat că se poate deplasa relativ destul de repede în toate părțile, că se poate învârti și face unele mici viraje, că poate ridica un pahar de plastic și îl poate pune de pe jos pe catedră și invers, scoțând și niște sunete amuzante a la „Star Trek”. Da, iată un robot conceput de niște tineri din Petrila, care, de ce nu, pe viitor ar putea fi util în alimentația publică, firește cu anumite îmbunătățiri. Se spune că viitorul va fi și al roboților. Vedeți, nu spunem că va fi doar a roboților, că asta ar însemna sfârșitul acestei lumi cum o cunoaștem azi. La Petrila, o mână de tineri și profesori pricepuți în ale roboticii au început pregătirile pentru viitor și au de la an la an rezultate tot mai bună. Cine-i urmează?
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
