23.02.2023,  20:02:21 | 0 comentarii | 1042 vizualizari
Aninoasa / O veche problemă, reactivată de cutremure / Face ceva și Consiliul Județean Hunedoara pentru disperații aninoseni?
de Corneliu BRAN

În urma cutremurelor repetate din județul Gorj, simțite din plin și de vecinii de județ hunedoreni, 11 case de colonie muncitorească din orașul Aninoasa, situate destul de aproape de primărie, au fost serios afectate. Din cauza stării de degradare care oricum era accentuată, acum, după aceste mișcări ale Pământului, structura de rezistență este pusă în pericol real. Aceste clădiri cu un etaj au între 130 și 147 de ani vechime și deși în ultimii patru ani doar în ZVJ s-a scris de șase ori de ele, nimeni n-a mișcat un deget.

562 de persoane, dintre care 118 copii, sunt în pericol
Ca să se înțeleagă mai clar, din cele 32 de astfel de clădiri vechi, unde în fiecare trăiesc zeci de persoane în mai multe apartamente, situate la etaj sau la parter, doar 10 au primit fonduri de reabilitare și consolidare în urma solicitărilor primăriei. Restul de 22 au rămas așa cum le vedem de peste 30 de ani încoace. Dintre acestea, 11 sunt afectate acum serios de aceste cutremure repetate (și cine știe ce poate încă urma!).
În aceste condiții și după verificările efectuate de specialiști în construcții și nu numai, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, coordonat de prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian, a fost nevoit, „pentru protecția vieții cetățenilor”, să ceară de urgență evacuarea celor 562 de persoane care locuiesc în aceste imobile, dintre care 118 sunt copii. O decizie normală, pentru care merită felicitat!

Descindere de urgență
După ședința de urgență a comitetului județean de miercuri, joi dimineața membrii comisiei, cu prefectul în frunte au ajuns în Aninoasa. Au fost prezenți toți reprezentanții structurilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara, precum și reprezentanți din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții Hunedoara.
A urmat o ședință lungă la care au participat și autoritățile locale din Aninoasa, primarul Nicolae Dunca și toți ceilalți responsabili din primărie. După o analiză la sânge și după discuții cale de câteva ore, prefectul, primarul și toți cei amintiți au evoluat situația în teren.

Soluția de moment: containere modulare
După mai bine de un ceas și jumătate, toți s-au reîntors la ședință, în așteptarea celor care urmau să aducă procesele-verbale și acordul cetățenilor de a părăsi temporar casa, până la reabilitarea clădirii, în regim de urgență și cu sprijin financiar guvernamental. Soluția temporară găsită a fost una civilizată: containere, cuplate la rețelele de apă, canal și energie electrică. Asta rămâne însă de văzut, deoarece cea mai mare parte din cetățeni, care au copii de școală, dar și pensionari, nu prea vor să-și părăsească locuința (caz care arată inconștiența acestora...). În acest caz vor trebui să semneze pe propria răspundere că nu vor să plece temporar. Situația e încurcată și tensionată. Este evident că nimeni nu e de acord să-și lase casa, bunurile din ea și să plece pe o perioadă de timp încă nestabilită, dar nici să moară aiurea la un viitor cutremur că nu vor să înțeleagă realitatea.
„Dacă ne vor spune mai cu exactitate, pe ceva scris, până când stăm în acele containere și dacă vom avea pază la locuințe cât timp suntem plecați, atunci poate vom fi de acord”, ne-au spus în cor trei femei, locatare, cu mai mulți copii lângă ele.
Primarul ne-a spus, ulterior, că prin lege va fi obligatoriu să fie asigurată paza acestor imobile pe toată perioada cât oamenii sunt plecați. Dar, oricum va fi greu, în condițiile în care unul-doi locatari nu vor fi de acord să plece, cu paza va fi greu și totdeauna vor fi suspiciuni din partea celor plecați. Încurcături peste încurcături, necazuri peste necazuri și asta numai pentru că lucrurile nu s-au făcut la timp. Dacă de acum patru ani, se reabilitau zece astfel de clădiri din cele 32, apoi anul următor alte zece, plus cele 12 reabilitate, acum nu mai era nicio problemă.

Prefectul de Hunedoara a stat de vorbă joi cu foarte mulți sinistrați și cere soluții de urgență pentru cei peste 500 de oameni!
Dar să vedem mai jos ce ne-a spus joi, după ora 13,00, prefectul de Hunedoara, primarul Aninoasei și doi locatari dintre cei intervievați la fața locului.
„Suntem la Aninoasa, alături de oameni. Și azi noapte a avut loc un cutremur. Sunt aici pentru a le spune că sunt conștient de această situație delicată. Decizia de a părăsi propria locuință nu este una ușoară, însă încercăm să îi convingem că alternativele pe care le oferim le vor proteja viața.
Ce se întâmplă dacă va avea loc un nou cutremur de o magnitudine medie sau mare și clădirile se prăbușesc peste acești oameni?
Guvernul României, împreună cu autoritățile de la nivel local, se implică activ pentru a crea condițiile necesare pentru ca acești oameni să locuiască în siguranță și în condiții normale, temporar. Interesul nostru este să protejăm cât mai multe vieți!
Concret, chiar în acest moment am identificat locațiile unde pot fi amplasate containerele modulare, care permit accesul la rețeaua de utilități. Vom aduce primele containere în Aninoasa, iar mai apoi vom asigura necesarul pentru toate persoanele care trebuie relocate.
Împreună cu reprezentanții instituțiilor Ministerului de Interne și ai primăriei Aninoasa am discutat la fața locului cu locatarii și le-am oferit o alternativa viabilă, până în momentul în care pot fi relocați în casele lor.
Alături de mine, încă de dimineață, au fost prim-adjunctul ISU Hunedoara, Oprean Ovidiu, inspectorul șef al IJJ Hunedoara, Iosif Dumitru și inspectorul șef adjunct al IPJ, Teodosiu Mugurel. Facem tot ce este nevoie pentru acești oameni și este esențial să rezolvăm această problemă.
Guvernul României este alături de acești oameni. Sunt în permanentă legătură cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ministrul afacerilor de Interne, Lucian Bode, care ne-au asigurat de tot sprijinul. Totodată, am solicitat și sprijinul autorităților județene, Consiliului Județean Hunedoara, care colaborează pentru rezolvarea situației.” – a declarat prefectul județului Hunedoara.

Primarul
Nicolae Dunca, primarul Aninoasei, ne-a declarat: „Din cauza cutremurelor repetate din ultima perioadă, care s-au simțit destul de serios și la Aninoasa, aceste imobile vechi și neconsolidate au ajuns în situație critică, practic prezintă un mare risc în exploatare. Și atunci trebuie luate măsurile care se impun, prevăzute de lege, pentru a pune în siguranță cetățenii și bunurile acestora. Din acest motiv, ne-am întâlnit și azi cu cei de la Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu reprezentanți ai forurilor de decizie în astfel de cazuri, cu domnul prefect și împreună am hotărât ca aceste persoane să fie evacuate de urgență. În acest sens s-a dispus relocarea containerelor modulare, care vor fi amplasate pe terenul de sport de la școală, în incinta curții fostei Mine Aninoasa, unde există o platformă betonată și unde vom mai găsi dacă va mai trebui spațiu. Am luat legătura cu Enelul, cu cei de la Apa Serv, ca să vină și să lege aceste containere modulare la rețele, astfel încât cetățenii să beneficieze de utilități și de condiții decente. Încet, încet, trebuie să înceapă evacuarea și totodată așteptăm răspunsul de la guvern să vedem ce sumă de bani va fi alocată de urgență pentru consolidarea și reabilitarea acestor 11 imobile. Și spun de acest răspuns, pentru că oamenii așteaptă de la noi să le dăm un răspuns, cât vor sta în acele containere modulare. Și e normal să vrea să știe, că nu e ușor nimănui să-și lase casa și să plece! Soluția definitivă ar fi primirea de fonduri guvernamentale pentru reabilitarea de urgență a acestor imobile.
În urma multor solicitări pe care le-am făcut guvernelor care au fost în funcție de-a lungul timpului, de când sunt primar, am avut două-trei proiecte de hotărâre de guvern întocmite de Instituția Prefectului și de către președinția consiliului județean, dar nu am avut decât răspunsuri de genul nu sunt fonduri. Am primit în urmă cu vreo doi-trei ani o sumă, până la urmă, prin care am reușit să reabilităm 10 astfel de imobile, care se pot vedea aici de față, restul de 22 rămânând așa. Mâine vine un domn expert de la Timișoara, pentru că este un SINGUR expert pe tot județul Hunedoara și dumnealui nu poate să facă expertizele în timp scurt, și ne-a spus că vine să ne dea soluțiile tehnice pentru consolidare. Apoi trebuie rezolvată, cum spuneam, sursa de finanțare.
Echipele sunt acum pe teren pentru a inventaria persoanele care vor să fie relocate temporar în aceste containere modulare, sau nu, dar soluția tot asta va fi: fonduri de urgență pentru consolidare și un termen exact dat oamenilor cât vor sta acolo. Apoi, legal, mai se pune și problema pazei. Acele apartamente care le lasă vor avea pază, accesul se va îngrădi, nu va mai avea nimeni nevoie să intre acolo. Va fi greu, dar prin hotărâre de consiliu județean vor fi mobilizări în acest sens de personal de pază. S-a dispus de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență participarea jandarmilor și a poliției naționale, în colaborare cu poliția locală, pentru ca să asigure personal de pază, pe schimburi. Așa spune legea, că trebuie asigurată pază. Și în încheiere trebuie să vă mai spun că în afară de aceste 22 de imobile, care necesită reabilitări, mai avem câteva imobile și în sudul orașului. Sper să se găsească ulterior și soluții pentru acestea, respectiv finanțări guvernamentale în acest sens”, a declarat primarul Aninoasei, Nicolae Dunca.

Doi cetățeni calmi, dar îngrijorați de situație
Am ales pentru dumneavoastră și două scurte declarații date ziarului nostru de doi cetățeni, ambii pensionari de la fosta Mină Aninoasa, cu soții și copii, unii plecați, demult, departe de Vale.
„Stau de când mă știu într-una din clădirile acestea ce aparțin de fosta colonia muncitorească de pe vremuri. Am lucrat la Mina Aninoasa de unde am ieșit la pensie, în prezent locuiesc alături de soție în blocul de lângă noi. Seara, mai ales, stau în casă cu panică, după acele cutremure care au avut loc, teama este mare. Pe pereți au apărut unele mici fisuri, deocamdată nu sunt majore, dar dacă se continuă așa, ținând cont de vechimea imobilului, acestea pot să se lărgească. Am înțeles din toate convorbirile dumnealor, că blocul nu ar mai avea nicio stabilitate. Cred asta, că după o vechime de 147 de ani, cât are imobilul unde stau, clădirea mai stă cât stă… nu se știe cât. Domnule, eu nu am să îmi părăsesc casa! Din ce motiv? Păi, dacă voi pleca acolo, eu ce voi face cu respectivele lucruri pe care le am în casă? Să vedem cu ce pază vor asigura, că de la a vorbi, până la a face e cale lungă. Dacă cu adevărat se va face treaba asta, atunci, poate nu voi risca și ne vom muta și noi. Dar până atunci, până ce nu văd concret, nu plec din casă cu tot riscul. Plus să ni se asigure utilitățile și tot ce trebuie unui trai decent pentru câteva luni. Să știți că majoritatea vecinilor sunt pensionari. Mai sunt și ceva familii cu copii, dar tineretul în general e plecat. Sunt familii serioase, care au muncit o viață, iar acum suntem în această situație grea”, ne-a spus cu calm, dar necăjit, Teodor Ion Sandu.
„Eu stau într-un bloc reabilitat, dintre cele zece. Pot spune că suntem norocoși, eu și soția, cu care locuiesc. Nu s-a crăpat nimic în casă, totul e în regulă la blocul nostru. Dar la celelalte e o situație tare gravă. Eu unul nu aș sta nicio secundă în blocurile neconsolidate! Merg la vara mea și îmi e frică să urc scările. E dezastru. Am simțit ieri iar cele două cutremure, chiar m-am gândit că situația cu aceste blocuri va fi tot mai rea. Trebuie făcut ceva, până nu se întâmplă nenorociri”, ne-a declarat, Iulian Imre, de asemenea un pensionar minier.
Declarații de care autoritățile locale, județene și naționale trebuie să țină cont.

Nota redacției:
La ora la care ediția noastră a intrat în tipar (joi, 23 februarie, ora 19), pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Hunedoara nu se afla nici un proiect de hotărâre referitor la situația disperată în care se află sute de oameni din Aninoasa. Poate că, fiind preocupat cu chestiuni culturale de râsul lumii (cum ar fi montarea lui Brâncuși la mina închisă Petrila...), Consiliul Județean Hunedoara nu mai are resurse și pentru problemele reale ale amărăștenilor aninoseni. Așteptăm poze victorioase cu Dragobetele pe FB! 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter