02.03.2023,  16:24:59 | 0 comentarii | 725 vizualizari
Situația de acum 15 ani s-a schimbat radical. / Din peste 900, câte erau în 2008, Petroșaniul mai are în prezent doar 157 de dosare pe „venitul minim garantat”
de Corneliu BRAN

Din cele peste 150 de persoane care beneficiază acum la Petroșani de VMG, doar undeva sub jumătate sunt apte de a presta munci comunitare, restul fiind femei cu copii mici și persoane bolnave sau în vârstă.

Din cauza acestui număr tot mai redus de la an la an, nu de puține ori primăria nu are oameni pentru muncile comunitare zilnice necesare în localitate.

La sfârșitul anilor `90, după primele mari disponibilizări și primele închideri de mine de huilă, dar și în perioada 2000-2010, localitățile Văii Jiului erau pline de asistați social.

 

O scurtă și tristă aducere aminte…

Oamenii aceștia aveau serioase greutăți sociale și foarte mulți dintre ei nu-și găseau serviciu din cauză că nu aveau calificare într-o meserie căutată pe piața muncii, dar și din cauza lipsei acestor locuri de muncă, în condițiile în care industria de orice fel căzuse, prin “preocuparea” nemărginită a celor care guvernau atunci. Acesta a fost adevărul și trebuie spus. Bineînțeles că printre miile de oameni care din când în când mai făceau câte un miting sau vreo adunare în fața primăriilor, în mod special când se întârzia cu acele ajutoare sociale din diverse cauze, existau și destui pierde-vară, oameni care ar fi putut avea de muncă, chiar și necalificată la o adică, într-un domeniu de activitate sau altul, dar preferau mai bine să stea și să primească ajutor din partea statului, motivând că salariile sunt mici și că atunci „mai bine stăm acasă”.

Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi: „Nu mai este valabilă această etichetă pentru Petroșani”!

Ținând cont de acest tablou trist al anilor trecuți, nu foarte de demult, care au marcat pe zeci de ani imaginea Văii Jiului, alături de mineriadele construite cu „migală” de politicienii de la putere ai vremurilor apuse, menite să manipuleze ortacii și să „rezolve” anumite interese politruce obscure, care, împreună cu altele și mai grave au tras în jos mereu țara noastră din toate punctele de vedere și pentru care plătim și azi cu toții cu vârf și îndesat, zilele trecute l-am întrebat pe primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi dacă, cumva, Petroșaniul, ca și celelalte localități din Vale de altfel, mai este un „oraș al asistaților social”, o etichetă pusă localităților noastre la un moment dat oarecum pe bună dreptate, după cum am exemplificat mai sus cu  miile de oameni ce așteptau, nu de puține ori, în fața primăriilor să le vină „banii pe social”?

„Nu mai este valabilă această etichetă pentru Petroșani! Banii de asistență socială nu se duc neapărat în ajutoare sociale. Noi, vă dau așa, comparativ, în anul 2008 aveam peste 900 de dosare pentru venitul minim garantat, acum nu mai avem decât în jur de 150-160 de beneficiari ai venitului minim garantat la Petroșani. Dar cei care sunt la venitul minim garantat au niște facilități, prin lege, legat în primul rând de suma pe care trebuie să o plătim, de cantina socială – cei care se încadrează la această facilitate oferită.

Prin asistența socială, să se înțeleagă, există o serie de activități pe care primăria le finanțează și are obligația să o facă. Fie că vorbim aici de activitatea Casei Pollicino, activitățile de la Caritas sau Maria Stein, sau de alte asociații care desfășoară astfel de activități de protecție socială, tot din acești bani prevăzuți la acest capitol bugetar se alocă fonduri. Deci nu neapărat se alocă aceste fonduri numai celor cu venitul minim garantat.

Revenind la cei cu venitul minim garantat, o parte dintre dumnealor prestează un număr de ore de activități în folosul comunității. Dar aceștia, să știți, nu sunt foarte mulți. Există mame cu copii până la 7 ani, care sunt scutite de muncă prin lege, lucru firesc de altfel. Cei care sunt bolnavi, la fel. Cei care au ore în funcție de numărul de copii și așa mai departe pot să presteze aceste ore într-un an de zile, pe bază de o programare, cum doresc să vină și să aleagă (două, trei, patru ore pe zi în anumite luni, astfel ca până la finalul anului să-și îndeplinească numărul de ore stabilit prin lege). Asta face ca nu de puține ori să ne trezim că nu avem la muncile comunitare oameni. Ne-am trezit și cu unul sau doi oameni la social, la muncă, dar n-avem ce face, asta-i situația.

Legat de capitolul bugetar asistență socială, angajații de la DAS Petroșani au mult mai multe de făcut și munca acolo e continuă. Se fac lunar dosare sociale, anchete sociale, se distribuie ajutoare primite de la comunitatea europeană și multe alte lucruri care nu țin doar de venitul minim garantat, cum nu de puține ori s-a redat și în presa locală. Banii alocați acestui capitol nu sunt puțini, e drept, dar sunt absolut necesari pentru necesitățile sociale existente, asta ca să nu mai zic de legile care ne obligă să alocăm an de an aceste sume, dar și din punct de vedere umanitar și moral”, a venit răspunsul primarului Petroșaniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter