06.03.2023,  15:59:11 | 0 comentarii | 715 vizualizari
Lupeni / Peste 7,5 milioane lei nerambursabili. Nr. proiecte aprobate pe PNRR – 10!
de Corneliu BRAN

Lupeniul completează lista cu localitățile din Vale care au obținut finanțare pe Programul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR) pentru modernizarea sistemului de colectare și management al deșeurilor.
Primarul localității, Lucian Resmeriță, ne-a transmis că la finalul săptămânii trecute au fost semnate pentru finanțare, la sediul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor din Capitală, două contracte de finanțare pentru cele două proiecte depuse de Primăria municipiului Lupeni pe PNRR. Cu acestea două proiecte, municipiul Lupeni a ajuns deja la 10 proiecte aprobate la finanțare pe PNRR, fiind unul dintre primele municipii din județ la acest capitol.

Două proiecte cu bani europeni nerambursabili
Revenind la cele două proiecte de care vorbeam, este vorba, în primul rând, de un proiect care vizează „extinderea și modernizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor în municipiul Lupeni, prin achiziția și amplasarea de centre de colectare prin aport voluntar”, în valoare totală, bani europeni nerambursabili, de 4.558.787,66 lei.
Cel de-al doilea proiect este intitulat sugestiv: „Extinderea și modernizarea sistemului de colectare separată a deșeurilor în municipiul Lupeni, prin achiziția și amplasarea de insule ecologice digitalizate”, în valoare totală de 2.927.102,50 lei, de asemenea, bani europeni nerambursabili.

Schimbarea radicală de care este atâta nevoie
Primarul Lupeniului este mulțumit de faptul că și Lupeniul a reușit pe acest capitol să prindă finanțarea pentru două proiecte, care vor moderniza din temelii tot sistemul de colectare a deșeurilor pe raza localității. Resmeriță susține foarte clar că trebuia o schimbare și în acest sens, după lungul proces de modernizare a localității de la poalele Munților Vâlcan și a stațiunii Straja, în condițiile în care vorbim azi de un oraș turistic tot mai căutat.
„Știm cu toții că o cerință a Uniunii Europene este să se rezolve situația deșeurilor în toate localitățile europene, respectiv și în țara noastră, prin colectare selectivă și un management modern, în pas cu vremurile pe care le trăim. De aceea și ținând cont că prin PNRR se pot accesa finanțări pe astfel de proiecte, echipa din primărie, împreună cu mine, am gândit aceste două proiecte, pe care le-am depus și pentru care am primit finanțare.
În prezent la Lupeni, colectarea deșeurilor se face în mod selectiv, dar în containere supraterane, în spații insuficient amenajate, oricât am încercat noi să facem era nevoie de o schimbare radicală. Disconfortul vizual în unele zone, mirosul, animalele fără stăpân și chiar unii oameni care scot nu de puține ori deșeurile din containere și le aruncă pe jos, în căutare de resturi de mâncare sau de pet-uri sunt chestiuni pe care nu trebuie să ne ferim să le spunem și cu toată munca noastră, zilnică, ca să facem să fie bine și la acest capitol, era clar că trebuia ceva mai mult de-atât. Astfel am gândit din timp cele două proiecte, analizând înainte toți pașii și toate posibilitățile, alături de echipa din primărie. Este clar că era necesară achiziționarea unor noi structuri de colectare selectivă, care să înlocuiască actualele pubele din punctele de colectare, iar prin aceste două proiecte ce au primit finanțare vom avea posibilitatea să facem treaba asta și, totodată, să modernizăm și tot sistemul, conform cerințelor europene”, ne-a spus primarul Lucian Resmeriță.

50 de „insule ecologice”
Prin realizarea unor construcții inteligente și etanșe care conțin un sistem avansat de identificare a celui care aduce deșeurile menajere, pe bază de cartele electronice, dar și prin care se va putea monitoriza foarte ușor volumul de umplere a recipientelor, acele „insule ecologice” de care se tot vorbește mai nou, primarul Lupeniului crede și știe că problemele la acest capitol vor fi mult diminuate dacă nu chiar inexistente, în condițiile în care tot sistemul de colectare și managementul vor fi modernizate, după implementarea celor două proiecte.
„Vor fi multe schimbări în bine din toate punctele de vedere. În primul rând, vorbim de imaginea localității și de civilizație. Apoi de igienă și de faptul că vântul nu va mai duce ambalajele și mizeriile peste tot. Nu în ultimul rând, costurile legate de transport și de personalul firmei de salubritate se vor reduce simțitor. De ce? Simplu, prin sistemul de citire de la distanță, numărul operațiunilor de ridicare a deșeurilor va scădea, în sensul că firma va merge să ridice gunoiul exact acolo unde va fi cazul și unde trebuie. Un element de oportunitate la toate acestea va fi și faptul că parcul de utilaje de colectare al firmei ce colectează va fi dimensionat pentru colectarea pe 5 fracțiuni a deșeurilor din localitate și compatibil cu soluția constructivă a containerelor corespunzătoare tipurilor de insule ecologice. Dorim amplasarea a 50 de insule supraterane încasetate de tip 1, cu câte 5 containere fiecare, cu o capacitate de 1,1 metri cub pentru fiecare fracțiune. Am luat în calcul amplasarea acestor insule ecologice în toate cartierele și zonele municipiului Lupeni. Mai trebuie spus și știut faptul că fiecare insulă digitalizată va asigura un număr de 200 de cartele de acces, care vor fi puse la dispoziția utilizatorilor”, a mai informat în încheiere primarul Lupeniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter