06.03.2023,  16:39:58 | 6 comentarii | 1753 vizualizari
Administrație la mișto! / Cum mimează Consiliul Judeţean Hunedoara investiţii masive în Valea Jiului, lansând licitaţii pentru lucrări doar ca să se afle în treabă
de Cătălin DOCEA

Mai să-ți tremure chiloții pe tine de fericire când vezi că, din mărinimia sa fără de margini, Consiliul Județean Hunedoara alocă 35.179.757,40 lei + TVA (adică aproape 420 de miliarde de lei vechi) pentru execuția lucrărilor de “Modernizare DJ 672C: limită județ Gorj - Valea de Pești - DN66A, km 40+776 – km 50+309”. De la laudă la faptă e însă drum lung, mai lung chiar ca acela care ar trebui să ne conecteze rutier cu județul Gorj.

În realitate, pentru că lucrările au fost scoase la licitație de către Consiliul Județean Hunedoara în cea mai pură formă de batjocură, administrația judeţeană ne îndepărtează tot mai mult de momentul în care am putea păși pe cei aproape 10 km de drum modernizat.
Având ca dată limită de depunere 27 februarie a.c., procedura de achiziție inițiată de Consiliul Județean Hunedoara a reușit deja performanța de a dobândi statusul “suspendată”, printre motivele care pot genera o astfel de situație fiind acela că nu au fost depuse oferte, că există una sau mai multe contestații ori că documentația a fost retrasă, ca fiind neconformă, chiar de către autoritatea contractantă. Cert e că, din dorința de a face cât mai repede drumul care va deschide noi orizonturi pentru Valea Jiului, Consiliul Județean a început cu... o pauză.
Spuneam anterior că lucrările au fost scoase la licitație de către Consiliul Județean Hunedoara în cea mai pură formă de batjocură. Argumentăm. Din clarificările solicitate de către potențialii ofertanți (mai exact Strabag, din câte am putut deduce chiar din răspunsul postat CJ Hunedoara pe e-licitatie.ro), rezultă fără dubii că documentația proiectului este profund viciată, existând diferențe colosale între cantitățile efectiv necesare pentru lucrări și cele în baza cărora a fost estimată valoarea acestora.
Spre exemplu, pentru mai multe ziduri de sprijin de pe amplasamentul lucrării, CJ Hunedoara a specificat cantităţi de beton, umplutură, zidărie şi cofraje inferioare celor necesare în realitate. Doar câteva exemple:
675,68 mc în loc de 692,68 mc / 252,45 în loc de 321,75 mc / 16,2 mc în loc de 83,85 mc / 33,75 mc în loc de 48,75 mc / 1981,20 mc în loc de 2420,46 mc / 4092,66 mc în loc de 4200,21 mc / 288,60 mc în loc de 630,54 mc / 195 mc în loc de 254,25 mc / 1399,20 mc în loc de 3756,48 mc / 2588,52 mc în loc de 6231 mc / 301,04 mc în loc de 1204 mc / 127,20 mc în loc de 361,20 mc / 4117,04 mp în loc de 8247,4 mp.
Observaţi vă rog că, dacă - în unele cazuri - erorile “întâmplătoare” din documentaţia CJ Hunedoara înseamnă zeci sau sute de mc ori mp, vorbim şi despre diferenţe colosale, de peste 4.000 de unităţi. Zecile şi zecile de erori în cazul cantităţilor înseamnă de fapt miliarde peste miliarde, bani care nu au fost luaţi în calcul la estimarea valorii totale, reale, a lucrărilor. Culmea e că, în răspunsul la clarificări, CJ Hunedoara chiar recunoaşte toate aceste erori flgrante, de parcă o documentaţie de licitaţie nu ar trebui să aibă un caracter serios, precis, demn de calitatea de administraţie judeţeană a autorităţii contractante. Există până şi comune fără pretenţii în această ţară care publică în sistemul electronic de achiziţii publice documentaţii mai atent şi mai corect întocmite. Felul în care a fost pregătită această licitație, una de maxim interes pentru Valea Jiului, denotă pentru cei avizați intenția vădită a CJ Hunedoara ca această lucrare să nu fie atribuită, orice constructor întreg la cap evitând să liciteze la o lucrare unde trebuie să vină cu bani de acasă pentru că, în realitate, cantitățile necesare și costurile de punere în operă sunt mult mai mari în raport cu cele prezentate de către autoritatea contractantă.
Orice persoană avizată care analizează erorile voite din documentația CJ Hunedoara se ia cu mâinile de cap, iar durerea nu-i trece nici dacă se dă cu gânditorul de toate indicatoarele rutiere din județ. Este strigător la cer! Nu-i lipsit de interes nici să precizăm că administraţia judeţeană a plătit cu bani grei pe cineva să pună din burtă, la mişto, acele cantităţi şi suprafeţe nereale în proiectul menţionat.
Aţi putea crede că, brusc, pe cei de la Consiliul Judeţean Hunedoara i-a pocnit nepriceperea în moalele capului. Nici pomeneală! Consiliul Județean are în derulare trei proceduri de achiziţie publică, respectiv Proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul „Intrare Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” (9.499.505,00 lei + TVA), Proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul “Clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa (10.004.000,00 lei + TVA) şi Proiectare şi execuţie lucrări pentru obiectivul „Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa X din cadrul sitului arheologic UNESCO Sarmizegetusa Regia, Munții Orăștiei, jud. Hunedoara” (7.517.161,25 lei + TVA), unde treaba cu atribuirea prin e-licitatie.ro merge ca pe roate. Supraevaluate până la cer și înapoi, lucrările de plimbat pietre în aer liber pe 270 de miliarde de lei vechi plus TVA vor fi atribuite în curând, spre satisfacția financiară a firmelor obișnuite să semneze contracte pe bani grei cu administrația județeană.
Primul act al ofensivei culturale, o promisiune cu ștaif a administrației județene, chiar a început. Bine conectați la butoanele județului, niște băieți bat județul în lung și-n lat și vând iluzii oricui mai are nepriceperea să-i și creadă. Vom reveni.


Comentarii articol (6 )

#1 Vladuț11.03.2023,  00:25:09
Cel mai tare e atunci când vezi cum mimează reforma la Apaprod,băietii desi retrogradati din directori in sefi de departamente,salariile Ramananda aceleași.
#2 Cosmin17.03.2023,  16:29:15
Un răspuns excelent!
#3 Florănescu18.03.2023,  13:55:23
Tot la mișto l-au schimbat și pe Arion Victor


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter