12.03.2023,  13:59:02 | 0 comentarii | 484 vizualizari
Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei”: / Catastrofa din Costești
de Ziarul Vaii Jiului

„În ajunul Sfintelor sărbători ale Paștilor, sărbători care și în cele mai umile familii aduc o rază de bucurie – ne vine vestea despre o groaznică și impresionantă nenorocire, care a aruncat jalea nu numai asupra unei localități, ci asupra întregului popor român.

Biserica de la marginea orășelului Costești din Argeș, situată pe malul Teleormanului, biserică ce servea și de capelă a cimitirului, luând foc aseară la ora 8,30, s-a prăbușit peste credincioșii adunați la slujba prohodului. Le-a fost acestor nenorociți ca în Marea Vineri a Patimilor să-și găsească un sfârșit atât de tragic.

Începuse slujba dumnezeiască și drept credincioșii bărbați, femei și copii, ascultau cu evlavie citaniile preoților și ale cântăreților. Lumânările aprinse se perindau prin fața icoanelor, poporul se închina în fața altarului. Poate din nebăgarea de seamă a vreunui credincios, sau din alte cauze, care nu pot fi precizate, o coroană atârnată pe un perete a luat foc, care s-a întins și la alte coroane din apropiere, făcând o vâlvătaie de flăcări. Cei din apropiere s-au străduit să le stingă, dar nereușind au strigat: foc! Atât a fost de ajuns. Panica i-a cuprins pe toți, și cu gândul să se salveze au dat buzna spre singura ușă a bisericuței.

Învălmășeala a fost groaznică, toți căutau să fugă cât mai repede. Nenorociții năvăliseră toți la ușă, strivind cei mai tari pe cei mai slabi. Țipete înfiorătoare umpleau interiorul. Dar scăparea nu mai era posibilă. Puhoiul de oameni apăsa ușa, care nu mai putea fi deschisă. Nenorocirea se datorează numai acestui fapt: ușa bisericii se închidea pe dinăuntru și nu putea fi deschisă de cel ce reușise să pună mâna pe clanță, fiindcă masa de oameni presa mereu.

 

În vremea aceasta flăcările cuprinseseră întreaga construcție de lemn a bisericii. Lemnul vechi și uscat ardea cu furie. Fumul umpluse biserica și vaietele celor prinși înăuntru erau groaznice. Lupta se da pe viață și pe moarte. Scheletul bisericuței trosnea și deodată întreaga cupolă se prăbuși în interior, acoperind sub grinzile aprinse pe credincioși.

Cei cari rămăseseră acasă au fost cuprinși de groază văzând biserica în flăcări. Au alergat cu toții. Când au ajuns în fața bisericii, o priveliște din cele mai îngrozitoare se desfășura înaintea ochilor. Sub ruinele fumegânde ale bisericii, se vedeau mormane de cadavre arzânde. Jalea era de nedescris. […]

 

 

Pe la ora 10 seara, flăcările s-au mai potolit și de sub scrumul lemnăriei s-a început scoaterea cadavrelor. Spectacolul era înfiorător. S-a încercat stabilirea numărului celor pieriți. După socotelile făcute de cei ce-i știau pe ai lor plecați la biserică, s-a văzut cu groază că lipsesc peste 100 de inși. O sută de persoane: bărbați, femei și copii au fost carbonizați. Cei doi preoți, dascălul și cântăreții au avut aceiași soartă. Au scăpat numai trei persoane și acestea cu arsuri. Printre acestea e și pretorul plășii cu un copil al său”.[1]

 

Valea plângerii din marginea Costeștilor

„După întoarcerea sa de la Costești, domnul Ion Cămărășescu, directorul ministerial al Munteniei, ne-a spus următoarele despre cele constatate la fața locului:

Ferestre mici și zăvorâte. Tavanul jos. Pereții din bârne întregi, așa că în nici un caz nu s-ar fi putut desface. Cei prezenți au murit toți asfixiați, în picioare și abia în urmă au fost arși. […] Gândiți-vă la aproximativ 120 de persoane stând pe un spațiu de 6 metri pe 4, inclusiv altarul>>”.[2] […]

[1] în „Universul”, Anul XLVIII, nr.91, București, 20 aprilie 1930.

[2] în „Universul”, ediție specială, București, 22 aprilie 1930.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter