13.03.2023,  15:36:41 | 0 comentarii | 877 vizualizari
Lupeni / Alte trei proiecte au primit undă verde de la PNRR. Primarul Lucian Resmeriță va semna contractul la 16 martie
de Corneliu BRAN

Alte trei proiecte europene depuse de Primăria municipiului Lupeni, din care două vizează unități școlare, au primit acceptul de finanțare. Primarul Lucian Resmeriță va semna contractul de finanțare joi, 16 martie, la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din Capitală.

Școlile și liceele - șantiere
Ce este foarte important de subliniat este faptul că două dintre aceste proiecte vizează alte două clădiri școlare. Cu aceste proiecte europene, în nici patru ani, primăria din Lupeni aproape că termină reabilitarea termică la tot ce înseamnă clădiri ce adăpostesc licee, școli gimnaziale și grădinițe de pe raza localității cu bani europeni! Și nu sunt puține, dacă ținem cont că totuși vorbim de cele două licee, Colegiul Tehnologic Lupeni, despre care am scris recent, Liceul Teoretic „Mircea Eliade”, Școlile Gimnaziale nr. 1,2 și 3. 
Iar acum urmează, prin aceste două proiecte aprobate spre finanțare, clădirea ce adăpostește Grădinița „Lumea Copiilor” din Cartierul Braia, zona pieței și clădirea Școlii Gimnaziale nr. 4, de lângă primărie, unde învață în prezent elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 – aflată de asemenea, cum spuneam, în ample lucrări de reabilitare termică. 
Cel de-al treilea proiect vizează creșterea eficienței energetice a clădirii Primăriei municipiului Lupeni, o clădire de patrimoniu din centru.

Trei proiecte - în valoare de peste 10 milioane lei
Luni dimineața am stat de vorbă cu primarul Lucian Resmeriță. A confirmat faptul că miercuri după-amiază pleacă spre Capitală, pentru a fi prezent joi dimineața la minister, ca să semneze contractul. I-am spus că, din câte știm, cu eficiența energetică în școli, grădinițe și licee primăria a cam rezolvat cu aceste fonduri europene prin PNRR și alte programe care au vizat, acum ceva nu mulți ani, și construcția unei noi grădinițe în Cartierul Parângului, nemaivorbind și de noua grădiniță de pe strada Viitorului, clădiri construite recent și care nu au, firește, nevoie de astfel de lucrări precum clădirile școlare vechi.
„Da, avem aprobate trei proiecte pe C5 – Valul Renovării din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Două dintre ele sunt legate de două unități de învățământ din municipiul nostru, privind creșterea eficienței energetice. În primul contract este vorba de Grădinița Lumea Copiilor, din zona Pieței Braia, dar, atenție, acolo vorbim de o clădire polivalentă ce adăpostește nu doar grădinița în sine, ci și clubul copiilor, iar pe intrarea din spate poliția locală și starea civilă. Dec,i rezolvăm cum s-ar zice cu căldura și așa numita creștere a eficienței energetice la patru instituții odată! Contractul are o valoare cu TVA de 3.132.209, 26 lei. 
Al doilea proiect prevede eficientizarea termică a clădirii fostei școli generale nr. 4 din centru, de lângă primărie, unde actualmente învață elevii de la Școala Gimnazială nr. 1. Acest contract este mai mare cu peste 1 milion de lei decât primul, mai exact 4.218.584, 80 lei cu TVA.
Mă veți întreba probabil care vor fi lucrările, în mare, care să reducă substanțial pierderile de energie? Păi, cam tot ce ține de treaba asta: acoperiș nou, uși și geamuri schimbate cu unele noi, termoizolante, îmbrăcarea pereților, fațadă, pardoseli, pompe de căldură, montare de panouri fotovoltaice cu sistemul aferent producerii de energie verde, stații de încărcare electrică și așa mai departe.
Cel de-al treilea proiect este legat de reabilitarea energetică a clădirii primăriei. Un proiect în valoare de 2.782.078,16 lei cu TVA, care va rezolva de asemenea o mare problemă pe care o aveam, ținând cont de facturile crescute la energie pe timp de iarnă, dar și de confortul angajaților noștri. 
Iată, peste 10 milioane de lei, bani europeni, vor intra la Lupeni doar pentru aceste trei proiecte! Și totul continuă, vor veni și altele! Se demonstrează ceea ce eu o tot spun cu insistență de peste patru ani încoace: cu fonduri europene dezvoltăm Lupeniul!”, ne-a declarat Lucian Resmeriță.


Peste 90% dintre clădirile școlare - reabilitate sau în curs de reabilitare în ultimii patru ani
Practic, n-a mai rămas la Lupeni decât o grădiniță din Bărbăteni, renovată și ea acum ceva ani, dar care n-a primit haina nouă a reabilitărilor și care este în vederea edililor pe alte programe și grădinița non-stop din spatele BCR de la Nivel.
„Această grădiniță cu program non-stop, singura din Vale care a mai rămas cu acest program de 24 de ore din 24, unde copiii între 3 și 6 ani pot să doarmă și să mănânce, are toate condițiile și personal calificat. O avem în vedere și pe ea pe un alt program. Am fi putut să trecem proiectul, lângă acestea trei de care am vorbit azi, pe PNRR. Însă doar cu reabilitarea clădirii nu rezolvam și celelalte probleme, precum dotarea cu mobilier și alte nevoi pe care această grădiniță le are. 
Astfel că, în scurtă vreme, vom avea depus, pe alt program, un proiect și pentru această grădiniță, care va consta în creșterea eficienței energetice și dotarea cu tot ce trebuie, plus alte lucrări necesare. Din acel moment vom putea spune că la Lupeni, în mandatul meu de primar, toate clădirile ce adăpostesc unități școlare sunt reabilitate, dotate și modernizate. Nu mai e mult până atunci. Dacă vă aduceți aminte, la începutul mandatului meu de primar, am avut în plan treaba aceasta. Și m-am ținut de cuvânt. Ținând cont că am copii, că de meserie sunt profesor și de faptul că acești copii din școlile noastre sunt, de fapt, viitorul comunității și ai țării, nici n-aveam cum să-mi propun în primul rând altceva. Când vorbim de copii nu stăm de vorbă, ei sunt prioritatea numărul unu și așa va fi cât voi fi primar!”, ne-a mai spus primarul Lupeniului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter