15.03.2023,  17:04:07 | 0 comentarii | 912 vizualizari
Aninoasa va intra în lumea civilizată la capitolul deşeuri menajere, graţie unui proiect european aprobat pentru finanţare


de Corneliu BRAN

Cu toate marile probleme ivite în ultima perioadă, din cauza ultimelor cutremure care fac viața grea celor peste 500 de suflete care locuiesc în imobilele ce prezintă risc de prăbușire și care trebuie cât mai repede consolidate, dar și administrației locale, pusă într-o evidentă dificultate și care trebuie sprijinită urgent de autoritățile centrale, viața își continuă cursul firesc și în acest oraș hunedorean. Recent, primarul Nicolae Dunca a fost în Capitală să semneze un contract pentru un proiect european ce va fi implementat în localitate, cu fonduri nerambursabile primite pe calea PNRR, în valoare de 150.000 de euro.

Două contracte pe PNRR semnate în interval scurt

Este un al doilea contract semnat într-o perioadă scurtă de timp, după cel ce a vizat sistemul camerelor de supraveghere video. Acum se are în vedere un lucru esențial pentru orice localitate din lume: sistemul de colectare selectivă a deșeurilor menajere. Nu mai puțin de 15 așa-zise „insule ecologice digitalizate”, care înseamnă șase containere cu cartelă digitală pe toate componentele pentru fiecare „insulă”, vor fi amplasate în toată Aninoasa. Practic, actualele containere din punctele de colectare, 15 la număr, vor fi înlocuite cu aceste containere moderne, închise ermetic și pe care localnicii le vor putea folosi doar pe bază de cartelă digitală.
Se schimbă regulile și datele problemei!

Primarul Nicolae Dunca ne-a spus marți după-amiază mai multe despre această investiție europeană de la Aninoasa.
„Aceste insule ecologice digitalizate vor fi amplasate pe vechile puncte gospodărești. Există câte 6 fracții pe fiecare insulă, pentru ca deșeurile menajere să fie aruncate selectiv de către cetățeni. Vor exista containere pentru sticlă, pentru plastic, pentru hârtie și așa mai departe, astfel încât gunoiul menajer să fie selectat încă din start, conform cerințelor europene și până la urmă ale civilizației. Că de-acum nu se vor mai putea arunca gunoaie menajere la grămadă și toată lumea va trebui să se conformeze. Legile sunt aspre, sancțiunile de asemenea, și cred că nimeni nu dorește așa ceva, nici noi, administrația, nici cetățenii”, ne-a spus pentru început edilul aninosean.

Fără taxă de gunoi la zi și fără contract nu se mai poate!

Foarte important pentru cetățeni este să plătească la zi taxa de gunoi. Altfel, cei care nu o vor plăti și vor avea restanțe vor avea probleme, cel puțin așa susține primarul.
„Acest nou sistem are câteva chestiuni importante ce trebuie știute de toți cetățenii. Cine nu achită taxa de gunoi, nu primește cartelă, sau dacă rămâne cu restanțe i se dezactivează acea cartelă și nu mai poate folosi acest serviciu până nu plătește. Cine nu are contract la gunoi, nu va primi cartela digitală până nu va încheia acest contract.
Gunoiul se va putea arunca doar selectiv, în funcție de culoarea și rolul containerului. Deocamdată punctele de colectare rămân așa, dar când vom primi aceste insule, containerele vechi dispar, dar anunț și pe această cale că nu mai este mult și ar fi bine ca încă de acum lumea să înceapă să-și selecteze deșeurile menajere, ca un simplu exercițiu la ce va urma. Firește, cei care încă nu fac această selecție, deoarece sunt și destui care deja fac treaba aceasta de multă vreme și bine fac”, a declarat Nicolae Dunca pentru ZVJ.

La case regulile nu se schimbă, dar este obligatorie și acolo selectarea deșeurilor menajere

Referitor la persoanele care locuiesc la case și nu au acele puncte de gunoi, ci fac transferul deșeurilor menajere prin pubele, care se colectează direct de la poartă, primarul Nicolae Dunca a menționat:
„Acel sistem de colectare de la case, prin pubele, rămâne în continuare. Dumnealor oricum selectau deja gunoiul, scoțând într-un final pubelele la poartă, de unde operatorul vine să le ridice pe baza unui orar săptămânal.
Ca să revin la acest proiect, mă bucură faptul că am reușit să-l obținem, deoarece timpul a fost scurt și documentația toată trebuia bine realizată. Faptul că s-a lucrat bine este dovedit că am prins finanțarea aceasta, nerambursabilă, cu bani mulți pe care noi nu i-am fi avut. Mulțumesc și pe această cale întregii echipe din primărie care a lucrat la proiect. Iar seria de proiecte care ar urma să primească finanțare continuă, lucrurile nu se opresc aici”, a încheiat primarul aninosean.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter