19.03.2023,  10:10:45 | 0 comentarii | 624 vizualizari
În prezenţa primarului Petroşaniului şi a unor oficialităţi locale şi hunedorene, /  Noua sală de sport de la Şcoala Gimnazială „I.G. Duca” a fost inaugurată!
de Corneliu BRAN

Performanță: a cincea sală de sport didactică în 16 ani de primariat

Sala nouă de sport, construită în curtea Școlii Gimnaziale „I.G. Duca”, sediul nou, a fost inaugurată la finalul săptămânii trecute. Este cea de-a cincea sală de sport construită la Petroșani la școlile și liceele din localitate în cei 16 ani de mandat al actualului primar Tiberiu Iacob-Ridzi. Dar ceea ce este cel mai important este faptul că de-acum înainte elevii acestei școli, de altfel cea mai mare din localitate, vor putea beneficia de ore de sport în condiții absolut civilizate.

Atmosferă de sărbătoare într-o sală de sport cochetă și modernă
Tăiere de panglică tricoloră, majorete, baloane roșii, galbene și albastre, elevi echipați de sport și de o joacă încinsă la panourile de baschet, atmosferă caldă și mulți invitați. Așa a arătat în mare tabloul zilei de joia trecută, ziua în care școala de pe strada Șt. O. Iosif a dat în folosință, în mod oficial, noua sală de sport. O sală construită cu fonduri guvernamentale, grație unui proiect depus de Primăria municipiului Petroșani, la care și-au adus un mare aport, în afară de echipa care s-a ocupat de proiect și de documentație din primărie, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi și colega sa de partid și șefa organizației județene liberale, deputatul Vetuța Stănescu, care la ora depunerii proiectului îndeplinea funcția de secretar de stat în Guvernul României.
Cei doi au reușit să aducă în cele din urmă finanțarea necesară realizării acestei investiții, suma de peste 2,4 milioane lei. Compania Națională de Investiții s-a ocupat de lucrarea, astfel, Petroșaniul beneficiază de o nouă sală de sport pentru elevi.
În afară de cei doi oficiali amintiți mai sus ca artizani principali ai acestei investiții, la inaugurarea de joi au mai fost prezenți în calitate de invitați speciali din partea școlii, senatorul liberal de Valea Jiului, Lucica Dina Muntean, prefectul Călin Petru Marian, inspectorul școlar Robert Humel, o serie de consilieri locali și funcționari din cadrul primăriei. Din partea gazdelor au luat parte: directorul liceului, Iuliu Demeter, toți directorii adjuncți și o serie de profesori și cadre didactice, inclusiv profesorii de sport. Plus alte câteva zeci de elevi ai școlii, echipați corespunzător în echipament sportiv, și, dacă vorbim de elevele prezente, în îmbrăcăminte de majorete.
După tăierea panglicii, făcută de oficialități oarecum în mare grabă (fără motiv practic, deoarece la final nimeni nu dădea semne că s-ar grăbi – probabil o scăpare organizatorică care ar fi de dorit să nu se mai repete!), de aproape toată presa a ratat momentul (!), s-a trecut la discursuri. Nu înainte ca primarul Petroșaniului și prefectul să înscrie câteva coșuri cu mingea de baschet oferită de elevii prezenți, spre amuzamentul acestora, dar și al celor doi „baschetbaliști” din lumea administrației publice și politice. Redăm în continuare câteva aspecte și fragmente din ceea ce au avut de spus o parte din cei care au luat cuvântul la acest eveniment.

Tiberiu Iacob-Ridzi - inițiatorul proiectului, primarul Petroșaniului
Primul la discursuri a fost primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
„Iată că suntem într-un moment important, zic eu, foarte așteptat, acela al inaugurării acestei săli de sport. Sunt convins că nu va fi ultimul obiectiv de acest gen. Urmează baza sportivă de la Clubul Sportiv Jiul Petroșani, de asemenea o investiție foarte modernă, precum și altele care vor urma. Este foarte important pentru noi, autoritățile locale, împreună cu autoritățile centrale, să reușim să creăm structura școlară adecvată procesului educațional. Scopul nostru este acela de a crea aceste condiții bune și moderne, astfel încât voi, copiii, să puteți să creșteți frumos și armonios, dar și să aveți cele mai bune condiții de studiu. Să puteți, pe lângă studiu, să faceți și cât mai multă mișcare și sport, fiindcă acest lucru este în folosul vostru din punct de vedere al sănătății. Să reușiți astfel să îmbinați aceste activități legate de tablete, computere și de gadget-uri cu mișcarea fizică, cu sportul și cu toate celelalte activități care nu fac decât să vă dezvolte fizic și intelectual (…). Încă o dată eu vă mulțumesc tuturor, puteți să folosiți sănătoși această nouă sală de sport, modernă, cu toate facilitățile și tot ceea ce este necesar”, a transmis celor prezenți edilul petroșenean.

Vetuța Stănescu - deputat, susținător al proiectului pe vremea când era secretar de stat
Deputatul Vetuța Stănescu a ținut să transmită celor prezenți următoarele:
„Să știți că pentru mine este o onoare să știu că județul Hunedoara are un astfel de primar. Felicitări Tibi Iacob-Ridzi pentru lupta pe care o duci în permanență pentru a dezvolta municipiul Petroșani și, nu în ultimul rând, pentru a dezvolta spiritul tinerilor. Și spun asta pentru că știu că ții foarte mult la sport, la tineri, te gândești la sănătatea lor, la nevoia de mișcare. Sigur că toate lucrurile acestea se fac și prin sport, iar această sală nouă e binevenită pentru acești tineri. Felicitări Tibi, pentru că știu ce efort ai depus pentru a finaliza această sală de sport. Dacă domnul primar nu a dat în cuvântul său detalii cum a fost cu această investiție, o să vă spun eu câteva cuvinte. Ea valorează 2.459.000 milioane lei, este realizată prin CNI și o mică parte din efortul de a aduce la finalizare această sală nouă îmi aparține și mie, în momentul în care eram secretar de stat. Sigur, fără efortul lui Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul dumneavoastră și primarul nostru liberal, cred că nu puteam să ne găsim astăzi, aici.
În concluzie, tinerii sunt bucuroși, frumoși, au o bază sportivă de-acum unde se pot dezvolta armonios. Felicitări conducerii acestei școli, care a arătat la modul cel mai serios nevoia și necesitatea unei astfel de săli de sport noi. Cred că aceasta nu va fi ultima. Este necesar ca fiecare școală și liceu din Petroșani să aibă o bază sportivă cel puțin la fel de frumoasă. Succes elevilor și profesorilor, iar ție, Tibi, multă sănătate și putere de muncă!”.

Lucica Dina Muntean - azi senator, ieri cadru didactic al acestei școli
Petroșeneancă de loc, cadru didactic de meserie, senatorul liberal Lucica Dina Muntean s-a adresat, în primul rând, elevilor prezenți, îndemnându-i să facă sport și cât mai multă mișcare:
„Mă bucur și eu, stimați invitați, dragi copii și profesori, să fiu din nou în școala în care am lucrat un număr important de ani. Am fost martorul, de-a lungul timpului, la toate realizările pe care această școală le-a adus, realizări deloc oarecare. Astăzi am venit cu bucurie la inaugurarea acestei săli de sport, gândindu-mă că tuturor le cade bine când știu că toată lumea, începând de la cei mici și până la copii absolvenți, dar și adulții, pot avea acces într-o astfel de sală. Ne aducem aminte cu tristețe de perioada pandemiei, când am fost obligați să stăm în casă și să ne mișcăm în aer liber foarte puțin, de discuțiile pe care le aveam cu cadrele didactice și cu părinții, care, pur și simplu, nu mai știau ce să facă cu copii, care stăteau toată ziua închiși în casă. Am depășit această boală, am primit o lecție de la viață, cum se zice, și acum cred că e momentul să depășim și să ne bucurăm de viață, de mișcare, de sport, de lucruri frumoase, cum e și acesta de azi (…). Eu vă îndemn, ca membru al Comisiei de Învățământ din cadrul Senatului, să faceți sport, să faceți educație fizică! Doar acești copii care au, într-adevăr, probleme de sănătate să își ia scutire pentru orele de sport, iar ceilalți să participe la aceste ore cu bucurie, pentru că mișcarea înseamnă sănătate, educația fizică înseamnă sprijin pentru performanțele viitoare și libertatea noastră de mișcare împreună cu colegii înseamnă spirit de echipă, dragi copii. Țineți minte cele patru calități ale mișcării, ale educației fizice și sportului, se numesc generic V-Î-F-R. Ce înseamnă asta? Viteză, îndemânare, forță și rezistență. Toate aceste patru calități sunt absolut necesare întregii noastre vieți. Îl felicit pe domnul primar pentru tot ce a făcut ca să ne ofere bucuria de azi, îi mulțumesc doamnei deputat care a sprijinit acest proiect și s-a străduit să obțină banii aceștia pentru ca lucrurile să se finalizeze. Îl felicit pe domnul director, colegul meu, pe doamnele director adjunct și pe colegul meu, Robert Humel, colegul meu de la primărie, pe care îl avem azi printre noi (…)”.

Călin Petru Marian - gânduri de prefect
Prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian, a adresat câteva gânduri legate de această nouă investiție de la Petroșani care a fost dată în folosință.
„Era o vorbă: men sana in corpore sano. Să avem o minte sănătoasă într-un corp sănătos. Cu siguranță, dacă nu facem sport nu putem să gândim așa cum trebuie. Iată că, până la urmă, ușor, ușor, normalitatea ajunge și în școlile românești. O sală de sport este mai mult decât ar fi nevoie oriunde, în orice localitate unde există o școală sau un liceu. Și acum aș vrea să felicit întreaga echipă care s-a ocupat de acest proiect, în special pe domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi. Primarul. doamna deputat și corpul profesoral de la această școală și-au dat concursul să avem azi, aici, această sală de sport modernă. Iată că suntem la locul faptei, la locul în care de azi înainte copiii beneficiază de această infrastructură. După cum îl știu eu pe domnul primar, n-ar fi o surpriză ca în două-trei luni să vedem și baza sportivă de la Jiul, care, acum un an, când am mers acolo cu ministrul Dezvoltării, era deja aproape gata (…). Eu vă mulțumesc că mi-ați dat posibilitatea să fiu alături de dumneavoastră și vă doresc tuturor o primăvară cât mai bună! Doamne Ajută!”, a subliniat printre altele prefectul hunedorean.

Robert Humel – inspector școlar, fost elev al școlii „I.G. Duca”
Fostul director de școală și profesor, inspectorul școlar Robert Humel, petroșenean de loc, aspus câteva cuvinte legate de eveniment: „Vreau să vă spun că am primit cu mare satisfacție faptul că am fost delegat să reprezint azi, aici, Inspectoratul Școlar al județului Hunedoara. Acest lucru a fost din mai multe motive. În primul rând, eu sunt de-aici, din Petroșani; în al doilea rând, sunt și consilier local în acest municipiu; nu în ultimul rând, am fost elev al acestei școli I.G. Duca (…). Este un lucru bun ce s-a făcut aici și chiar era nevoie. Vreau pe această cale să-i felicit pe toți cei care s-au implicat în realizarea acestui obiectiv! Mulțumesc”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter