27.03.2023,  16:50:11 | 0 comentarii | 680 vizualizari
Ciupercăria de la Valea de Brazi / La valul al treilea
de Gheorghe OLTEANU

În septembrie se fac doi ani de la un moment semnificativ din existența Asociației Composesorale 818 Uricani: inaugurarea ciupercăriei la care se ajunge luând-o pe drumul care se face înainte de biserica din Valea de Brazi. Un obiectiv a cărui siglă îți sare în ochi mergând pe DN66A. El este realizat cu bani europeni – aproape un milion de euro – și, în prezent, constituie un reper de producție privat care, din ianuarie 2023, este cunoscut și apreciat de lanțul de supermagazine Carrefour și de fabrica de conserve din Râureni-Vâlcea, parteneri cu care, deocamdată, colaborează.

La festivitatea
din 16 septembrie 2021 au participat foarte mulți dintre cei aproape patru sute de membri ai composesoratului, invitați de la Primăria Uricani și oameni de afaceri din zonă. La acea dată, ciupercăria deținea deja o parte din utilajele necesare. Celelalte au fost aduse până la sfârșitul lui 2022, astfel că, din luna ianuarie a acestui an, a fost posibilă începerea producției de ciuperci Champignon, urmând ca, foarte curând, să se cultive și Pleurotus. Mă credeți sau nu, dar, de la inaugurare, nu am mai fost la ciupercărie. Am ajuns, însă, miercuri, 23 martie, după ce m-am întâlnit, întâmplător, cu domnul Nicușor Stoi, președintele asociației composesorare.

Numai că, fiind
prins cu niște treburi urgente, domnia sa nu a putut să ajungă la ciupercărie. Situație în care prezentarea a tot ce ține de domeniu mi-a fost făcută de doamna tehnolog Mihaela Barda și Ionuț Dobârcean, gestionar și distribuitor. Ei m-au plimbat prin tunelul 3, hală în care, în primele zile din martie, a început recoltarea valului al treilea de ciuperci Champignon. Cele din valurile 1 și 2 au fost adunate în februarie. Primul val este mai bogat, se adună până la trei mii de kilograme de ciuperci, după care cantitatea se subțiază, ajungând ca, la valul trei, să fie doar de câteva sute de kilograme. Apoi, compostul și turba sunt înlocuite cu altele proaspete și, după perioada de timp necesară maturizării miceliilor, se trece la o nouă recoltă.

Odată culese,
ciupercile Champignon sunt duse la utilajul de șoc termic în care ele își închid porii. Următorul popas făcut de ele este în camera frigorifică. După care, ambalate în caserole de o jumătate și un kilograme sau în lădițe de trei kilograme, sunt distribuite lanțului de supermagazine Carrefour și fabricii de conserve vâlcene. Foarte curând, odată cu punerea la punct a ceea ce este necesar din punct de vedere fiscal, ciupercile vor fi vândute oricui dorește în magazinul din incintă. De la gazdele mele am aflat că, la comercializare, se preferă ciupercile de talie mare, dar, în ce privește gustul, cei mici, „bumbii”, sunt mai buni. Chiar și primarul Dănuț Buhăescu îi apreciază și, după ce a mâncat din aceștia, este hotărât, ca, la conservele pentru iarna viitoare, să pună ciuperci de la Valea de Brazi.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter