27.03.2023,  17:35:21 | 0 comentarii | 641 vizualizari
Concluziile şedinţei pe tema ITI – Just Transition trase de primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu
de Corneliu BRAN

În ediția de ieri am consemat de la ședința online de vineri 24 martie, organizată de către reprezentanții Comisiei Europene care se ocupă în România de „Investițiile Teritoriale Integrate” (ITI), prin Programul „Just Transition”, alături de reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și ADR Vest, la care au participat și primarii noștri din Valea Jiului, astăzi vă vom prezenta un interviu cu primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu, realizat la scurtă vreme după ședință.
Primarul din Uricani, o voce puternică și la propriu și la figurat a ședinței respective, a tras concluziile după discuțiile purtate și ne prezintă și victoria, dacă putem spune așa, obținută de primarii celor șase localități la această ședință: obținerea promisiunii de la cel mai înalt for european, prin reprezentanții acestuia, că banii pentru întocmirea proiectelor și documentației pentru acestea, pe ITI, sume deloc puține cum s-ar putea crede către de unii, vor fi dați primăriilor din Vale de către europeni! Deci, nu de la bugetele locale!

Ședință lămuritoare pentru Comisia Europeană, legată de tipurile de investiții din Vale neluate până acum în calcul pe ITI
- Domnule primar, o ședință importantă, la care au participat și primarii Văii Jiului legat de „Investițiile Teritoriale Integrate” (ITI). Care au fost punctele principale de discuții?
- Trebuie să amintim la început că ieri (joi, 23 martie – n.a.) am avut o ședință pregătitoare cu toți colegii primari din Valea Jiului, alături de președintele Alexandru Kelemen și reprezentanții Asociației pentru Dezvoltarea Teritorială Integrată Valea Jiului (ADTIVJ). Astăzi am avut o ședință online cu participarea reprezentanților Comisiei Europene care se ocupă de țara noastră pe acest Program Just Transition, cu cei din conducerea ADR Vest, cu reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și un reprezentant din cadrul REGIO ce face parte tot din Comisia Europeană. Noi, primarii, am abordat trei subiecte importante, prin care am încercat să-i determinăm pe oficialii europeni să înțeleagă că așa cum este gândit și aprobat Programul Operațional pentru Tranziție Justă, NU se regăsesc tipuri de investiții importante, sau nu în totalitate, care ar genera cu adevărat dezvoltare serioasă pentru Valea Jiului! Fie nu se regăsesc investiții deloc, fie se regăsesc, dar cu o cotă parte de contribuție proprie destul de serioasă!
Am încercat să atragem atenția că administrațiile publice locale - cum suntem noi în Vale, care participăm la un concurs de proiecte pe Regiunea Vest - suntem puse în situații grele din punct de vedere financiar. Dacă pe un exercițiu financiar european care se încheie anul acesta, noi depuneam proiecte doar la nivel de studiu de fezabilitate, cu costuri de miliarde lei vechi pentru multe proiecte, de data aceasta, în noul exercițiu financiar european proiectele trebuie depuse la nivel de autorizație de construcție. Ce înseamnă treaba aceasta? Păi, studii de prefezabilitate, studii de fezabilitate – care înseamnă miliarde de lei vechi. Mă refer la proiectele majore. Apoi, proiectele tehnice de execuție, cu toate actele, avizele, acordurile – care și ele înseamnă alte proiecte mai mici, alți bani! Astfel încât la nivel de autorizație de construcție ajungi doar bani foarte mulți! Bani pe care administrațiile publice locale nu-i au. Și atunci, întreb: cum poți să participi la un concurs cu cei din Timiș sau Arad, cu cei din județele bogate, având în vedere că ei au bani nu doar de a scrie proiecte, ci inclusiv pot veni cu o cotă de finanțare?


Domeniul de dezvoltare „uitat” în Programul Just Transition, TURISMUL, trebuie să fie luat urgent în calcul!
- Bun, să le luăm pe rând. Ați spus de trei teme de discuții propuse de primarii Văii Jiului. Care a fost prima?
- Primul punct pe care noi, primarii, l-am abordat la ședință a fost turismul. Noi ne-am înțeles la ședința pregătitoare de acest punct de discuție, astfel că domnul primar de la Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a început cu turismul. După care, sigur, am venit cu o completare și eu, fiind nevoit să spun că pe Tranziție Justă NU sunt bani pentru turism. Pe POR sunt bani foarte puțini pentru acest capitol, iar pe Just Transition nu sunt deloc. Știind cu toții că turismul reprezintă pentru viitor o oportunitate excepțională, care poate realiza pentru economiile locale ale localităților Văii Jiului mulți bani (domnul primar vorbea de un procent de 20% din ponderea viitoare a economiei localității Petroșani, noi la Uricani, având în vedere că ținta noastră cea mai importantă o reprezintă infrastructura turistică și dezvoltarea turismului local, evaluăm acest procent undeva la 50%!), i-am rugat pe oficialii europeni să se poată modifica sau completa acest Program Operațional de Tranziție Justă cu investiții și cu bani de lucrări pe această infrastructură turistică de care toate cele șase localități ale Văii Jiului au mare nevoie pentru dezvoltare și creare de locuri de muncă.
Cum am subliniat și în ședință, e foarte clar că trebuie plecat și pe ITI de la un proiect integrat de turism în Valea Jiului. Să sperăm că îi vom convinge!

Eficientizare energetică a clădirilor orașelor Văii Jiului și prin ITI, după modelul PNRR
- A doua temă de discuții a primarilor care a fost?
- A doua abordare a fost legată de eficientizarea termică și consolidarea blocurilor de locuințe. La partea de eficientizare am rugat dacă se poate să se meargă pe modelul PNRR, în sensul în care acolo, pe acel program european, nu trebuie să ai bani foarte mulți la nivel de proiecte tehnice, așa cum se cere la ADR. Totodată, și contribuția a scăzut față de programul trecut, asta se datorează atât guvernului, cât și Ministerului Fondurilor Europene. Însă buba este că trebuie să le depui la nivel de proiect tehnic de autorizație de construcție. Vă dau un exemplu doar ce ne dorim noi, Uricaniul, în viitor, peste vreo doi ani nu mai mult (deja am vorbit și cu cei de la ADR Vest): să depunem încă un proiect cu minim 20 de blocuri, cu patru etaje. Acum avem 39 de blocuri noi, obținute, în derulare avem lucrări la 13, deci, un total până acum de 52 de blocuri pe bani europeni. Și mai vrem peste doi ani, minim 20! Ori pentru asta trebuie să plătim bani în felul următor: o dată pentru expertizele tehnice, apoi bani pentru studiile de fezabilitate, după care bani pentru realizarea proiectelor tehnice, plus bani pentru avize și acorduri, inclusiv la nivel de autorizație de construcție. Sunt sume foarte mari!
Pentru asta ne luptăm acum, să se înțeleagă că ne trebuie bani să scriem proiecte, dar și să putem asigura cofinanțarea, asta să putem dezvolta orașele Văii Jiului și pe acest ITI, cu acest Program de Tranziție Justă. Că dacă nu suntem ajutați, e greu atunci, deoarece bugetele primăriilor noastre nesuportând atâtea cheltuieli.

Parcuri fotovoltaice de 5 MW pentru fiecare oraș din Vale
- Bun. Să trecem la a treia temă de discuții propusă oficialilor europeni de cei șase primari ai Văii Jiului…
- Aici am luat eu cuvântul, cum stabilisem la ședința pregătitoare și am dat în numele primarilor noștri o soluție ca o posibilitate de a ne suplimenta veniturile la bugetele locale. Și anume, realizarea de parcuri fotovoltaice pentru comercializarea energiei electrice de 5 MW pentru fiecare oraș din Valea Jiului, chestiune pe care am discutat-o toamna trecută și cu doamna comisar european Ferreira când a venit la Petroșani, însoțită de domnul ministru al Fondurilor Europene, în principiu cei doi oficiali fiind de acord. Se poate face un astfel de parc în fiecare localitate, dar și într-una singură, cu condiția ca fiecare localitate să beneficieze de 5 MW, în sensul, cum spuneam, de a comercializa și a aduce astfel venituri la bugetele locale. Am venit și cu soluția: banii aceștia să-i folosim strict pentru cofinanțările la proiectele europene și pentru scrierea proiectelor și documentațiilor, deci, totul numai și numai pentru dezvoltare cu bani europeni.
Au spus ei, pe bună dreptate, domnule, noi dăm, e vorba despre ajutor de stat, dar guvernul poate să intervină cu alocări de sume de echilibrare. Deci, nu direct, pentru că e vorba de ajutor de stat, dar dacă guvernul dorește să ajute Valea Jiului, poate să dea la administrațiile locale, prin formula aceea de echilibrare a bugetelor locale, prin rectificări de bugete, atâția bani de cât este nevoie. Aici depinde de cât înțelege Guvernul României că vrea să ajute sau nu Valea Jiului.

„Victoria” primarilor Văii, prin răspunsul pozitiv oferit de oficialii europeni la ședință
- Pe parcursul ședinței, dumneavoastră, primarii, ați obținut și o „victorie”, importantă, dacă ținem cont de ce ne spuneați, că toate aceste proiecte europene, doar ca să le scrii, ne mai vorbind de altele, costă primăriile foarte mulți bani. Despre ce este vorba, vă rugăm să le oamenilor?
- Și dumneavoastră ați fost martor și ați văzut că acesta a fost un al patrulea punct, principal, pe care l-am abordat. Le-am zis domnilor să ne dea prima oară banii pentru a scrie aceste proiecte, bani mulți pentru primăriile noastre dacă ar fi să dea de la bugetul local. Se pare că am convins, au zis că da, sunt de acord, rămâne ca cei de la CE să mai aibă anumite discuții și să ia hotărârea cu aceste fonduri. Dacă lucrul acesta se respectă, ar fi primul pas concret pentru dezvoltarea pe Tranziție Justă!

Primarii vor cu adevărat o „tranziție justă”
- Acest ITI se află în întârziere. Care credeți că vor fi așteptările dumneavoastră, ale primarilor Văii și a populației, legat de acest Program de investiții teritoriale europene? Că și suma totală tot scade, întârzieri, multe chestiuni ce se tot schimbă…
- E adevărat, programul e făcut într-o manieră care se înțelege precum numele, tranziție de la cărbune la energie verde. Or asta este total insuficient și sigur că noi, de fapt, asta încercăm, ca tranziția să fie și de natură socială, înspre o dezvoltare inclusiv de locuire, o tranziție pozitivă cum s-ar zice. Domnul primar Vasile Jurca spunea că dacă nu reușesc și nu vor dovedi înțelegere pentru noi, în sensul de a dezvolta și alte activități pe acest ITI, care acum nu sunt prinse în programul operațional Tranziție Justă, atunci va vi o tranziție injustă. De aceea a fost necesară intervenția noastră. Dacă noi nu împingem de la spate, dacă noi nu ne facem ascultați, dacă nu venim cu argumente clare – cum am venit la această ședință cu argumente care au susținut ceea ce am propus, atunci nu va fi în regulă. Primii pași au fost, zic eu, făcuți. Sperăm ca dumnealor să meargă cu pașii până la capăt, pentru că dacă mergem pe ideea renunțării atunci ce facem?

Dorința primarilor Văii: „Măcar 400 de milioane de euro să ajungă pe ITI în Vale pentru dezvoltare!”
- După prima întâlnire de la Bruxelles, de acum câțiva ani, se spunea, legat de această platformă așa: s-a închis sau se închide mineritul, este o platformă în care intră toate regiunile miniere europene, inclusiv Valea Jiului și zona Olteniei-Gorj, iar Valea Jiului are șansa să primească foarte mulți bani. Acum parcă nu mai sună așa, legat de bani?
- La vremea respectivă se vorbea de 7 miliarde de euro, fonduri totale. Trebuie, însă, să amintesc și trebuie să spunem adevărul… Guvernul Orban a negociat doar… 2 miliarde de euro pentru cinci județe! Aia înseamnă pentru Valea Jiului, să zicem săru` mâna dacă-i primim și pe ăștia, circa 400 de milioane de euro, care, după părerea mea, sunt bani insuficienți. Dar măcar acești bani de-ar intra pe proiecte. La cum sunt făcute programele, e greu de ajuns la banii ăștia. Și de aceia spuneam că este important să ajungă aceste sume nu doar la administrațiile publice, ci și la cei din mediul privat. Ne-am axat foarte mult ca cei din mediul privat, care vor să investească în Valea Jiului, să beneficieze de condiții de finanțare mult mai bune, cu o contribuție financiară proprie mult mai mică. Noi pentru asta ne batem și ați văzut că și la această ședință am ridicat discuția pe acest subiect. Ținta noastră este o dezvoltare durabilă a Văii Jiului, nu una care peste 20-30 de ani să nu mai fie valabilă. De aceea avem nevoie de implementarea de proiecte europene și pe domenii omise în acest program, cum e turismul de exemplu. Păi, dacă nici în Valea Jiului, o zonă superbă de munte, nu poți să faci turism, atunci unde mai poți? Și e doar un exemplu. Sper să se fi înțeles și să se revină destul de repede, luându-se în calcul ceea ce noi, primarii, le-am spus la această ședință oficialilor europeni și români.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter