24.04.2023,  16:19:40 | 0 comentarii | 527 vizualizari
Nicolae Dunca, primarul Aninoasei: / „Mai repede de vara viitoare ansamblul de 100 de locuinţe nu va putea primi chiriaşi”
de Corneliu BRAN

În momentul în care am stat de vorbă cu aninosenii care locuiesc temporar în containerele ecologice puse la dispoziție de autorități, am fost rugați să scriem că dumnealor vor locui acolo că n-au ce face, riscul fiind prea mare ca să meargă înapoi în casele ce stau să cadă din cauza cutremurelor de pământ repetate, „dar vrem să se termine acest calvar, cât mai repede și îi rugăm pe cei ce iau decizii să rezolve cât mai repede această situație”. „Am dori ca să nu ne mai prindă o iarnă în aceste containere”, ne spuneau ei. Din nefericire, vor trebui să mai suporte o iarnă acolo și mai jos veți vedea de ce.

Primarul Dunca – singurul responsabil
Noi am transmis mai departe această dorință chiar imediat, însă lucrurile nu sunt chiar așa de simple cum s-ar putea crede. Iar această constatare vine după ultima discuție cu primarul aninosean, Nicolae Dunca. Cel mai în măsură să dea un răspuns concret concetățenilor dumnealui, prin simplul fapt că de-acum înainte primarul localității are în mâini pâinea și cuțitul, după ce, guvernul a alocat banii necesari construirii celor 100 de locuințe într-un bloc ce urmează a fi ridicat, sumă de 40 de milioane lei provenită din „fondul de rezervă”. 
Așa cum spunea și prefectul de Hunedoara, Călin Petru Marian, de-acum „primarul răspunde de azi înainte de lucrare și de când va fi ea gata. Guvernul și noi, eu ca și prefect și președintele consiliului județean ne-am făcut treaba”. 
Primarul ne spune că mai repede de 14-15 luni construcția ansamblului de blocuri cu 100 de apartamente nu va putea fi gata, pentru că „nu are cum”, dacă se dorește respectarea tuturor pașilor legali. Și finisarea va dura.
„Lucrăm în regim de urgență și în mod profesionist, dar cu toate acestea și respectând toți pașii legali, și trebuie spusă treaba aceasta, cred că mai repede de vara viitoare ansamblul de 100 de locuințe nu va putea primi chiriași!”, susține primarul Aninoasei.

„Dacă undeva se întâmplă ceva, pe mine mă leagă…”
Numai că, primarul Nicolae Dunca, jurist de meserie, știe foarte clar că orice greșeală, fie ea cât de mică, ar putea duce la complicații pentru primărie și pentru „ordonatorul principal de credite”, așa cum scrie și în partea finală a hotărârii de guvern, unde toată responsabilitatea este predată acestei persoane, adică primarului Aninoasei. Ceea ce face ca atenția edilului să fie sporită, „cu ochii-n patru” cum se zice. Nicolae Dunca recunoaște deschis treaba aceasta. Totodată, își asumă această responsabilitate (doar de aceea a fost ales...), dar cu respectarea legilor.
„Lucrurile nu sunt simple deloc, nu este ușor să construiești în regim de viteză un bloc cu 100 de apartamente în ziua de azi. Iar dacă ceva nu este în regulă, mie mi se sparg în cap! Pentru că la sfârșitul hotărârii de guvern, după ce se spune că se alocă banii, că se face și se drege, se specifică faptul că, citez: Ordonatorul principal de credite își asumă toată responsabilitatea pentru cheltuirea acestor sume. Adică eu. Dacă undeva se întâmplă ceva, pe mine mă leagă… Nici pe prefect, nici pe președintele consiliului județean, nici pe nimeni, doar pe mine. Și atunci trebuie să fim foarte atenți și să facem toți pașii după cum spune legea. Să fie clar, nu îmi este frică și nici nu fug de responsabilități, dar trebuie să fiu cu mare băgare de seamă și să fac totul ca la carte, după cum spune legea, astfel încât totul să fie așa cum trebuie și să nu existe nici un fel de probleme. Iar procesul birocratic trebuie parcurs, vrei nu vrei, altfel nu se poate… Și de aici și timp pierdut, din păcate, iar oamenii trebuie să înțeleagă că nu poți bate din palme și gata, ai ridicat blocul! Nu. Va fi o construcție ridicată mult mai repede ca altele, nu zic ba, dar mai repede de vara viitoare nu vom avea cum să finalizăm lucrarea. Și le spun oamenilor, public, ca să știe, că nu vrem să-i ducem cu zăhărelul, cum se spune, că va fi gata peste șase luni, că peste șapte luni sau cinci, iar apoi să venim iar să le zicem că încă trei luni mai durează și tot așa… nu le spun că lucrarea poate dura chiar și până la finele verii din anul următor. Dacă va fi mai repede, cu atât mai bine, vom vedea, dar nu vreau să le dau speranțe deșarte unora și altora că va fi mai repede, deoarece nu ar fi deloc corect”, ne-a spus cu subiect și predicat primarul Aninoasei.

Pașii legali: P.U.G., P.U.Z., SF, licitația de lucrări în procedură simplificată…
La începutul discuției noastre, primarul Nicolae Dunca a amintit și pașii care urmează după ce guvernul a alocat bani pentru lucrare. 
„Inițial, vorbeam de consolidarea vechilor clădiri, dar experții și specialiștii în construcții au ajuns la concluzia că trebuie un bloc nou, sau, mă rog, două-trei blocuri care să acopere cele peste 300 de familii (mai exact, 315 familii) care au probleme mari cu locuințele și care zilnic riscă enorm locuind încă acolo. Deși au la dispoziție containere ecologice, mulți refuză să se mute în ele, însă așa e omul de când lumea, preferă să stea în casa lui, indiferent cum e ea… Și de aceea nu îi putem acuza prea mult, în condițiile în care stau pe riscul dumnealor. Guvernul ne-a alocat bani pentru o treime din cât ar fi trebuit. Practic, pentru cele mai disperate cazuri. Astfel că un bloc cu 100 de apartamente, pentru tot atâtea familii va apărea mai sus de primărie, cam la circa 100 de metri, acolo unde avem teren liber de sarcini și unde se poate construi ușor (tot în zona unde sunt acele imobile vechi afectate de cutremurele de pământ).
Pașii vor fi următorii: destul de repede, săptămâna viitoare vom avea ședința de consiliu local, unde vom rectifica bugetul cu această sumă. Apoi, în regim de urgență ne vom apuca să demarăm pașii necesari pentru începerea lucrărilor. Ce înseamnă asta? Acum lucrăm la P.U.G., deoarece este expirat. Lucrăm și la P.U.Z., concomitent cu acesta lucrăm și la întocmirea S.F.-ului pentru acest ansamblu de locuințe. După întocmirea acestor materiale, vom trece la licitația pentru lucrări. Va fi o licitație în procedură simplificată, în regim de urgență ținând cont de gravitatea situației oamenilor. Eu aproximez ca în decurs de două luni toate acestea să fie gata și constructorul care va fi să se apuce de treabă. Deci undeva prin iunie, maxim 1 iulie. Aproximez că până la final de decembrie, sau maxim ianuarie 2024, construcția să fie ridicată, acoperită și cu geamurile și ușile montate. Iar până la anul pe vremea aceasta ar urma să fie finalizate finisajele. Apoi, cu avize, utilități și așa mai departe, să zicem că pe la 1 iunie anul viitor oamenii s-ar putea muta. Asta în varianta cea mai optimistă, că s-ar putea să mai fie de lucru și să fie 1 august sau 1 septembrie. Dar ce este clar, este faptul că anul viitor va fi gata, fie că vorbim de sfârșit de primăvară, sau de sfârșit de vară. Vom vedea. Dacă se termină mai repede, va fi extraordinar, dar, repet, multe nu depind doar de mine sau de primărie și de aceea nu promit termene scurte și să dau speranțe deșarte cetățenilor. Trebuie să fim realiști și să înțelegem situația, că n-avem ce face…”, ne-a dat răspunsul primarul aninosean.

Problema chiriașilor deveniți proprietari
În acest caz, o problemă destul de complicată se arată la orizont. Este vorba de faptul că mai bine de jumătate din aceste peste 300 de familii sinistrate, și-au cumpărat locuința. E drept, ținând cont de degradarea imobilului, prețurile au fost modice, de doar 3.000-4.000 lei. Acum, se pune problema că o bună parte dintre acești cetățeni nu doresc să-și piardă proprietatea și nici chiar să se mute! Aici, primarul Dunca ne spune că vor fi iar probleme și numeroase discuții.
„Imobilele acestea ar trebui demolate, în condițiile în care experții ne-au spus că și o consolidare n-ar rezolva prea mult problema, ținând cont de vechimea clădirilor. Plus că ar costa mai mult ca și construirea unui bloc nou. Dar există o problemă în acest sens, în condițiile în care peste jumătate din locuințe sunt cumpărate, iar proprietarii nu vor să rămână fără proprietate. Vor, fie despăgubiri, fie să le fie consolidate casele. Ori asta nu se poate, proprietarul, spune legea, trebuie să își repare singur. Iar proiecte europene nu există pentru acest tip de imobile vechi. Va fi destul de dificil, pentru că, știți cum e omul, ține la ce este a lui, vechi sau nou, din punct de vedere sentimental pentru unii contează acest lucru. Dacă unii dintre dumnealor vor ține să rămână acolo, o vor putea face, dar pe propria semnătură. Iar apoi vor trebui să suporte cheltuielile de consolidare și reabilitare, în condițiile în care noi nu vom mai putea demola clădirile respective. Ceea ce înseamnă foarte mulți bani și mă îndoiesc că cei mai mulți vor avea sumele necesare… Nu putem nici să le dăm la schimb locuințe din cele două blocuri sociale, ce se ridică în Aninoasa în paralel, și nici în blocul acesta de 100 de apartamente. În hotărârea de guvern se prevede că acolo sunt locuințe sociale. Locuințele sociale nu se pot vinde sau da la schimb unui proprietar. Nu există legi în acest sens. Împreună cu juriștii de la consiliul județean și de la prefectură căutăm soluții legale în continuare. Chiar și miercuri am avut o ședință și am discutat pe tema aceasta. Au luat această temă de casă ca să o studieze… Ne lovim de prevederile legale, de Legea locuinței, de Curtea de Conturi și așa mai departe. Trebuie să facem în așa fel încât totul să fie legal. Pentru că nu vreau să facem un bine la unii cetățeni, și pe de altă parte să îmi fac mie și funcționarilor un mare rău. Pe oamenii respectivi nu i-a obligat nimeni să cumpere acele locuințe, știind ce stare mare de degradare aveau. Drept urmare, și evaluarea locuințelor vândute de primărie a fost una foarte mică, cum spuneam vreo 3.000-4.000 lei o locuință. Omul a știut ce cumpără, a riscat, să zicem, acum nu noi suntem de vină că au venit aceste cutremure de pământ și imobilele s-au degradat și mai tare și riscă cu adevărat să cadă. 
Dar noi, în prima fază, trebuie să ridicăm blocul, plus celelalte două blocuri sociale aflate în lucru, ca oamenii să vadă toate aceste lucruri făcute și pentru care apoi vom discuta la modul concret. Apoi vom vedea cum va fi și sper ca cetățenii să înțeleagă situația, chiar dacă știu că unora dintre ei, repet, nu le va fi ușor din punct de vedere sentimental. Dar viața este cea mai de preț, mai ales când ai familie, copii în mod special. Ca părinte cred că este esențial să îți știi copiii în siguranță și cu traiul zilnic asigurat. De aceea, consider că o locuință nouă, sigură, este binevenită, oricât ne-ar întrista să pierdem o locuință veche, nesigură, cu condiții grele de locuit în ea”, ne-a mai spus, oarecum întristat, Nicolae Dunca.

Un bloc social modern
Firește că l-am rugat pe primar să ne dea câteva informații și de cum ar trebui să arate ansamblul de 100 de locuințe ridicat în regim de urgență cu banii guvernului.
„Practic vorbim de un ansamblu de locuințe de 100 de apartamente, P+4, prevăzut inclusiv cu lifturi și cu tot ce trebuie: bucătării, băi, camere de dormit, echipament sanitar și toate utilitățile. Vor exista și locuri de parcare și loc de joacă, când totul va fi gata oamenii se vor putea muta. Practic, în afară de mobilier, vor avea de toate acolo și cred că toată lumea care se va muta acolo va fi foarte mulțumită”, a menționat cu optimism, primarul aninosean.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter