03.05.2023, 14:42:14 | 0 comentarii | 895 vizualizari
În cadrul Proiectului „Senat Junior”, / Lucica Dina Muntean, senator PNL, împreună cu elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale Băniţa
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Pe data de 20 noiembrie 2022, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copiilor, președintele Senatului României, Alina Gorghiu, ne anunța că în cadrul acestui for legislativ din Parlamentul României s-a constitut „Grupul de prietenie copii – senatori”, care ar urma să servească drept „platformă de dialog deschis cu copiii”, în diverse întâlniri și dezbateri „pe teme ce țin de drepturile copiilor”, concluziile acestor acțiuni și problemele „micilor cetățeni ai țării” fiind promovate ulterior în Camera Senatului. Tot atunci eram înștiințați că acest grup va funcționa în cadrul Proiectului „Senat Junior”, „prima platformă online a unei instituții publice din România care este dedicată exclusiv copiilor – www.senatjunior.ro - și care cuprinde definiții simple și ușor de înțeles, dar și explicații despre legi și legiferare ori despre drepturile copiilor și rolul Senatului și Parlamentului României, în general, adresabilitatea platformei fiind în mod special pentru copii cu vârste între 7 și 14 ani.
Din grupul de prietenie fac parte, alături de senatorul liberal de Valea Jiului, doamna Lucica Dina Muntean, următorii senatori: Monica Anisie, Rodica Boancă, Virgil-Marius Bob, Robert Cazanciuc, Irineu Darău, Silvia Dinică, Marius Humelnicu, Irina Elisabeta Kovacs, Ion Narcis Mircescu, Arina Moș, Nicoleta Pauliuc, Adrian Oros, Ștefan Pălărie, Bianca-Mihaela Purcărin și Liliana Sbîrnea.
Bănița – cea încărcată de istorie și de frumuseți naturale, prea puțin exploatate turistic și cultural
Acest proiect inedit al Senatului, în care copiii țării sunt „vioara întâi” și care îi aduce pe senatorii României mai aproape de copii, prin întâlniri, dezbateri și acțiuni culturale în diverse localități, inclusiv pe raza județului Hunedoara, unde senatorul liberal de Vale se ocupă în mod direct, cum e și firesc să se întâmple așa, a ajuns cu povestea, zilele trecute, tocmai în comuna Bănița. O adevărată poartă de intrare înspre municipiul Petroșani și Valea Jiului, cu localitățile sale înșirate de la est până spre vest, la limita cu faimoșii și strălucitorii Munții Retezat, plini de frumusețe și de enigme, un adevărat magnet mai ales în sezonul cald pentru turiști din țară și din străinătate.
Bănița este, să nu uităm, nu doar o poartă de intrare spre sud-vestul țării, prin Valea Jiului sau spre Țara Hațegului, dacă mergem spre nordul județului, ci și o localitate cu istorie străveche, o adevărată vatră de istorie românească, dacă ținem cont că pe cuprinsul comunei găsim și azi o cetate dacică – din nefericire pentru contemporani, prea puțin exploatată istoric, cultural și turistic – dar și vestigii dacice și romane și multe alte urme de istorie antică și medievală. Da, Cetatea dacică de la Bănița a fost, prin descoperirile arheologilor și a istoricilor, una din cele cinci cetăți de apărare care străjuiau Sarmizegetusa Regia, nimic altceva decât capitala înfloritoarei Dacia, unde viețuiau strămoșii noștri daci, unul dintre cele mai strălucite și brave popoare ale antichității.
Din păcate azi, Bănița, scoate prea puțin în față toate acestea și din multe altele – să nu uităm de fermecătoarele chei ale Băniței și exemple ar mai fi dar ne oprim aici. În condițiile în care populația este destul de îmbătrânită și sunt tot mai puțini tineri de la an la an în comună, mulți preferând să plece după cele opt clase în orașe mai mari să-și continue studiile și apoi viața, viitorul se anunță tot mai greu pentru cei care încă își mai lucrează pământurile sau care activează în domeniul silvic, practic adevăratele surse de venituri pentru multe familii de bănițeni.
Întâlnire cu elevii școlii din Bănița. Prima problemă identificată de senator
Ținând cont de toate acestea și de altele, senatorul Lucica Dina Muntean a ajuns cu emoție și multă căldură la o întâlnire cu copiii, cu cadrele didactice și cu primarul Dorin Petru Marc, la Școala Gimnazială Bănița, acolo unde funcționează 4 clase simultane, două primare și alte două gimnaziale, cu un total de 56 de elevi și o grupă mixtă de grădiniță. Senatorului nu i-a trebuit mult să afle și prima problemă, încă de dinainte de a sta de vorbă cu copii, microbuzul școlar care aduce și duce copii acasă, pe unii dintre ei de la distanțe foarte mari, fiind aflat într-o serioasă stare de degradare. Din cauza uzurii accentuate și a vechimii, acest autovehicul școlar ar trebui schimbat. Împreună cu primarul localității, senatorul hunedorean va face demersuri la ministerul de resort în acest sens.
Elevii își doresc ca zona Băniței să devină o zonă turistică și istorică a județului
Dar să vedem ce a avut de transmis senatorul Lucica Dina Muntean, după întâlnirea cu frumoșii, harnicii, talentații și merituoșii elevi din clasele școlii din Bănița, pentru că trebuie spus că, deși vorbim de o școală de comună, nu au prea fost ani când ei n-au venit cu rezultate bune pe plan școlar, artistic sau sportiv. Asta în afară de faptul că cei mai mulți dintre ei, cum se întâmplă de obicei la țară și ceea ce este foarte bine până la urmă, își ajută părinții în gospodărie, la creșterea animalelor, iar cei mai mărișori chiar și la munca câmpului sau la truda din grădină, de-acolo de unde, toamna, bănițenii, oameni harnici și prosperi, își culeg roadele muncii lor pentru a putea avea o iarnă mai liniștită, așa cum procedează de mii de ani țăranul român, practic talpa acestei țări, satele și comunele patriei fiind de fapt, vor nu vor unii să audă sau să creadă, originea fiecăruia dintre noi, cei ce vorbim și simțim românește.
„La întâlnirea de astăzi am avut ocazia să interacționez cu o clasă de învățământ gimnazial. Copiii au venit îmbrăcați în costume populare și au ascultat tot ceea ce le-am povestit despre Parlamentul României, despre inițierea legilor, despre parcursul lor și, nu în ultimul rând, despre drepturile copiilor. Emoțiile pe care le-am simțit cu toții au fost cumva împărțite, în sensul că pe mine m-a impresionat ținuta lor, iar pe ei faptul că aveau ocazia să vorbească chiar în clasa lor cu un senator al României.
Discuțiile purtate s-au referit la munca în gospodării și la ajutorul pe care îl dau părinților la îngrijirea animalelor, la tradițiile și obiceiurile locale, la meseriile rurale în care unii dintre copii fac deja ucenicie (cusături populare, cojocărit, dărăcit etc.) și la felul în care văd ei viitorul într-o zonă încărcată de istorie, care, poate, ar trebui să fie mai cunoscută publicului larg.
Copiii, înscriși în mobilitățile mai multor proiecte inițiate de școală și inspirați de activitățile pe care le desfășoară în cadrul acestora, au propus ca zona lor să devină o zonă turistică pentru că Bănița și împrejurimile ei pot fi deosebit de atractive pentru reperele istorice, geografice, culturale și tradițiile de aici. Elevii își doresc legi care să ajute la îndeplinirea acestor dorințe ale locuitorilor mari și mici din comuna Bănița.
Primăria, condusă de o echipă inimoasă în frunte cu primarul Dorin Petru Marc, a făcut deja câțiva pași importanți în acest sens, prin organizarea unor ceremonii și activități culturale menite să aducă în atenția celor interesați importanța sitului istoric de la Bănița. Proiectele câștigate de școală prin PNRR, Momârlanii de la Bănița – Cetatea Dacică și Educație pentru cultură - în cadrul căruia momârlanii destoinici învață să coase și să promoveze această artă străveche în Atelierul de cusături, dar și Ansamblul de dansuri populare din școală, sunt doar câteva mărturii ale preocupărilor profesorilor, copiilor, administrației publice locale și a întregii comunități pentru punerea în valoare a zonei”, a menționat senatorul liberal.
Invitație și mulțumiri
La finalul intervenției sale și după ce preț de câteva ore a petrecut în mijlocul copiilor, profesorilor și învățătorilor, dar și alături de primarul comunei, Lucica Dina Muntean, ca un adevărat cadru didactic de meserie și un om profesionist în munca cu copiii, a ținut să-i felicite pe elevi și profesori pentru tot ceea ce fac și pentru toate preocupările în interesul educației și culturii, dar și a școlii și a comunității locale, neuitând la sfârșit să adreseze și o invitație elevilor, aceea de a vizita locul unde se concep legile acestei țări: Parlamentul României.
„Felicitări Școlii Gimnaziale Bănița pentru proiectele desfășurate, aflate în derulare sau în implementate, pentru felul în care prin activitățile de artizanat realizate cu elevii inspiră și alte școli, privind educația financiară și antreprenorială!
Mulțumesc colectivului de profesori prezenți astăzi la activitatea Grupului de prietenie copii-senatori, pentru implicare și deosebita organizare și le urez mult succes în continuare, atât în munca de la clasă, cât și în cea a proiectelor prezente și viitoare! Mulțumesc profesorilor: Strugariu Adriana Ionela, Popa Ion Amelia, Dan Laura, Agache Emilia, David Elena și Mățan Mihai Cristian. Vă aștept cu drag să ne vizitați în Parlamentul României, dragi copii și dragi profesori inimoși de la Bănița! Viitorul învățământului rural arată mai bine cu astfel de oameni implicați, care muncesc în prezent, privind cu respect spre trecut și cu încredere către ziua de mâine!”, a transmis senatorul Lucica Dina Muntean.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.