09.05.2023,  17:08:13 | 0 comentarii | 1111 vizualizari
Petroșani. „Calea ferată – calea spre un mediu înconjurător sănătos”
de Corneliu BRAN

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani și Școala „I.G. Duca”, în parteneriat cu Asociația „Urban Lab” Valea Jiului și Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria” din județul Hunedoara, sprijiniți de Asociația „Casa de Ajutor Reciproc CFR” Petroșani au pus în practică luni, 8 mai, și marți, 9 mai, două noi  file din proiectul educațional „Săptămâna Verde”, intitulat sugestiv: „Calea ferată – calea spre un mediu înconjurător sănătos”. Un proiect frumos intitulat, însă, dacă ținem cont de câte trenuri mai trec prin gara Petroșani, e golit de sens.

Copii fericiți că merg cu trenul pe defileu

Elevi din clasele primare și gimnaziale ale celor două școli amintite au ajuns luni și marți în Stația CFR Petroșani, alături de dascăli și de reprezentanți ai asociațiilor partenere sau sprijinitoare ale acestui proiect. Însă nu gara din Petroșani a fost atracția principală, cum s-ar putea crede, ci Defileul Jiului, ceferiștii petroșeneni punând umărul serios și sprijinind copiii să ajungă cu trenul acolo și să vadă probabil cel mai frumos traseu feroviar din țară, cale de 31 de kilometri: plin de tuneluri (în număr de 39), de viaducte (27), poduri (8), podețe (107), ziduri de sprijin (2,5 km în total), toate construite deasupra Râului Jiu și a șoselei ce străbate acest fascinant traseu montan ce leagă Ardealul de Oltenia. Poate nu vă vine să credeți, dar mai bine de jumătate din acești copii ai Petroșaniului n-au străbătut Defileul Jiului niciodată cu trenul, unii nici măcar cu mașina, așa că vă dați seama că pentru acești elevi senzația a fost una și mai mare decât la ceilalți.

Daniel Dionisie Ardelean

Domnul Daniel Dionisie Ardelean, președintele CAR-CFR Petroșani,  fost unul dintre cei care au sprijinit din plin acest proiect, inclusiv prin prezența dumnealui în mijlocul elevilor la acțiunea de luni, 8 mai, la care au participat 94 de copii de la școala ce aparține de Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani. Împreună cu elevii și cadrele didactice însoțitoare, președintele a participat și la călătoria cu trenul până în municipiul vecin Petroșaniului, Tg-Jiu și, de-acolo, spre operele brâncușiene, pe care copiii le-au putut admira pe viu.

„Vom face călătoria cu trenul, copiii vor vedea această lucrare feroviară amplă de pe Defileul Jiului și sunt convins că cei care încă nu au fost cu acest mijloc de transport pe acest traseu, vor rămâne cu o amintire de neuitat. Să nu uităm că anul acesta se împlinesc 75 de ani de când s-a dat în exploatare linia ferată Bumbești-Livezeni. Deci, cu atât mai mult, această acțiune cu copiii se încadrează în acest tablou al istoriei ceferiste. Și mă bucur că îi putem bucura pe acești copii. Fiecare copil va primi câte un pliant și harta Defileului Jiului și vom avea grijă să le dăm toate informațiile și reperele pentru fiecare obiectiv, inclusiv să le prezentăm informații legate de Munții Vâlcan și Parâng pe lângă care trecem prin acest defileu”, ne-a spus înainte de plecare Dionisie Ardelean.

Un al doilea sprijinitor

al acestui proiect, derulat marți 9 mai cu copiii de la I.G. Duca Petroșani  a fost adjunctul-șef de gară din Petroșani, totodată și președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” județul Hunedoara, Ioan Dorel Șchiopu.

Tot în Tg-Jiu, copiii, alături de doamnele profesoare Claudia Andronache, Cristina Tudorașcu, Lidia Peșcan, Manuela Bodoni și Cristina Ardelean au putut vedea marți Mausoleul „eroinei neamului”, Ecaterina Teodoroiu, intrând astfel nu doar pe urmele culturii românești ci și pe urmele istoriei legată de eroii neamului românesc din Primul Război Mondial. Ca și cu o zi înainte, copiii au primit pliantele și harta cu Defileul Jiului și toate informațiile legate de relieful muntos, de calea ferată și obiectivele culturale ce vor fi vizitate în Tg-Jiu.

Infrastructura feroviară trebuie modernizată

Iată, cu siguranță o zi de neuitat pentru acești copii petroșeneni. Care au putut să constate, singuri până la urmă, că mijlocul de transport, trenul, rămâne în continuare unul dintre cele mai confortabile, mai sigure și mai nepoluante mijloace de transport. Ar fi bine ca treaba asta, în condițiile în care în toată Europa și lumea căile ferate sunt modernizate și sprijinite de guverne, să o vadă cât mai repede și mai marii țării și să dea „viteză” la proiecte importante cu fonduri europene și guvernamentale. Totuși, vorbim de o țară care la un moment dat se afla pe locul cinci în Europa, raportat la lungimea căilor ferate și la infrastructură. Acum suntem pe ultimele cinci locuri, ceea ce nu-i deloc normal. De 33 de ani mai mult stricăm și falimentăm pe ramura CFR decât să facem lucruri bune și ar fi cazul să ne trezim!


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter