17.05.2023,  15:10:37 | 0 comentarii | 8095 vizualizari
Sania pe şină din Parâng şi „Aqua Park”-ul din Uricani (la graniţa cu Lupeniul)
de Corneliu BRAN
  • Două proiecte mari care în opinia a trei primari din Valea Jiului vor aduce beneficii serioase turismului de vară local

Două dintre cele mai mari proiecte turistice ale Văii Jiului sunt pe cale să se creioneze și apoi să fie puse în practică. Unul vizează un „Aqua Park”, celălalt o instalație de sanie pe șină, ambele proiecte venind ca o mănușă și pentru așa intitulatul „turism de vară local”, dacă ținem cont că vorbim de anotimpurile primăvară-vară-toamnă, atunci când în stațiunile Straja, Parâng sau Pasul Vâlcan, ori pe viitor Șureanu-Petrila, nu se schiază. 

Trei primari cred în cele două proiecte mari
Primarii din trei localități susțin cu tărie înființarea acestui „Aqua Park”, de care, să fim sinceri, se vorbea încă de pe vremea când Mircea Ioan Moloț era președintele consiliului județean. După ce acesta a venit la Petroșani să ne prezinte cu suport video, „desene animate”, cam cum vor arăta cele două Aqua Park”-uri pe care declarativ președintele le dorea (mai puțin și faptic, după cum s-a văzut ulterior), proiectul cu bazinele a rămas ca în tren, și în Vale de acest subiect nu s-a mai prea discutat. Poate decât în campania electorală, când vreo doi oficiali de pe la Deva, care doreau să fie consilieri județeni, dar și aceia timid, niște „gogoșele” umflate, nimic mai mult.
Revenind la cei trei primari, aceștia sunt: primarul din Uricani, Dănuț Buhăescu, inițiatorul acestei idei de „Aqua Park” la Uricani cu bani europeni; primarul din Lupeni, Lucian Resmeriță, care a răspuns favorabil ideii din start, în măsura în care această investiție de vreo 10 milioane de euro ar urma să fie realizată la granița dintre localitățile Uricani și Lupeni, deci ar deservi și turismului de vară lupenean, inclusiv prin conexiuni cu Stațiunea Straja – turiștii de-acolo putând fi atrași și de aceste bazine de apă închise și în aer liber, unele cu tobogane, cum se dorește și cum de altfel trebuie să arate un asemenea loc de relaxare; primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob-Ridzi. Acesta din urmă știe foarte bine că orice investiție în turismul din Vale aduce noi turiști, iar o conexiune cu Stațiunea Parâng, prin transportul turiștilor cale de 20 de km se poate face ușor, dacă ținem cont și de mult discutatul transport ecologic „Green-Line”, ce la finalul lui 2024 ar trebui să fie funcțional. Lângă cei trei primari, Dănuț Buhăescu a găsit aliați și la vârful conducerii consiliului județean, după cum ne-a declarat, instituție care ar urma să susțină un procent semnificativ din cheltuielile de funcționare și, de ce nu, din suma ce ar reveni Primăriei Uricani pentru întocmirea documentației și pregătirea dosarului pentru trimiterea spre aprobare și finanțare europeană, chestiuni deloc ieftine.

N-a promis în campanie „Aqua Park”, dar e un proiect de suflet în care crede
Atenție, noi ce spunem acum, aici, nu sunt simple „povești vânătorești”, sunt chestiuni serioase discutate cu primarii, în primul rând cu cel din Uricani, care ne-a arătat și schița viitorului complex de bazine și tobogane și care ne-a arătat și unde va fi amplasamentul acestora de lângă granița cu Lupeniul, dar și studiul de fezabilitate în sine, care, ce să vezi?!, este deja scris, urmând să se facă corecturile și completările finale. Acum, dacă Dănuț Buhăescu a plusat, să își asume treaba asta și declarațiile către noi, dar, din câte îl cunoaștem, fără „periuță” sau alte laude, dar așa se prezintă situația, știm că acest primar niciodată n-a vorbit un lucru fără să-l și facă, deci, și de data aceasta mergem pe mâna dumnealui. Cel puțin ce mi-a zis de vreo 18 ani încoace că are de gând să facă, încă de când era consilier local, dacă vorbesc de mine, întotdeauna s-a adeverit, fie că a fost în campania electorală, fie în timpul mandatului. S-a ținut de cuvânt și a făcut măcar ce a zis că e sigur. Trei lucruri dacă a zis că face, păi, pe alea le-a făcut. Dacă a fost și peste, vorba românului, „să fie primit”. Iar colegul Ghiță Olteanu, care se ocupă permanent de Uricani de peste 10 ani de zile știe, cu siguranță, ce spun și poate să confirme sau să infirme.

„Just Transitions” nu avea voie să nu aibă fonduri și pe turism!
Și ca să întărim cele spuse și să vedeți cu toții, cei care poate încă aveți suspiciuni, iată declarațiile celor trei legate de „Aqua Park”- ul de la Uricani, de care se va vorbi tot mai mult în perioada următoare, poate chiar în momentul în care pe „Just Transition” va intra și componenta „Turism”, cea care pentru Valea Jiului trebuia să intre încă de la început, dacă lucrurile se făceau cu cap. Păi, și încheiem cu asta, cum să vrei dezvoltarea într-o zonă superbă, montană, care are ce oferi unic în țară și în lume din punct de vedere natural, dacă nu începi cu turismul? Iar „gărgărița” că sunt fonduri pe POR și pe alte programe în acest sens nu ține, una-i una, alta-i alta!

Primarul Uricaniului e la un pas să dezvolte acest proiect cu „Aqua Park”-ul. Crede și în sania pe șine a petroșenenilor
„Sunt lucruri pe care nu le-am promis în campanie, legate de turism, dar care vreau să le fac, cum este, de exemplu, Aqua Park-ul. Care la întâlnirea pe care am avut-o cu doamna comisar european Ferreira, noi, toți primarii, și cu domnul ministru al Fondurilor Europene, Proiectelor  și Investițiilor Europene, cum se numește acum, domnul ministru Boloș, de la Petroșani, unde era prezent și domnul director al ADR Vest, domnul Sorin Maxim, am fost nevoit să translatez documentația, studiul de fezabilitate, de la Câmpu lui Neag la granița cu Lupeniul. Acum lucrăm la acest proiect, unul foarte frumos și benefic pentru turismul local, iar amplasamentul va fi exact între Lupeni și preparația din Uricani, deci, pe teritoriul orașului nostru. Există acolo liber de sarcini 3 ha de teren, zona este pe un platou drept unde soarele bate toată ziua și lucrăm la această vreme la acest proiect. Astăzi vă pot zice că suntem în măsură să lucrăm la studiul de fezabilitate pentru acest Aqua Park și noi sperăm ca, spre finalul anului, să putem să dăm drumul la licitație, pentru a se putea lucra la proiectul tehnic. Ne dorim anul viitor să avem toată documentația gata și să putem depune proiectul pentru finanțare. Mai avem aici o promisiune certă din partea Consiliului Județean Hunedoara, care ne-au promis că după ce este gata studiul de fezabilitate, vor vedea foarte clar indicatorii tehnico-economici, astfel încât să știe care este suma de bani clară, ca și contribuție locală, pe care această instituție să o acopere, dumnealor dorind să intre în parteneriat cu noi. Noi ne-am asumat că plătim studiile de pre-fezabilitate, fezabilitate, avize, documentații ce mai trebuie. Ne-ar duce undeva la 10-12 miliarde lei vechi, iar partea de contribuție va rezulta din studiul de fezabilitate. Dar, repet, iată o chestiune pe care o aveam în cap demult, dar pe care nu am promis-o în campanie, va fi peste ce am spus dacă vom face acest proiect și vom primi la anul, de ce nu, finanțarea! Este un proiect benefic pentru toată Valea Jiului, așa cum și proiectul de la Petroșani, cu sania pe șină este unul la fel de benefic, pentru că, încet, încet, ofertele noastre către turiști vor varia și vor fi foarte atrăgătoare, astfel încât să vină și vara să ne viziteze într-un număr cât mai mare”, ne-a declarat primarul Uricaniului, Dănuț Buhăescu.
După cum se poate observa, într-o frază, spre final, primarul Uricaniului a arătat că susține totodată și sania pe șine a celor din Petroșani, care, ca și „Aqua Park”-ul, ar urma să aducă turiști în Valea Jiului. Veți vedea că la fel s-a arătat pozitiv pentru aceste proiecte și primarul Lupeniului, Lucian Resmeriță. Care, luna trecută, ne spunea printre altele: „Da, trebuie dezvoltat în continuare și turismul de vară, ori la Straja noi am început de multă vreme să facem treaba asta, avem tabere de vară permanent, din luna mai încolo, până toamna, avem competiții de sporturi extreme, concerte și evenimente. Alături de cabanieri și de cei din mediul privat încercăm să dezvoltăm acest turism. Să nu uităm de bazinul de înot didactic, de la baza Munților Vâlcan, de unde pleacă telegondola spre Straja. Acest obiectiv va putea fi legat cu turismul din Straja. Aud, de asemenea, de un Aqua Park, ce ar urma să fie construit la granița dintre Lupeni și Uricani de către cei din localitatea vecină. Este nevoie de un asemenea obiectiv în Valea Jiului, iar toate stațiunile noastre se pot interconecta la acel loc de agrement și relaxare, prin transportarea turiștilor acolo, la cererea dumnealor. Omul vine, stă pe munte, face mișcare, dar apoi, poate vrea un tobogan de apă, un bazin cu hidromasaj, unde să stea o oră-două, poate mai mult, pentru refacere. Este o idee foarte bună, mai ales că de multă vreme Valea Jiului își dorește acest lucru. Un obiectiv important ce poate fi realizat cu fonduri europene, de ce nu”.

Primarul Petroșaniului crede în cele două investiții
În fine, ajungem și la primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, pe care luni 15 mai l-am întrebat dacă crede în proiectul cu sania pe șină, dar și în proiectul „Aqua Park” la Uricani.
„Da, este o discuție foarte serioasă, să se facă această investiție într-un Aqua Park, undeva la granița dintre Uricani și Lupeni. Ar fi o investiție care poate să fie un plus pentru turismul local din Valea Jiului, atât de vară cât și de iarnă, de ce nu, inclusiv un lucru benefic pentru stațiunile noastre.
În legătură cu această sanie pe șină, cu siguranță această instalație va avea un aport foarte important pentru turismul de vară. În toată Europa și de fapt în toată lumea se pune un mare accent și pe turismul de vară, în stațiunile montane, o zonă importantă a acestui turism fiind și acest tip de instalații, alături de sporturile extreme, care nu pot fi practicate decât de către cei inițiați sau sub supravegherea acestora, dacă vorbim de parapantă sau de mountain-bike”.

Concluzia
Deci, am demonstrat prin ceea ce ni s-a spus, că cei trei primari se susțin reciproc la aceste proiecte. Nu ne rămâne decât să vedem în următorul an cum vor decurge acțiunile legate de aceste două proiecte legate în primul rând de turismul de vară al Văii Jiului și să urmărim cu toții apoi dacă în 2024, cel târziu 2025, acestea vor primi și finanțare europeană, cu sprijinul tuturor decidenților: guvern, prin ministere, ADR Vest, consiliul județean unde va fi cazul și așa mai departe.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter