22.05.2023,  16:20:55 | 0 comentarii | 605 vizualizari
Felix Ostrovschi vă prezintă „Revista presei”. Contrabanda de oameni
de Ziarul Vaii Jiului

„Oameni de contrabandă. Aceste trei scurte cuvinte cuprind întreaga tragedie a unor oameni sortiți să folosească drept marfă de vânzare. Unii pot crede că titlul de mai sus ar aparține unui roman senzațional.

Faptele există, însă, în adevăr.

Bariere de neînvins

Contrabanda de oameni, s-a dezvoltat într-o largă măsură în epoca postbelică, în care liniile de graniță s-au înmulțit cu multe mii de Kilometri.

Dacă înainte, trecerea frontierelor nu prezenta dificultăți prea mari, măsurile luate pentru procurarea de pașaport și obținerea vizelor respective, au creat dificultăți de netrecut pentru unii oameni.

Bineînțeles că era vorba de elemente dubioase, cari aveau tot interesul să nu aibă contact cu autoritățile polițienești.

Aspectul evenimentelor politice din ultimii ani, a înmulțit numărul acestora. Oamenii, cari constituiesc marfa de contrabandă se compune din criminali și infractori, din aventurieri și din acei care n-au țară, n-au lucru.

Metode periculoase

Metodele întrebuințate în contrabandele de oameni sunt tot atât de variate, ca și cele ale contrabandiștilor de mărfuri, primii având însă riscuri mult mai mari.

Ceea ce reprezintă pentru contrabandistul de opiu declarația falsă sau ascunzătoarea inocentă într-un sac cu grâne, pentru contrabandistul de oameni e actul fals sau veritabil însă totuși pașaportul fals. Și dacă nu se poate obține nici măcar acest pașaport fals se recurge la eventuala călătorie, incomodă însă cu șanse de reușit, de a trece frontiera noaptea ascuns între osiile vagonului de cale ferată. Mila sau banii înlesnesc contrabandistului de a se strecura în căruța încărcată cu fân a unui sătean, care-și are proprietatea de cele două părți ale graniței.

Cu câteva cuvinte bine simțite și mai ales cu bani, se găsește oricând o călăuză sau un <<protector>> care să-l strecoare pe potecile accidentate și întortochiate ale munților, trecându-l astfel granița sau chiar în miez de noapte prin ceață, într-o luntre instabilă să fie dus pe malul opus. Câți se prăpădesc neputându-și vedea dorința împlinită, nu se va ști niciodată.

Transport în sicrie

Ca și celelalte operațiuni, contrabanda de oameni în America, ia proporții și dimensiuni fantastice. Agenți lipsiți de scrupule, cari preiau transporturi întregi de chinezi și japonezi și cari le înlesnesc imigrarea în sicrie sau în calele unor vapoare dubioase, cari nu pregetă de a face aceste transporturi de nenorociți.

Câteodată reușesc să calce pământul făgăduinții, în majoritatea cazurilor însă, acești nenorociți mor asfixiați și sunt aruncați peste bord, ca o marfă oarecare supusă stricăciunii.

Contrabanda de oameni <<oficială>>

O curiozitate europeană a contrabandei de oameni sunt cazurile în cari contrabanda se execută în mod <<oficial>>.

Ar exista țări, se spune, unde străinii, cari urmează a fi expulzați și pe cari alte țări refuză să-i primească, să fie conduși, în timpul nopții, chiar de către polițiști, care îi trec granița pe drumuri ascunse”.

[„Patria”, anul al III-lea, nr.461, București, 23 ianuarie 1938


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter