25.05.2023,  17:01:10 | 0 comentarii | 740 vizualizari
În Cimitirul Eroilor Petroșani, / Eroii Neamului Românesc au fost comemorați
de Corneliu BRAN

Eroii Neamului Românesc au fost comemorați și în acest an la Petroșani de „Ziua Eroilor”. O zi însemnată ce coincide fericit de peste 100 de ani încoace și cu  marea sărbătoare creștinească, „Înălțarea Domnului”, anul acesta data din calendar fiind joi, 25 mai, ca de fiecare dată la 40 de zile de la Înviere.

Participanții

Evenimentul de comemorare și aducere aminte a celor care și-au pierdut viața pentru acest neam românesc și această Sfântă Țară - și e bine să nu ne ferim de cuvinte când vorbim de locul iubit unde ne-am născut și trăim, s-a petrecut ca în fiecare an în Cimitirul Eroilor din Petroșani, unde au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei municipiului Petroșani, ai consiliului local, în frunte cu primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, alături de senatorul Lucica Dina Muntean, reprezentantul Senatului României. Alături de cei menționați au stat reprezentanți ai partidelor politice de pe raza Petroșaniului, precum și ai unor instituții de stat, ai Minei Livezeni și ale sindicatelor de-acolo și foarte mulți cetățeni obișnuiți, dornici să fie alături de Eroii Neamului la această festivitate solemnă. Firește că nu au lipsit, ca de fiecare dată,  cadrele militare din cadrul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, subfiliala Petroșani și ale Asociației Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă Valea Jiului.

Biserica și Armata prezente ca de fiecare dată

Acțiunea de comemorare și depuneri de coroane a fost organizată de primărie și consiliul local, dar trebuie subliniat, ca de fiecare dată, aportul de netăgăduit adus de Biserica Ortodoxă, anul acesta prin slujba religioasă susținută de cei trei preoți prezenți de la parohii din Petroșani, un moment solemn și religios pentru liniștea sufletelor celor căzuți pe câmpurile de luptă. La fel, e de remarcat și  prezența ofițerilor și subofițerilor de meserie aflați de fiecare dată în număr suficient și care dau prin prezență, la modul simbolic, caracterul ostășesc al evenimentului. De asemenea, merită subliniată și participarea cetățenilor, oameni care simt și trăiesc românește cu adevărat și ale căror lacrimi și tristețe sunt întotdeauna sincere și din tot sufletul.

Discursurile primarului Petroșaniului și a senatorului PNL de Vale

După intonarea Imnului de Stat și după slujba de comemorare, au urmat două scurte discursuri, ale primarului Tiberiu Iacob-Ridzi și ale senatorului Lucica Dina Muntean, după care un reprezentant al cadrelor militare a citit cu însuflețire „Testamentul Eroilor”. Finalul a aparținut depunerii de coroane, ca de obicei într-o atmosferă solemnă, distinsă, așa cum se întâmplă la astfel de manifestări.

Vă prezentăm în continuare cele două discursuri.

„Astăzi suntem din nou în Cimitirul Eroilor , într-o zi Sfântă! Este Ziua de Înălțare și Ziua Eroilor. Mă uitam acum cu atenție în spatele meu la aceste drapele, care ne amintesc faptul că atunci când totul era Pentru Patrie, cum scrie pe acest soclu, românii au luptat și au murit alături de alți soldați, de alte naționalități, precum maghiari, germani, austrieci, sârbi, de toți cei care au fost împreună la acele momente. Lor le datorăm noi, cei care astăzi suntem prezenți aici, faptul că România este un stat independent și suveran și, ca o paralelă dacă vreți, ei au luptat acum peste 100 de ani pentru aceleași idealuri.

România, începând din 2007 a reușit să fie din nou acasă în Europa, să se integreze în UE și vedeți ce important este astăzi acest lucru, când nimeni nu se mai gândea că după Cel de-Al Doilea Război Mondial în Europa va mai fi posibil un astfel de conflict! Dar, iată că este posibil! Faptul că România este astăzi în Uniunea Europeană, ne dă nouă și copiilor noștri și apoi copiilor lor și așa mai departe, siguranța că suntem într-o construcție militaro-politico-economico-socială, cea mai importantă construcție de acest tip de pe glob dacă e să o luăm ca impact (…). Vom reuși să trecem cu partenerii noștri prin toate aceste greutăți, dar cu o condiție: credința în Dumnezeu! Acești oameni și-au dat viața pentru țara lor pentru că au crezut și și-au dorit foarte mult ca urmașii lor să trăiască în aceste granițe, să vorbească limba română și să avem un Stat care să ne garanteze integritatea și securitatea fiecăruia dintre noi. Iar acest lucru se întâmplă astăzi, cu toate aceste amenințări! Încă o dată eu vă mulțumesc celor care sunteți prezenți azi, aici, cadrelor militare în rezervă pentru tot ceea ce fac, pentru păstrarea memoriei acestor eroi ai noștri și le mulțumesc de asemenea tuturor prezenți – în calitate de părinți, de profesori, de conducători ai instituțiilor, care păstrează în continuare aceste valori fundamentale pentru România. Dumnezeu să-i ierte pe cei care și-au dat viața pentru Țară! Să le urmăm exemplul și niciodată să nu ne îndoim de faptul că noi avem datoria să păstrăm această Țară așa cum este, în aceste valori creștine importante, în democrație, în libertate. Dumnezeu să ne ajute pe toți!”, a menționat în discursul său primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi.

„Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor sunt două sărbători speciale pentru sufletele noastre, pentru că în timp ce prima ne arată că Hristos S-a înălțat la Ceruri, după ce a trecut prin Cruce și Înviere, a doua ne dovedește că tot ceea ce noi românii am obținut în istorie, acest lucru s-a făcut tot prin Cruce și jertfă. Aceste adevăruri ne îndeamnă să dăm slavă lui Dumnezeu și să ne cinstim Eroii, care au murit pentru credință, libertate, dreptate, pentru apărarea Țării și întregirea neamului. Ținând aprinsă candela iubirii de Dumnezeu și de semenii noștri, cinstindu-i și pomenindu-i pe toți cei care au căzut pe câmpurile de luptă pentru demnitatea Poporului Român, pentru apărarea credinței strămoșești, putem contribui cu toții la binefăcătoarea legătură dintre Cer și Pământ, pentru ca viața noastră și a copiilor noștri să se bucure mereu de binecuvântările lui Dumnezeu, care ne pot aduce pacea și liniștea de care avem atâta nevoie. Hristos S-a Înălțat și Dumnezeu să-i odihnească pe Eroii noștri!”, s-a adresat cu emoție asistenței, senatorul liberal Lucica Dina Muntean.

137 de eroi îngropați în Cimitirul Eroilor

În Cimitirul Eroilor din Petroșani, administrat de către Primăria municipiului Petroșani, un cimitir care a arătat din nou foarte bine și anul acesta, cu gazonul cosit și curățat și așa cum trebuie să fie toate, sunt îngropați, conform datelor oficiale, 137 de eroi căzuți în Primul Război Mondial în luptele din 1916. Ulterior, au mai fost îngropați în acest cimitir, în anul 1941, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și patru aviatori germani care au murit într-un accident aviatic în Parâng, dar și câteva zeci de soldați români cu identitate necunoscută. Cimitirul acesta din Petroșani, dedicat acum „Eroilor Neamului”, dar unde au fost îngropați încă de la început, după cum am spus, și soldați de alte naționalități, a fost înființat în anul 1917 de către administrația germano-austro-ungară și are o suprafață de 618 metri pătrați, fiind înconjurat de un zid de piatră și cărămidă, în centru fiind ridicat un monument din piatră și beton.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter