06.06.2023,  14:10:52 | 0 comentarii | 978 vizualizari
Marian Boboc vă prezintă / Nedei de altădată din Vulcan
de Marian BOBOC

Mult popor la nedeia din 1923

„Gazeta Jiului” (nr. 27), apărând chiar duminică 15 iulie, dă știre despre nedeia vulcăneană, varianta 1923, organizată de greco-catolici: „În 15 iulie dimineața, la orele 9, se va face Sfânta liturghie la biserica gr. cat. română din Vulcan, la care vor participa toți preoții din jur, cu mult popor. De aici toți preoții, îmbrăcați în odăjdiile lor, cu prapori, orchestra societății și publicul adunat, vor merge în procesiune la munte, unde vor face un scurt serviciu religios. După acest serviciu, se va începe petrecerea poporală, în aceste ținuturi numită nedeie. În cazul când timpul nu va fi favorabil, nedeia nu se va ține”.

 Consecvenți subiectului, redactorii revin peste o săptămână, în ediția din 22 iulie. Din care aflăm cum a decurs anunțata nedeie vulcăneană: „(...) în 15 iulie a.c. s-a ținut nedeia obișnuită a comunei Vulcan. La Sf. Liturghie, oficiată în biserica gr. cat. din localitate au mai luat parte dl. preot Ioan Traian și dl. preot (...), apoi un public numeros din comunele vecine. La Sf. Liturghie a cântat corul gr. cat. De la biserică, preoții îmbrăcați, în frunte cu orchestra societății miniere, cu praporii, steagul soc. Sfântul Pavel și un drapel, împreună cu poporul adunat și cu corul au plecat spre locul unde avea să se desfășoare nedeia. Ca credincioșii să se aleagă cu ceva hrană sufletească, la crucea ridicată acolo s-a oficiat un scurt serviciu religios, sfințindu-se crucea și stropindu-se cu apă sfințită,  oamenii, care au asistat. Răspunsurile le-a dat corul. După aceasta, s-a început petrecerea poporală propriu-zisă, care a durat până seara. Publicul din ce în ce s-a sporit, așa că după amiazi locul destinat pentru această petrecere a fost plin de lume, cu deosebire țărani din comună și comunele vecine au fost mulți. Corul bisericii a cântat cântări frumoase românești, iar tonurile armonioase sunau în depărtare. A cântat câteva bucăți orchestra societății”.

  1. Nedeie cu jocuri amuzante

La 11 iulie 1926, la Vulcan are loc obișnuita nedeie organizată de biserica greco-catolică: „(…) După serviciul divin, credincioșii cu prapori și cu corul în frunte au plecat la crucea ridicată. Acolo s-a făcut sfințirea crucii și apei, iar credincioșii au fost botezați. După acestea, a urmat petrecerea poporală. Corul a delectat publicul cu câteva cântări. (…) Flăcăii și fetele de țărani tot timpul au jucat hora și alte jocuri. Publicul s-a simțit bine, căci numai noaptea târziu s-a depărtat pre casă”. (Gazeta Jiului, nr. 29/ 18 iulie 1926).

Un ingredient atractiv și exotic al petrecerii l-au constituit jocurile, cum ar fi: pescuitul, pușcarea de porumbei și spartul oalelor. Nu avem știre dacă jocul „spartul oalelor” s-a petrecut chiar la spartul… târgului.

Nedeia de la Tablă din Pasul Vulcanului

Avântul din 8-15 Iulie 1936 evocă succint o nedeie tradițională, ortodoxă, ce avea loc în Pasul Vulcan, la care, foarte interesant!, participau nu doar momârlanii din Valea Jiului, ci și țăranii de peste munte, din Oltenia:

„Din vremuri străvechi, țăranii români din Valea Jiului obișnuiau să se întâlnească cu frații lor gorjeni la nedeia ce se ținea în fiecare an în ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul la locul numit Tablă din pasul Vulcanului.

Atunci, o dată pe an, românii de sub stăpânirea străină puteau să-și împărtășească durerile și suferințele fraților din județul Gorj.

Atunci se puteau îmbrățișa unii pe alții. Cei dincoace de munți își arătau necazurile și dorința de dezrobire, iar cei de dincolo îi încurajau, spunându-le că va veni vremea – în curând – să fie liberi în țară liberă.

Și a venit!...

Țăranii hunedoreni și țăranii gorjeni continuă și azi să se întâlnească în acea zi la Tablă.

Îmbrăcați în costumele lor naționale pitorești, se înveselesc și petrec în liniște, în fiecare an, la Tablă, de ziua Nașterii Sf. Ioan Botezătorul (24 Iunie)”.

Această nedeie, de la Tablă, a avut loc în Pasul Vulcanului și la 24 iunie 1936. Înainte de începerea nedeii, părintele Alimpiu Suciu „a făcut sfeștania la noua stână a țăranilor din Plaiul Vulcanului”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter