12.06.2023,  18:49:00 | 0 comentarii | 978 vizualizari
Din nou livada lui Vicu & Nicoleta Cojocaru a fost asaltată de poeți
de Marian BOBOC

„Serile de poezie din Livada cu poeți” este o poveste vie pentru prieteni inventată de poetul Vicu Cojocaru (cu resurse proprii), cu personaje, poeți&folkiști, în carne și oase.

Prima filă a poveștii a fost scrisă la sfârșitul săptămânii trecute la Muzeul „Muzeul de geografie literară Tiberiu Boșcaiu” din Oțelul Roșu. Doamna profesoară Marciana Mâțu, cea care se îngrijește de muzeu, ne-a fost amabilă gazdă. Aici, împreună cu prietenul Adi Catană, am prezentat câteva cărți, pe care le-am și donat, printre care „Valea Jiului – Mica Americă”, integrala „1 Mai în valea Jiului”, volumul apărut anul trecut dedicat revoltei muncitorești anticomuniste de la Lupeni din 1977, condusă de Constantin Dobre.

După care ne-am mutat în Livada cu poeți din satul Mal(u) a lui Vicu. O ploaie fără milă a mutat manifestarea în salonul de protocol literar al fermecătoarei case. Încet, încet, salonul s-a transformat într-un veritabil „saloon” literar-artistic, în care poeții au scos din tecile lor nu pistoale, ci cărți, iar folkiștii din husele lor – chitare, nu flinte... S-au spus poezii, s-a cântat și, bineînțeles, s-au închinat pahare după pahare din felurite și blazonate licori.

Poeții s-au închinat și au spus cu simțire poezii și la biserica Mal(u), după ce părintele Ionel Popa s-a rugat pentru inspirația și sănătatea lor.

Dintre toți participanții, oameni de condei și de voioșie și bine literar-artistic, prima pe care o voi aminti e minunata gazdă, care a dus, vreme de 3 zile!, cu zâmbetul pe buze rânduiala manifestării: Nicoleta Cojocaru, soția poetului Vicu. Cred că aici sunt în asentimentul tuturor participanților: Nicolae Preda, Firuț Mihuț, Adrian Gerhard, Otilia Barcan, Ramona Ciucă, Mirela Spulber (Oțelul Roșu), George Schinteie (Timișoara), Ionel Bota, Cristina Zainea (Oravița), Marcu Mihail Deleanu, Radu Cernătescu, Costel Stancu, Marian Apostol (Reșița), George Popovici (Făget), Adrian Catană și Marian Boboc (Petroșani).

Cu siguranță, atmosfera nu ar fi fost atât de vibrantă, fără aportul entuziast al artiștilor chitarelor Didina Curea, Cristina Zaharia, George Popovici, Costel Popa.

Merită subliniat încă o dată truda familiei Cojocaru, care și-a pus cu multă dăruire la dispoziția poeților casa, masa și... livada. Așa se face că toți ne-am simțit ca acasă (ba unii dintre noi chiar mai bine...).

De notat că poeții au reușit să alunge norii, razele soarelui încălzindu-le cafeaua dimineții sorbită în cadrul idilic al livezii lui Vicu - Livada cu poeți. Nu e de cercetat cum au reușit poeții să alunge norii și să aducă soarele în livadă. Fiindcă asta e taina lor...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter