28.06.2023,  16:45:48 | 0 comentarii | 827 vizualizari
„OCHIUL ȘI TIMPANUL”
de Marian BOBOC

Câteva dintre notele informative referitoare la zvonurile opoziției și reacțiunii de pe la începutul anului 1948 refac fragmentar atmosfera Văii Jiului. Din zvonurile colportate - care, de altfel, conțin și mult adevăr - se conturează, fragmentar, atmosfera acelor ani tulburi. În mod evident, notele informative sunt pline nu doar de greșeli gramaticale, ci și de umor involuntar.

Informatorii vremii aveau o arie de acțiune largă, încercând să penetreze diverse categorii sociale.

Și atunci, ca și acum, industria zvonurilor, sau Cooperativa Ochiul și timpanul, era una înfloritoare. Una care, alături de industria pompelor funebre, nu a dat, nu dă și nici nu va da faliment.

Cum l-a scăpat nevasta (doar în chiloți și sutien) pe directorul Jurumescu

Un episod cu conotații sexy e raportat, la 7 martie 1948, Biroului Securității Petroșani de către Informatorul II. Teatrul de operațiuni - Aninoasa. Subiect - Jurumescu, ex director al Soc. Petroșani.

Informatorul II îl întâlnește pe Iancu Simion, de 21 de ani, de loc din Aninoasa. Din vorbă în vorbă, află că directorul „Jurumescu de la Societate pe timpul lui Antonescu era să fie condamnat pentru că a luat parte activă la rebeliune”. După rebeliune, primarul fiind un apropiat de-al său, Jurumescu a scăpat de condamnare, întrucât primarul i-a pitit actele. Însă, după venirea la putere a comuniștilor, s-a schimbat și primarul. Noul primar i-a găsit actele ascunse de predecesorul său. Cum fapta - participarea la rebeliunea legionară - nu se prescrisese, ba din contră, sub noul regim devenise și mai agravantă, o comisie formată din mai mulți tovarăși s-a deplasat la domiciliul lui Jurumescu, cu scopul de a-l sălta. Jurumescu s-a dovedit gazdă bună cu tovarășii, poftindu-i la masă. Și ca atmosfera să fie într-adevăr una tovărășească, soția lui Jurumescu a asigurat partea coregrafică și... erotică a agapei. Informatorul II relatează cu oarecare malițiozitate, dar și cu exactitate, atmosfera din timpul petrecerii: „la masă soția lui a venit îmbrăcată numai în chiloți și sutien și s-a dat pe lângă aceia din comisie și astfel Jurumescu a scăpat de a mai fi arestat”. Tare convingătoare (în mișcări) trebuie să fi fost distinsa și onorabila doamnă Jurumescu de a reușit să îmblânzească instinctele atavice ale tovarășilor. Deoarece în acea seară și-a salvat soțul de arestare, nu mai contează mijloacele (grațioase, desigur...) prin care i-a convins pe tovarășii-musafirii...

Camarade nu fi trist, Garda merge înainte prin Partidul Comunist!

Același informator de înainte, arondat comunității informaționale aninosene, mai raportează că „este la Aninoasa, unul Crețu, rudă cu acela de la noi, care a fost mare legionar și azi este mare comunist și taie și spânzură prin Aninoasa”.

Cu alte cuvinte, realitatea politică a anului 1948 din Aninoasa confirma valabilitatea celebrului distih, lejer cantabil: Camarade nu fi trist, Garda merge înainte prin Partidul Comunist!”.

Un fotbalist îl surprinde în „ofsaid” pe un picher mangă cântând Sfântă tinerețe legionară

Rămânem în același areal legionar din Valea Jiului. O notă informativă, scrisă la 9 martie 1948, ne prezintă o întâmplare... muzicală: „am aflat de la Bandu C-tin care lucrează la districtul 10 CFR că în zilele trecute a venit la districtul 6 un picher de la Lupeni care a fost comprimat (pus pe liber de la mină - n.a.) și fiind beat a cântat în fața lui Pădure cântecul Sfântă tinerețe legionară (de fapt, Imnul tinereții legionare - n.a.). Fiind surprins în timpul cântatului de Nebela, fotbalistul, a spus Pădure să nu-l ia în seamă de cele ce cântă pe picher căci este în stare de ebrietate”.

Securistul de serviciu notează la 13 martie pe marginea notei informative: „Să fie adus la noi Pădure și Nebela în mod prietenesc pt. informații concrete”.

Exprimarea securistului, chiar dacă nu ne face să înțelegem ce însemna modul prietenesc al organelor, ne edifică asupra faptului că exista cu siguranță și un mod... neprietenesc de aducere.

În fine, respectivul picher, concediat fiind, poate a cântat doar de supărare, pe muzica lui Ion Mînzatu, versurile lui Radu Gyr: „Sfântă tinerețe legionară,/ Cu piept călit de fier și sufletul de crin/ Iureș ne-nfrânat de primavară/ Cu fruntea ca un iezer carpatin,/ Cu brațele suim în soare/ Catapetesme pentru veac;/ Le zidim din stânci, din foc, din mare/ Și dârz le tencuim cu sânge dac...”. Sau, poate, mai știi, a cântat doar refrenul: „Garda, Căpitanul/ Ne preschimbă-n șoimi de fier/ Țara, Căpitanul/ Și Arhanghelul din cer”.

Din păcate, nota informativă nu ne spune și dacă cei doi, Pădure și Nebela, au fost aduși prietenește.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter