07.08.2023,  17:55:45 | 0 comentarii | 1352 vizualizari
Lupeniul a marcat cum se cuvine și în acest an „Ziua Minerului” – 6 August
de Corneliu BRAN

 

Sirena din curtea EM Lupeni a sunat duminică 6 August la ora 11:00 din nou, la exact 94 de ani de la greva minerilor de la Lupeni din 6 August 1929, unde totul s- a încheiat într-o baie de sânge, 22 de ortaci pierzându-și viața și alți 52 fiind grav răniți de gloanțele nemiloase ale regimului de-atunci.

Lupeniul și-a plâns din nou duminică, de Ziua Minerului-6 August ortacii-eroi și nu doar pe cei căzuți sub gloanțe ci și pe cei care și-au dat viața pe altarul cărbunelui de-a lungul vremii la minele din Lupeni. Lupenenii și invitații veniți de la Deva și București, oficialități care au răspuns la invitația Primăriei municipiului Lupeni și Consiliului Local Lupeni, dar și la invitația celor din Sindicatul „Muntele”, ori ai conducerii E.M. Lupeni, au plâns totodată și ortacii căzuți de-a lungul celor peste 150 de ani de minerit în huilă de la minele din Valea Jiului.

Platoul de lângă fosta Uzina Electrică a Minei Lupeni a fost din nou plin

Duminică, 6 August, ora 11:00, în curtea Minei Lupeni, cea mai mare mină din Valea Jiului și una dintre cele mai vechi din țară, a doua ca mărime în Europa, sute de lupeneni și de invitați din alte zări erau adunați în curtea interioară din fața Uzinei Electrice. De altfel Lupeniul este un adevărat bastion minier, care a luptat de două ori cu regimurile represive, prima dată în 1929, cum aminteam și a doua oară tot într-un august fierbinte, din anul 1977, când Ceaușescu și clica sa de partid au tremurat serios în fața zecilor de mii de mineri din Lupeni și din toată Valea, care nu cereau altceva decât dreptul la o viață decentă și jos cu dictatura instaurată în Vale și în toată țara. Iar acel platou interior de lângă Uzina Electrică freamătă de istorie, dar și de tragedii.

Să ne aducem aminte de minerii-eroi căzuți sub gloanțele jandarmilor în 1929!

Duminică au fost rememorate evenimentele din 6 august 1929, iar ei, eroii noștri, au fost și ei acolo cu siguranță. De altfel oricine a putut vedea și o poate face oricând dacă dorește, ce scrie pe placa memorială amplasată chiar pe frontispiciul fostei Uzine Electrice, devenită pe bună dreptate între timp „monument istoric”, adică numele acestor mineri-eroi care au căzut sub bătaia gloanțelor jandarmilor de-atunci. Ei se numesc și trebuie amintiți întotdeauna: Hegheduș Ștefan, Vitoș Gavrilă, Tătar Ștefan, Pataki Francisc, Negreanu Alexandru, Fulop Mihai, Groza Ioan, Ghvelek Petru, Gurcso Gavril, Golcea Vasile, Gaboși Martin, Duca Sigismund, Moise Aron, Toma Maxim, Donciu Vasile, Sandor Antoniu, Szigeti Dominic, Groza Loghin, Kolcsar Ștefan, Gaal Irimie, Fruja Petru și Vulpe Ion.

Au fost prezenți și au depus coroane de flori:

Așa cum se întâmplă de fiecare dată, totul a început cu Imnul Minerilor, intonat anul acesta de fanfara minerească de la Petrila. După câteva scurte alocuțiuni, în semn de respect și de omagiu pentru toți minerii căzuți la datorie în subteranele minelor din Lupeni și din Valea Jiului sau sub bătaia gloanțelor, au fost depuse coroane de flori.

Și vom începe cu oficialitățile prezente care au ținut să aducă acest pios omagiu minerilor-eroi. Din partea Primăriei municipiului Lupeni s-au aflat la datorie primarul Lucian Resmeriță și viceprimarul Iacob Mesaroș, precum și alți membrii din Executivul primăriei.

Din partea Guvernului României au depus coroane de flori noul ministru al Energiei, Sebastian Burduja și secretarul de stat din același minister, Casian Nițulescu, precum și noul ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, hunedoreanca Natalia Intotero. Din partea Ministerului de Finanțe a fost prezent de asemenea și a adus un pios omagiu minerilor trecuți spre cele veșnice, secretarul general din minister, hunedoreanul Lucian Heiuș.

Dacă vorbim de parlamentari, senatori și deputați, au fost prezenți și au depus coroane de flori următorii: senatorul social-democrat Cristian Resmeriță (totodată și președintele organizației PSD Lupeni), senatorul liberal Lucica Muntean, ambii „senatori de Vale” cum le place minerilor să o spună, deputatul liberal Vetuța Stănescu, care este totodată și președintele județean al PNL. Deputații Ciprian Titi Stoica și Ringo Dămurean (ambii din partea AUR) au completat lista deputaților prezenți.

Trecem la reprezentanții de la județ. Prefectul Călin Petru Marian, reprezentantul guvernului în teritoriu nu avea voie să lipsească de la acest amplu eveniment din viața minerilor. Și n-a făcut-o, a fost prezent și a depus o coroană de flori. La fel și președintele Consiliului Județean Hunedoara, cel care a venit și în calitate de președinte al organizației județene PSD.

Ajungem în continuare și la reprezentanții din lumea minieră, inclusiv sindicatele miniere. Și vom începe cu conducerea CEH, care a fost prezentă prin administratorul special Cristian Roșu (totodată și președintele PNL Lupeni) și administratorul judiciar, Cristian Gros. Ambii au depus o coroană de flori din partea instituției. Din partea E.M. Lupeni l-am remarcat pe directorul minei, Dacian Floarea, alături de alți ingineri din conducerea exploatării din vestul Văi Jiului.

Dacă vorbim de sindicatele care au avut reprezentanți prezenți și care au depus și coroane de flori, începem cu cei din Sindicatul „Muntele”, în frunte cu președintele Darius Cîmpean. Alături de ei au stat și sindicaliști de la vârful Confederației Naționale a Sindicatelor „Meridian”, iar aici l-am aminti în primul rând pe secretarul general Dumitru Fornea, precum și cei din Federația Națională a Muncii, reprezentată duminică prin Constantin Crețan. Continuăm prezentarea invitaților prezenți cu Asociația Oamenilor de Afaceri ai Văii Jiului. Domnii Emil Părău, Constantin Fulga și Constantin Dicu au depus o coroană de flori din partea oamenilor de afaceri din toate cele șase localități înscriși în această asociație. INCD-INSEMEX, institutul național de cercetări cu care se mândrește Petroșaniul și Valea Jiului a fost reprezentat prin liderul de sindicat al instituției, Rad Marcel Daniel, alături de Dorin Buarian și doamna Mariana Burduf, două cadre de nădejde din cadrul institutului.

Firește că au depus coroane de flori și membrii din partea organizațiilor de partid locale și județene: PSD Lupeni (în frunte cu președintele Cristian Resmeriță), PNL Lupeni (în frunte cu președintele Cristian Roșu), „Pro România” Lupeni (președintele Nicolae Ivănuș de asemenea prezent), PSD Hunedoara (n-a lipsit președintele Laurențiu Nistor), PNL Hunedoara (n-a lipsit președintele VetuțaStănescu), AUR Hunedoara (Tiberiu Claudiu Bârstan a fost de asemenea prezent, alături de colegul său ce reprezintă organizațiile din Vale, Cristian Cățan). Prezenți au fost și au depus și coroane de flori și consilierii județeni, doamnele Maria Ivăniși și Doinița Bălănesc. Ca un fapt de încheiere, trebuie subliniată și prezența primarului Vulcanului, Cristian Merișanu, care a ținut să onoreze invitația organizatorilor, depunând în numele comunității vulcănene și o coroană de flori. Alte coroane de flori depuse și la monumentul Lupeni `29 După momentele solemne și triste din curtea Minei Lupeni, toată lumea, cu mic cu mare s-a încolonat și a pornit spre zona spitalului, acolo unde se află expus minunatul monument „Lupeni `29”, sculptat de inegalabilul sculptor Ion Irimescu.

Ansamblul Monumental „Lupeni `29” este practic un simbol al municipiului Lupeni și an de an acolo se desfășoară de Ziua Minerului - și nu numai - o serie de evenimente omagiale sau care au legătură cu mineritul. Așa a fost și în acest an și așa va fi mereu, pentru că tradiția la Lupeni continuă, iar memoria celor plecați dintre noi este mereu vie. Toți cei amintiți mai sus au depus coroane de flori și au ținut un moment de reculegere în memoria ortacilor care nu mai sunt. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace alături de cei drepți!   

Dimineață, moment de reculegere în Cimitirul Eroilor Mineri și spre seară un spectacol în aer liber

 Alte două evenimente au avut loc la Lupeni în ziua de 6 August. Primul a fost unul de suflet și este ținut în fiecare an cu discreție, în sensul că cei din cadrul administrației locale lupenene și o mână de oameni cu frică și iubire de Dumnezeu merg și depun coroane și flori, aprinzând câteo lumânare la căpătâiul eroilor mineri îngropați în Cimitirul Eroilor Mineri, cei 22 uciși în greva din anul 1929. Acolo se ține un moment de reculegere și se spune o rugăciune pentru sufletul acestor oameni care și-au dat sângele pentru ca cei care au venit după ei să ducă o viață mai bună. Martiri ai lumii minerilor care nu trebuie uitați niciodată!

Un al doilea eveniment a avut loc seara, în Parcul CAP, organizat de primărie și consiliu local pentru toți minerii Lupeniului dar și pentru toți cetățenii cu ocazia Zilei Minerului”. A fost vorba de un spectacol în aer liber, iar la eveniment, spre surpriza celor prezenți, a ajuns și senatorul PSD, Titus Corlățean, întâmpinat de către colegul său de partid, senatorul Cristian Resmeriță și de fratele său, primarul Lucian Resmeriță


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter