15.08.2023,  09:42:09 | 0 comentarii | 1132 vizualizari
 Cei de la „Hidrocarst” Valea Jiului – Clubul de Speologie au sărbătorit 37 de ani de la înființarea asociației
de Corneliu BRAN

     Evenimentu a a vut loc în frumosul și încântătorul cadru natural din Câmpu Mielului-Uricani!
  Week-end-ul trecut, câțiva zeci de speologi și iubitori ai muntelui, alături de familiile lor, au primit invitația făcută din partea conducerii Asociației „Hidrocarst” Valea Jiului – Clubul de Speologie, aceea de a petrece câteva zile plăcute în mijlocul naturii, cu corturile, în zona plină de farmec și de frumusețe, Câmpu Mielului din Uricani, practic intrarea propriu-zisă pe tărâmul impresionanților și fără de egal a ceea ce se cheamă Munții Retezat. Invitația a fost făcută cu prilejul aniversării a 37 de ani de funcționare a asociațieide speologie, cu sediul în Lupeni, iar președintele Ioan (Nelu) Iușan, cu soția sa Otilia, alături de alți câțiva membrii ai asociației cu vechi ștate s-au ocupat ca totul să iasă cât mai bine, iar oaspeții să fie mulțumiți de tot ceea ce văd și găsesc pe platoul de la Câmpu Mielului, acolo unde într-un colț de Rai au fost montate  corturile.Discuție la fața locului cu președintele de la „Hidrocarst” Valea Jiului, lupeneanul Nelu Iușan la 37 de ani de la înființarea asociațieiDe altfel an de an această întâlnire de pe plaiurile uricănene este posibilă datorită acelorași organizatori amintiți, așa a fost și anii trecuți, așa va fi și anii viitori, dacă Dumnezeu îi va ajuta să fie cu toții sănătoși și plini de dorința de a fi în mijlocul naturii.Cum la Uricani există peste 600 de peșteri identificate și cartate de speologii acestei importante asociații din viața Văii Jiului – sau ar trebui să fie și de aceea credem că autoritățile locale din Vale și județene ar trebui să acorde o mai mare importanță acestei asociații, de la care primesc date despre peșteri și descoperirile lor instituții importante din țară, precum Institutul de Speologie „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, Federația Română de Speologie și altele – nu este de mirare defelde locul ales de speologi să se distreze și să se simtă bine, în fiecare an în august, preț de câteva zile.
   Așa a fost și anul acesta, iar ziarul nostru a fost prezent preț de câteva ore acolo, ca să simtă pulsul cum se zice și ca să capete informații despre acești oameni minunați și neînfricați, precum speologii, dar și despre evenimentul în sine.„Clubul a împlinit astăzi, 11 august, 37 de ani de activitate. Ne-am adunat aici oameni din mai multe zone ale țării, de la Suceava și Craiova, de la Timișoara și Reșița și din alte părți, din toată Valea Jiului, precum și o serie de oameni veniți tocmai din Anglia, Germania, Spania sau Franța. Ne aflăm în zona Câmpul Mielului, chiar vizavi de Scocul Urzicarului, aici fiind una dintre cele mai frumoase priveliști de campare din zonă, cu Jiul de Vest aproape de noi și cu tot ce ne trebuie pentru petrecerea unor zile în natură de neuitat.
 Pentru noi, Asociația Hidrocarst înseamnă foarte mult, iar speologia este nu doar o ocupație ci și un modde viață de a fi în mijlocul acestor frumuseți ale naturii, firește, peșterile pe care le vizităm fiind pe primul loc. Noi ne ocupăm de cartarea peșterilor și totodată le topografiem și trimitem informațiile, toate, la Federația Română de Speologie și nunumai, pentru că suntem solicitați și de către cei de la Institutul Emil Racoviță, institutul de speologie de la Cluj și alte instituții care ne cer informații periodic sau anual”, ne-a declarat pentru început Nelu Iușan.Peste 600 de peșteri, mari și mici, avene și apicuri , tot ce vrei în materie de speologieLegat de multitudinea de peșteri de pe traseul Valea de Brazi-Câmpu lui Neag-Cheile Buții-Câmpușel, toate zone și localități aparținătoare celui mai vestic oraș din Valea Jiului, Uricani, întrebat de ele președintele „Hidrocarst” Valea Jiului a subliniat următoarele:„În zona Câmpu lui Neag și zonele apropiate ei, sunt peste 600 de peșteri, situate șipe partea stângă a Jiului de Vest și pe partea dreaptă a acestuia. Avem nenumărate avene (diferența dintre avene și peșteri este că în acestea se coboară pe verticală, întimp ce în peșteră se intră și se merge pe orizontală), avem cel mai mare apic, aici, în Retezat, de la Stâna Tomii (în apic se coboară pe funie și nu se atinge practic nici un perete, o coborâre în hău cum s-ar zice, până la fund), unde se coboară 134 de metri. Peștera cea mai mare din zona noastră este Peștera Urșilor de la Valea de Brazi, în lungime de 4 kilometri. Dar o urmează Peștera Topliței, care probabil va depăși lungimea acestei peșteri, care are peste 3,5 kilometri, iar acolo cartografierea și datele continuă, mai lucrăm, iar în viitor după datele pe care le avem și informațiile de la fața locului probabil că lungimea va fi mai mare de 4 kilometri. 
   Această peșteră a fost descoperită de cei de la Asociația Speologică Focul Viu, în anul 1966, în primul rând vorbesc de pădurarul Pantelimon și noi acum continuăm practic munca dumnealui și a celorlalți de la această asociație. Mergem și cartăm în continuare peștera de care vorbesc, plus altele în paralel, avem echipament modern în dotare și tot ce trebuie, inclusiv pasiune în ceea ce facem, astfel că vom finaliza și acea peșteră și la final probabil că vom vorbi de ceamai lungă peșteră dintre celelalte peste 600”.S-ar putea amenaja pentru circuitul turistic de mare anvergură măcar o peșteră și la Uricani, precum la Peștera Bolii?Întrebat dacă pe viitor nu s-ar putea ca și în vestul Văii Jiului, la Uricani, dintre cele peste 600 de peșteri măcar una să fie redată pentru circuitele turistice de mare anvergură, precum Peștera Bolii de la Petroșani, deci vorbim aici pentru cei care cunosc mai puțin Valea Jiului de peștera vizitabilă din estul Văii, Nelu Iușan a spuscă se poate una, cel puțin, dacă nu chiar și două, dar aici trebuie să intervină autoritățile locale și, de ce nu, județene. Cele care trebuie să sprijine un proiect clarși să se implice, alături și de parteneri privați ce au domenii de activitate în turism, cu un parteneriat clar încheiat între aceste părți și cu această asociație de speologi din Valea Jiului. Speologi care să fie la rândul lor și remunerați pentru activitatea ce o vor avea cu grupurile de turiști care vin, după un orar bine stabilit. Că nu e deloc simplu să faci o astfel de muncă și să stai pe teren multe ore pe zi și să aștepțigrupuri sau familii de turiști, plus să le mai și fi ghid și să le oferi informații la fața locului. Că cine crede asta, probabil habar nu are de turismul adevărat și de munca și efortul unor oameni. O chestiune de viitor, apropiat am zice, în condițiile în care Uricaniul este deja „oraș turistic” în plină dezvoltare. Iar când ai peste 600 de peșteri, măcar una trebuie folosită pentru circuitul turistic de vară, că e păcat să nu fie așa, iar Peștera Bolii trebuie să fie un exemplu pentru factorii de decizie locali și județeni, în condițiile în care meritul incontestabil și fără discuție acolo este al celor de la Asociația „Petro Aqua” Petroșani.„Cine dorește acum să vadă câteva peșteri și vine echipat de așa ceva, poate să ia legătura cu mine pe pagina mea de Facebook sau contactând tot pe Facebok clubul de speologie Hidrocarst și stabilim împreună data și tot ce trebuie. 
  Acum două săptămâni de exemplu, au venit de la Focul Viu, cu care am făcut o ieșire împreună și în zonă aici, și la Valea de Brazi și zona Topliței. Am vizitat cu ei câteva peșteri și a fost frumos. Referitor la ce m-ați întrebat, asta implică foarte mult. În primul rând dacă vrei ca peștera să fie iluminată, cheltuielile sunt mari. Dar se poate ca peștera respectivă sărămână și neelectrificată, cum e peștera de la Comarnic, care este vizitabilă și undela intrare li se asigură turiștilor lămpi, echipament de unică folosință, cum ar fi o cizmă, o salopetă, plus o cască. Și la noi s-ar putea face, de ce nu, de altfel am avuto discuție în acest sens cu domnul primar Buhăescu și cu domnul Emil Părău, cel care este investitor în turism cu multe reușite. Ar fi vorba de Peștera Topliței de care am vorbit că este una dintre cele mai mari, o peșteră care poate deveni vizitabilă și care s-ar putea amenaja pentru turiști pe o distanță de 500-600 metri.
   Printr-un parteneriat cu primăria, cu firme din mediu privat care ar dori să se implice, eventual chiar și cu consiliul județean s-ar putea pune la punct un proiect viabil și pe termen de timp scurt-mediu. Un proiect de viitor pe care noi îl avem la priorități. Știu că există și fonduri europene pe care primăria le-ar putea accesa, deoarece în țară au mai fost primării care au făcut astfel de proiecte.

  Mai este o peșteră, Peștera nr. 4, care a fost închisă momentan de noi ca să o protejăm, cred căși acolo se poate amenaja cu podețe de lemn pentru turiști. Proiecte care după părerea mea trebuie luate în seamă dacă vorbim de turismul de vară și de un circuitturistic serios, care să cuprindă vizite la lacurile din Retezat, la tot ce înseamnă zona Uricanului, foarte frumoasă, cu munți adevărați, peisaje de nedescris, la cascade și locuri de atracție – precum viitorul Aqua park de care se vorbește, la parcuri de aventură și, neapărat, la câteva peșteri.

  Iată câte se pot face pe plan turistic de vară - și multe altele, într-una din cele mai frumoase zone din Valea Jiului și de ce nu din România!”, a venit răspunsul lui Nelu Iușan.Vulpile au fost prezente la cheful de noapte, urșii au lipsit…Am fi putut să vorbim cu președintele Clubului de Speologie „Hidrocarst”, om cu mare experiență în speologie, mult și bine. La fel și cu ceilalți membrii. Dar, pe moment ne-am rezumat doar la atât, lăsându-i pe toți să își desfășoare activitățile stabilite în cadrul programului: intrarea în câteva peșteri, atât vineri cât și sâmbătă, pregătirea mesei de deschidere, celebrul gulaș care-ți lasă gura apă, excursii prin zonă, activități pentru tineri și celebrul foc de tabără de sâmbătă seara, nelipsit an de an la întâlnire. Astfel că am plecat după vreun ceas, nu înainte de a vă spune că cel puțin în noaptea de joi spre vineri urșii au stat departe de tabără (probabil că și muzica bună, nelipsită an de an (vorbind aici de muzica anilor `70`-80-`90, rock, pop și folk cu melodii celebre și de bun gust).
   Nu departe de tabără au stat vulpile, atrase probabil de mirosul de gulaș și de carnea și „slana” fripte pe grătar, acestea au dat târcoale în număr mare corturilor șizonei unde exista cortul-bucătărie. „Cel puțin patru-cinci vulpi ne-au vizitat azi-noapte. Ursul deocamdată nu, dar Moș Martin mai are timp și deseară sau mâine, că el este mai comod de felul lui”, ne spunea mai în glumă, mai în serios unul dintre participanți. Dar din ceea ce știm acum, la scrierea materialului, vă putem asigura că distracția afost maximă până duminică seara, fără incidente cu animale sălbatice sau de alt gen.
   O duminică seara în care participanții s-au despărțit și au promis că la anul, dacă Dumnezeu ajută, vor fi din nou prezenți la apel, că e tare fain în această tabără de la Câmpul Mielului!Și din partea ZVJ,
 „La Mulți Ani, Hidrocarst Valea Jiului și oamenilor frumoși și cu suflet mare de-acolo!”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter