17.08.2023,  10:22:10 | 0 comentarii | 491 vizualizari
Cum au ajuns pensionarii „piatra de moară” a sistemului?
de Ziarul Vaii Jiului

Ne întrebăm cu toții, nu-i așa? Subiectul este atât de mediatizat că aproape ți-e lehamite, dar nu știu cum se face că  punctele esențiale sunt ocolite sistematic, cu o dibăcie demnă de cauze mai bune. Ca să nu ne pierdem în amănunte plictisitoare, să ne referim, pentru început, la modul de gospodărire al banului  asiguratului.

Se lovește fără milă fața bunicilor cu efortul supraomenesc al  angajaților, ce trebuie să susțină un „puhoi” de pensionari din munca lor… Și acum să-mi iertați vorba aceea neortodoxă: „Să mori tu”!?  Păi, din ziua în care o persoană devine salariat, în țările civilizate ale lumii banii opriți de stat sunt virați în conturi speciale, numite conturi de investiții și atât cât omul lucrează acești bani sunt înmulțiți. Chiar dacă, să zicem, că nu sunt înmulțiți, dar sunt purtători de dobânzi. Dacă înmulțim totul cu o medie de 30 de ani de muncă, un ecart mediu vă dă o anumită sumă, sumă care, repet, ar trebui să se regăsească într-un cont separat. La ieșirea la pensie acest cont asigurat, fără discuții și calcule meschine, revine asiguratului. De ce spun calcule meschine, pentru că toată această poveste cu „cocoșul roșu” al pensionarilor speciali nu și-ar mai avea rostul. Omul a cotizat, mult, puțin, banii cuveniți ar trebui să se regăsească ca într-o cutie de valori intangibilă acolo, pe numele său. Într-o atare situație pe mine, contribuabil la fondul de pensii, nu ar trebui să mă doară capul câți lucrează sau nu, pentru că eu am o sumă de bani mică sau mare care mă așteaptă undeva, acolo.

Să mergem mai departe cu paralela între state civilizate și noi, aflați la marginea îndepărtată a acestora. Tu, contribuabil, ieși la pensie și te bucuri de ea vreo 5 ani, să zicem... Întrebare de concurs fără premii: unde se duc restul de bani cuveniți? Țările care își respectă seniorii, le oferă opțiuni la pensionare: pot ridica toată suma  colectată sau pot opta pentru o sumă lunară, estimată la speranța de viață. Dacă  beneficiarul se stinge mai repede decât a estimat, urmașii primesc suma rămasă.

Și dacă până aici vă este clar, hai să vedem cum este la noi. Păi, la noi banul cotizat nu se duce „nici mort” într-un cont separat și bine delimitat, astfel încât nici tu, cotizant, nici Statul să nu mai aibă bătăi de cap și nici cu angajații care „dau în brânci” să țină zeci de pensionari în spate (cum ni se spune), nici cu PNRR-ul, nici cu ura de clasă și gândurile necreștinești de genul: „Ăștia ce mai vor, nu le ajunge, mai trăiesc mult?!”.

Nu dragilor, bănuțul  adunat de la fiecare dintre noi,  care nu este puțin, adică cuantumul cel mai mare din CASS-ul oprit de Stat lunar, este tocmai asigurarea de pensie, se duce  fix în buzunarul mare al finanțelor publice, unde se „rătăcește” cât ai zice pește.

Hai să luăm exemplu unei gospodării  obișnuite, că poate așa înțelegem mai bine cum stă treaba: dacă banul destinat facturilor și  taxelor sau nevoilor ce nu pot fi trecute la facultative sunt cheltuiți cu gândul că ne descurcăm noi cumva, se ajunge la colapsul de astăzi și la crearea unui sistem alambicat și stufos, menit să  ne bage în ceață când, de fapt, lucrurile sunt foarte simple: ai stabilit un cuantum din salariu care reprezintă cotizarea mea la pensie, păi atunci nu mai face altceva cu acești bani!

Veți spune că în această țară mai sunt și alte nevoi. Sunt, nu zic ba, dar plătim taxe și impozite de ne acrim și, dacă nu se poate altfel, să se stabilească o taxă de solidaritate, iar cu asta basta. Dar să nu mai umblăm la banul  contribuabilului,  reținut cu adresă precisă. Același lucru este valabil și pentru sănătate. Buzunarul comun în care se varsă banii colectați de la noi toți, este adânc și din păcate are niște găuri prin care aceștia se scurg de nu-i mai găsește nimeni!

Nu știu de ce ne complicăm când lucrurile sunt relativ clare și simple. Cu siguranță marii analiști financiari vor arunca cu bolovani într-o analiză atât de simplistă, evocând faptul că lucrurile sunt cu mult mai complexe, și dă-i și luptă… Eu, ca un amărât de cetățean român, fără studii de specialitate, mă duc direct la simplitatea truismului care ne reduce pe noi oamenii la câteva repere majore, privind lucrurile  fără de care toate filozofiile sunt vorbe în vânt: credință, hrană, un adăpost și somn cu toate derivatele lor… Restul, ne înfrumusețează sau ne urâțesc viața, ne bucură sau ne întristează, dar pot fi ignorate în caz de forță majoră. Celelalte, nu! Așa că, dacă omul nu are certitudinea că lucrurile sunt făcute cu bună credință, va trăi mereu cu frica zilei de mâine și nu întotdeauna „frica păzește pepenii”, câteodată  mai are și alte urmări… (Economistu` de serviciu)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter