27.08.2023,  12:15:42 | 1 comentariu | 529 vizualizari
Primul bal românesc din Petroșeni a avut loc la Hotelul Carol Picler în urmă cu 140 de ani
de Marian BOBOC

În cărțile mele și prin diverse publicații la care am colaborat am scris destul despre viața mondenă a Petroșaniului antebelic și interbelic, în care un loc important îl ocupau balurile. Cu toate acestea, nu am știut cu exactitate când a fost organizat de către români primul bal. Într-o documentare recentă, am descoperit când a avut loc primul bal în Petroșeni (așa se scria numele Petroșaniului atunci): februarie 1883. În timpul acela, Petroșeniul era cea mai dezvoltată localitate din Mica Americă, cum era denumită Valea Jiului în anii când a început exploatarea cărbunelui.

Localul în care a răsunat muzica, Hotelul Carol Picler, nu mai există azi (locul însă poate fi...  localizat cel mai probabil prin actualul cartier Petroșani Nord). Și participanții la bal au trecut în lumea umbrelor...  firesc, doar au trecut 140 de ani... În schimb, s-a păstrat o relatare exactă a balului, care, ca multe dintre balurile timpului, a avut ca scop strângerea de fonduri pentru biserica ortodoxă română (construcția bisericii cu hramul „Sfântul Nicolae” va fi finalizată peste 17 ani, în 1900, această biserică fiind prima biserică de „piatră” din Valea Jiului).

Deși relatarea din Telegraful român nu este iscălită, e posibil ca aceasta să-i aparțină preotului ortodox Avram Stanca. Balul este raportat cu mândrie patriotică locală ca fiind primul bal românesc. Românesc, românesc, dar cu participare... multietnică. Simpla lectură a câtorva nume ale celor care au onorat cu prezența invitația comitetului aranjor dă seama de cosmopolitismul acelor vremi (autorul relatării îi numește pe acești participanți... „publicul străin”!). Dar destul cu vorba. Să înceapă balul! Muzica! 

„De la Petroșani ni se scrie: Inteligența română din Petroșeni, foarte mică la număr, dar cu atât mai adânc pătrunsă de interesele comune s-a decis conform uzului modern, a aranja un bal în folosul unui fond, din care să se ajute biserica - ceea ce s-a și întâmplat la 1 februarie a. c. st. n. - în Hotelul societății Brașovene Carol Picler din Petroșeni.

Fiindcă balul acesta este un eveniment însemnat pentru noi, românii din Petroșeni, de aceea îmi țin de cea mai sacră datorie a vă comunica mai în detail amănuntele acestei petreceri foarte interesante, mai cu seamă fiind însărcinat la aceasta și din partea comitetului aranjator.

Comitetul aranjator constând din membrii Basiliu Dombora - notar cercual în Petroșeni, Marcu Moldovan – notar cercual în Petrila, Avram Brândușa - comerciant în Petroșeni, Ioan Alecse, George Șandru - învățător în Livezeni și Avram Stanca din Petroșeni și-a dat multă strădanie pentru o reușită favorabilă (sic!) a balului, mai vărtos pentru că acest bal avea să fie primul bal român în Petroșeni, în acest oraș poliglot, și pentru că mulți din conlocuitorii neromâni vorbeau despre balul nostru ca despre un ce imposibil.

Comitetul aranjor a avut cu această ocaziune multe greutăți de învins, fiindcă și aci ca și la alte ocaziuni, se iviră oameni cu intențiuni de a împiedeca succesul balului, așa precum era dorința noastră, dar comitetul, precaut, a frânt cu o oră mai curând voința rea a respectivilor - și în modul acesta ne-a succes a aranja o petrecere adevărat măreață și cu un rezultat strălucit și peste așteptarea noastră.

La reușita bună a balului a contribuit mult patroana balului, care s-a distins parte prin publicul elegant ce a atras, parte prin sprijinul material ce ne-a oferit.

Cu considerare la publicul străin, care să aibă cu atât mai mare interes la petrecerea noastră românească, comitetul aranjor a aflat cu cale a ruga pe patroana pre doamna Policsena Borbat, născ. Várody, care a și avut bunătatea a primi.

La 8 ½  sosi doamna patronesă însoțită de doamna Sofia Moldovan din Petrila, condusă de doi membrii din comitetul aranjor, la Hotelul Picler, al cărui salon era împodobit cu brazi, flori și cu stegulețe tricolore române și ungurești.

La intrare fură primite doamnele amintite de comitetul întreg, de unde apoi fură conduse prin salon între sunetele muzicii Siamuca la tronul pregătit de comitet în frontul salonului; imediat după aceasta, doi membri ai comitetului aranjor, predeteră doamnei patronese un buchet de flori naturale cu multă măiestrie pregătit pentru acest scop.

Precis la 9 oare s-a început balul cu Hațăgana, domnul Dombora cu soția sa, Susana, născ. Lucaciu, au jucat ca prima pereche, după dânșii s-au înșirat apoi și alte multe perechi dintre români și dintre neromâni. Nu era încă finit jocul Hațăgana, când sosește doamna Macoldi, soția dlui director de contumațiă din Vulcan - foarte elegant îmbrăcată - cu fetița-i de 7-8 ani îmbrăcată în costum național românesc.

Al patrulea joc după ordinea de jocuri era Romana, la acest joc au mai luat parte și vreo 5 perechi străine de naționalitatea noastră.

După pauză, s-a început jocul iar cu Hațăgana, după care s-au perondat jocurile obișnuite la astfel de ocaziuni, între care s-au mai adaus și de două ori Romana și pe urmă în zori de dimineață o Horă românească, cu care s-a și încheiat ordinea jocurilor.

Între notabilitățile ce au onorat cu pretenția petrecerea noastră însemnăm pe domnii:

Borbáth Antal - pretor în Petroșeni, Tallacsek Ferencz - director la minele de cărbuni din Petroșeni, Fitz Ernest - inginer la minele de cărbuni din Petroșeni, Rotter Iosef - inginer la minele de cărbuni din Petroșeni, Ștefan Miksa - inginer erarial de cărbuni din Petroșeni. Makoldi Șandor, director de contumație în Vulcan, Madespach Victor - proprietar mare în Iscroni, Balázs Arpad - șeful de gară din Petroșeni, Buchtal - șeful gării din Crivadia, Radic Ștefan - protop. gr. cath. în Petroșeni, Dr. Rottenstein Samuel și alții mulți.

Iară între doamne putem cu tot dreptul nota pe regina balului nostru pee doamna Makoldi din Vulcan cu fetița-i îmbrăcată în costum național românesc. Tot asemenea de elegante au fost și doamnele: Tallacsek, Bottenstein, Radic, Dombora, Brandușia, preotesele din Petroșeni și Livezeni și alte multe, a căror nume nu l-am putut afla.

Cât pentru rezultatul bănesc al balului, comitetul aranjator are onoare a raporta că venitul total este: 181 fl. 70 cr. 1 galbin - spesele preste tot sânt 71 fl. 43 cr. Rezultă așa dară pentru fondul bisericii noastre: 110 fl.27 cr. și 1 galbin. Mărinimoșii și generoșii domni participanți și contribuenți binevoiască prin aceasta a primi din partea comitetului aranjator, cea mai profundă și călduroasă recunoștință și mulțămită publică”.


Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter