03.09.2023,  10:58:09 | 0 comentarii | 833 vizualizari
Pe stadionul „Aurel Suciu” din Dealul Institutului / S-au sărbătorit 75 de ani de rugby universitar


de Corneliu BRAN

Sâmbătă, 2 septembrie 2023, lumea rugby-ului din Valea Jiului a sărbătorit 75 de ani de existență a Clubului Știința Petroșani, cel care, de-a lungul vremii, din 1948 și până azi, duce steagul rugby-ului hunedorean cu multă demnitate și onoare în acest sport de echipă al forței, imaginației și inteligenței, unii ar zice poate cel mai complex și mai frumos dintre toate.

Aniversare în familia de rugbiști a Petroșaniului frumos organizată

„Floarea de colț” a rugby-ului românesc, cum sugestiv și inspirat i s-a spus în timp acestei echipe (marcată de altfel și pe emblema actuală a clubului) ce joacă pe un stadion al universității situat la poalele faimoșilor Munți Parâng și cum bine scria și pe un banner de la Stadionul „Aurel Suciu” din cadrul complexului sportiv al Universității din Petroșani (o instituție de învățământ unde s-a născut încă de la începuturi, de pe vremea „Institutului Cărbunelui”, această frumoasă secție de rugby, alături de alte câteva secții), și-a aniversat sâmbătă ziua de naștere! La eveniment au fost prezenți o serie de „uriași” rugbiști pe care Știința Petroșani i-a avut în teren de-a lungul a mai multor generații, din care „două, cel puțin, au fost de aur”, cum marele rugbist Mircea Ortelecan a concluzionat într-un interviu acordat Ziarului Văii Jiului și pe care îl veți putea citi în ediția viitoare.

Președintele de onoare al C.S. Știința Petroșani, Sorin Mihai Radu, rectorul Universității din Petroșani, alături de directorul clubului sportiv, Ovidiu Bogdan Tomuș, au pregătit evenimentul așa cum se cuvine. De data aceasta s-a nimerit ca sâmbăta să cadă chiar a doua zi din septembrie, iar vremea să fie una de vară, un soare puternic încălzind și creând o bună dispoziție celor câteva sute de foști rugbiști ori pasionați ai sportului cu balonul oval, precum și, ulterior evenimentului în sine, celor 30 de rugbiști și rezervele lor care au evoluat în meciul din cadrul etapei a IV-a din cadrul grupei „A” a Ligii Naționale de Rugby: Știința Petroșani – Politehnica Iași.

Invitați

Spuneam de nume grele din rugby-ul petroșenean, oameni care au făcut parte din loturile naționale ori care au adus la Petroșani, în timp, rezultate și performanțe greu de egalat și de închipuit azi. Și îi vom aminti pe o parte dintre cei care au primit invitațiile din partea organizatorilor din cadrul Universității din Petroșani ori din cadrul clubului de rugby. Și vom începe Cu Ion Aurel, Ștefan Constantin, Mircea Ortelecan, Ion Rațiu, Nicolae Martin, Marian Florea, Adrian Șușinschi, Marian Burghelea, Vali Fălcușanu, George Milcă, Romeo Dragu, Bebe Neagu, Marcel Palamariu, Traian Mureșan și Ion Duma. Și vom continua cu Petre Dobre, Octav Stoica, Nicolae Ștefan, Vicror Băloi, Nicolae Bâzu, Marin Cocârcă, Alin Suciu, Daniel Ivan, Aurel Piu, Claudiu Drăgoi, Gabi Pancu, Ion Tufeanu, Teodorin Tudose și încă mulți alții! Doar din ce am enumerat ies aproape două echipe. Și ce echipe. Și să nu-i uităm pe cei plecați la ceruri de-a lungul vremii, că mai facem lejer alte câteva echipe, cu nume unu și unu în lumea rugby-ului românesc, Dumnezeu să le aibă de grijă și să-i odihnească alături de cei drepți!

Peste trei sferturi din cei invitați, care sunt răspândiți acum prin toată țara și care au în mare parte familii frumoase și nepoți, poate mulți viitori rugbiști sau sportivi de performanță, au ținut să fie prezenții. Cei care au lipsit, din motive personale întemeiate, au fost prezenți cu inima din depărtare și le-au trimis mesaje pe telefoane colegilor lor, urând totodată: „La Mulți Ani, Știința Petroșani!”.

Câteva din performanțele notabile ale Științei Petroșani

Spuneam de performanțele acestei minunate echipe de rugby, una dintre puținele echipe, dacă nu chiar prima, care în sporturile de echipă au adus trofee sportului hunedorean și au scos în prim-plan sportul din Valea Jiului. Păi să vedem, pe scurt, care ar fi acestea: 1983 – Cupa României, după ce au învins Steaua în semifinale cu 25-12 și în finală pe Politehnica Iași cu 6-3 (printre componenții echipei aflându-se câțiva jucători și de națională, precum Bucan, Ștefan Constantin, Ortelecan, Șușinschi, Drumea, Medragoniu sau Palamariu, antrenor Constantin Budică) ;  1991 – Cupa României – „victimă” fiind reputatul club Farul Constanța, învins de petroșeneni cu scorul de 18-9 (printre componenții de la Știința fiind cunoscuții: Costache, Soare, Locziko, Drumea, Rațiu, Bolea, Ivănuș, Iliev, Șuiogan sau Pancu). 1993 – Cupa României – 15-11 cu cea mai titrată echipă din rugby-ul românesc, Steaua București (dintre componenții de aur de la Știința, de-atunci, amintindu-i pe: Drăghici, Costache, Ivănuș, Pancu, Rațiu, Locziko, Mureșan, Larie, Drumea, Trancă, Suiogan, Revnic sau Medragoniu.

De asemenea, nu trebuie uitat anul 1972, când Știința a devenit vicecampioană a României, într-un campionat foarte puternic față de ce vedem că se întâmplă azi. Să nu uităm că de pe la mijlocul anilor 70 și până la finalul anilor 80, România era, oficial, între primele șase echipe europene la acest sport! Acum acest lucru ni se pare imposibil. S-a trecut la profesionism, dar pentru asta trebuie bani, iar aceștia cam lipsesc cu desăvârșire cam la 95% din cluburile din țară. Deci despre ce „profesionism” în rugby vorbim? Păcat.

În ediția 1974-1975, Știința a ocupat de asemenea un merituos loc 3 în Divizia „A”, iar după 1990, în ediția 1991-1992 a mai jucat o finală de Cupa României, pierzând-o cu Farul Constanța, scor 23-10, practic ultima performanță notorie a rugbiștilor petroșeneni.

Oricum, pentru cei care vorbesc aiurea de acest sport, ori care doresc să ia în derâdere aceste performanțe – vorbim mai ales de unii de prin nordul județului din lumea sportului și chiar a politicii, pentru că știm noi ce știm, le spunem să ne arate în ce sport de echipă s-au mai adus în județ trei Cupe ale României? Iar de zecile de rugbiști selecționați la naționala României, care spulberau Franța la un moment dat (celebrul 15-0 de pe fostul „23 August”, ca un exemplu), sau care câștigau cu echipe din „Turneul celor 5 națiuni”, ce să mai zicem! Ne oprim azi aici, spunându-le doar atât: opriți-vă și mai bine vedeți greșelile și nerealizările din curțile voastre! Lăsați Valea Jiului și rugby-ul de-aici și mai bine sprijiniți, iar dacă nu puteți face treaba asta, atunci tăceți!

Evenimentele de la stadion de dinaintea partidei de rugby din campionat

După acest scurt istoric al performanțelor Științei, asta mai ales pentru cei care citesc aceste rânduri de peste tot din țară sau din străinătate și poate nu știau toate acestea - și multe altele, pe care colega noastră de la sport, Loredana le-a tot scris și amintit încă de la începuturile ZVJ și pe care cu siguranță la găsiți pe zvj.ro în arhivă – să revenim la evenimentul de sâmbătă.

În discursul său și după ce le-a înmânat tuturor invitaților câteo o carte legată de cei 75 de ani de rugby la Petroșani, unde unul dintre autori este chiar dumnealui, rectorul Radu Sorin le-a mulțumit celor din tribune pentru faptul că au dat curs invitației de a participa la această aniversare. Apoi, rectorul le-a mulțumit tuturor celor care au făcut ca această echipă să devină una de tradiție și de prestigiu în rugby-ul românesc, amintind performanțele lor și nominalizându-i pe cei care au intrat în cartea de aur a acestui sport, prin performanțele de la lotul național. Nu în ultimul rând, rectorul le-a promis celor prezenți că de la anul baza sportivă din Dealul Institutului, în mod special acest stadion unde joacă Știința, va fi una modernă, CNI urmând să facă investiția, bugetul ei fiind se pare deja aprobat! „Veți veni la anul, tot în septembrie fie într-un stadion nou, fie într-un stadion unde lucrările de modernizare vor fi deja începute, pentru că tot ce vedeți aici va fi schimbat, modernizat, un stadion practic nou, cu anexe, dotări, vestiare și tot ce trebuie”.

La rândul său, rectorul a primit din partea rugbiștilor o plachetă cu cei „75 de ani de rugby” la Petroșani.

Au urmat apoi și alte discursuri, în care foste mari glorii ale acestui club au evocat activitatea sportivă și performanțele realizate de-a lungul anilor, printre ei numărându-se și profesorul clujean, Mircea Ortelecan, fost component de bază al echipei naționale multă vreme. Nu vom insista asupra lor, dar concluzia e clară: Știința Petroșani a fost și este un mare club de rugby al României! Iar acest lucru trebuie să rămână și nu trebuie distrus prin apatie, indiferență, delăsare, așa cum s-a întâmplat după 1990 cu mari cluburi sportive din toată țara și din toate sporturile de echipă. Noi, la nivelul județului, avem și așa atât de puține cluburi la sporturile de echipă, care au făcut performanță, că le putem număra pe degetele de la o mână! Printre ele și Știința! Și atunci, dacă sunt doar câteva, de ce să nu le susținem, de ce să nu le sprijinim, în condițiile în care banii publici nu sunt de puține ori cheltuiți prea ortodox?! Faptul că sâmbătă la stadion nu am văzut nici un reprezentant din cadrul consiliului local din localitate sau a consiliului județean ne-a cam dat de gândit că lucrurile nu se îndreaptă în acest sens într-o direcție prea bună! Sau, poate, nu au fost invitați... Erau, totuși, 75 de ani de la înființare, o cifră frumoasă aniversară! Și, totuși, n-a fost nimeni!

Radu Mihai Sorin – președintele de onoare al clubului „Știința” Petroșani

N-am insistat prea tare pe cuvântul rectorului deoarece prof.univ.dr.ing. Radu Sorin a făcut pentru „Ziarul Văii Jiului” următoarea declarație, iar cam tot ce a spus în ea, a menționat și în cuvântul adresat invitaților.

Vă prezentăm mai jos ce a avut să ne spună rectorul Universității din Petroșani, președintele de onoare al „Științei” și omul care de ani și ani se zbate să mențină pe linia de plutire acest club de referință în sportul din Petroșani și din Valea Jiului. Păcat, însă, că susținerea e foarte slabă la nivel local și județean. Dar poate că după noua bază, modernă și profesionistă, în jurul rectorului și a echipei se vor strânge mai mulți sponsori locali și instituții, precum primăria și consiliul județean, astfel încât Știința să redevină o forță în sportul cu balonul oval. Deci, să mai avem deocamdată, cum se zice… „puțintică răbdare”.

„Mă bucur că am reușit să continuăm această tradiție, începută în anul 2016, aceea de a reuni la stadion gloriile rugby-ului petroșenean în prima sâmbătă a lunii septembrie. În acest an au venit iar destul de mulți invitați, o mare parte sunt veniți din țară, alții sunt din Petroșani și din Valea Jiului. Trebuie să remarc că dintre cei absenți, o parte sunt plecați sau vor pleca la Campionatul Mondial din Franța și ne-au spus cu părere de rău că nu vor putea ajunge la Petroșani, dar că le transmit colegilor multă sănătate și clubului Știința Petroșani să continue cu succes linia de înaltă ținută din acest frumos sport cu balonul oval. Avem aici și câțiva foști componenți stabiliți în Franța, Suedia sau Anglia, există foști componenți din echipele de aur a Științei și a echipei naționale, avem aici, cum se zice, toată floarea cea vestită a rugbiștilor petroșeneni, care a adus atâtea satisfacții și performanțe sportului petroșenean în general, această echipă de rugby fiind în cea mai mare parte a existenței în Divizia A a acestui sport, aș zice cam singura din județ care are o asemenea performanță la sporturile de echipă! Da, Știința este un brand în rugby-ul românesc și de aceea noi facem toate eforturile să menținem această linie, chiar dacă nu este ușor acest lucru. Dar avem obligația aceasta, să ducem mai departe acest club de rugby și celelalte secții de tradiție, iar în acest sens să sperăm că și noua bază sportivă va încununa toate eforturile noastre și va aduce în jurul echipei de rugby un nou și important suflu, care să ducă tradiția mai departe pentru generațiile care vin. 

Că m-ați întrebat la început de această modernizare a stadionului și am amintit și eu de acest lucru, vreau să completez faptul că sperăm să obținem finanțarea cât de curând de la Compania Națională de Investiții. Noi am încheiat toate demersurile pe care trebuia să le facem, studiul de fezabilitate, chestiunile legate de transfer a stadionului către CNI, astfel că de-acum așteptăm unda verde în această investiție. Dacă totul va decurge normal, în maxim doi ani am putea avea un stadion nou, o sală nouă, vestiare și sală de forță, anexe, dotări și tot ce trebuie pentru ca șa acest club să se desfășoare activități sportive demne de anii în care suntem. Investiția va fi una de 13 milioane de lei și să sperăm că va readuce un nou început pentru continuitatea sportului petroșenean și hunedorean în a face performanțe și în a aduce bucurie pasionaților de sport din Valea Jiului”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, Radu Sorin.

Petre Dobre – fost component al echipei Știința”

Fostul component din linia întâi a Științei Petroșani, din perioada 1978-1990, Petre Dobre, a ținut să transmită pe calea ZVJ, următoarele:

„Este o întâlnire anuală la care cei din generațiile trecute participăm cu multă emoție. Mă simt azi parcă mai tânăr și pe această cale aș dori să-i urez Științei Petroșani un călduros La Mulți Ani! Iar celor prezenți și celor care azi nu au putut fi prezenți, multă sănătate. Cupa României rămâne în inima mea din perioada când am activat. A fost o mare realizare și era la Petroșani o mare echipă. Îmi aduc aminte din perioada aceea și de absolvirea Institutului, vremuri frumoase ce m-au făcut să rămân la Petroșani. Iată, stau aici de o viață! Am băut apă de-aici și aici am rămas, cum se zice. Știința e un club care trebuie să continue munca atâtor generații de rugbiști și de aceea ne dorim cu toții ca acest lucru să se întâmple, iar pentru asta trebuie implicare din partea tuturor: comunitate, instituții, universitate. Mulțumesc.”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter