05.09.2023,  15:49:01 | 0 comentarii | 760 vizualizari
Un proiect al „Petro Aqua” Petroșani intenționează să readucă plutăritul din România conform tradiției milenare a acestei îndeletniciri practicate pe o parte din râurile noastre și pe Dunăre
de Corneliu BRAN

Există de foarte multă vreme o relație strânsă de colaborare între Asociația Ecologică „Petro Aqua” Petroșani, pe de-o parte și Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Alba Iulia pe de altă parte, din care toate taberele nu au decât de câștigat. Ca să venim în sprijinul celor spuse, vă prezentăm astăzi patru obiective importante realizate împreună de cei amintiți, iar prin intermediul președintelui Asociației „Petro Aqua” Petroșani, Imre Szuhanek, vă vom spune și de acțiunea ce urmează în octombrie în Capitala de suflet a tuturor românilor, Alba Iulia.

Patru obiective importante realizate până acum în cadrul acestui parteneriat „Petro Aqua”-CJ Alba și Primăria Alba-Iulia

Urmare a participării de două ori în anul 2008 a președintelui Asociației Internaționale a Plutașilor, spaniolul Angel Portet, în Alba Iulia la două seminarii internaționale organizate de „Petro Aqua” la Muzeul Național al Unirii și la Biserica de lemn din Tisa, o adevărată comoară patrimonială, adusă cu pluta tocmai din Banatul Sârbesc în satul hunedorean Tisa în jurul anului 1786, după cum arată cronicile vechi și alte dovezi și mărturii scrise, au fost realizate de-atunci și până azi patru obiective importante. Iar altele vor mai urma cu siguranță, multe legate și de județul Hunedoara, nu doar de județul Alba, dacă ne referim strict și la ce are de câștigat și județul nostru.

Imre Szuhanek ne-a spus marți care sunt aceste patru mari obiective realizate.

„Primul obiectiv a fost cel de refacere a Drumului Sării cu o plută din bușteni de 12 metri, exact după modelul celei construite în urmă cu 2000 de ani, care a slujit la parcurgerea acestei căi antice importante atunci, pe Râul Mureș, între punctele Portul antic Partos din Alba Iulia și actualul Port Internațional Szeghedin din Ungaria, de pe fluviul Tisa. O cale străbătută cu pluta în 18 zile pe o porțiune de 243 de kilometri.

Al doilea obiectiv a vizat declararea Bisericii de lemn din Tisa ca fiind Biserica plutașilor. Această biserică minunată, despre care vom discuta într-un material separat și pe această cale mulțumim ziarului dumneavoastră că ne sprijină în a reda toate informațiile publicului larg încă de la înființare, a fost adusă din Banatul Sârbesc până la Tisa pe o plută, undeva în jurul anului 1786, pe o plută din bușteni trasă cu 40 de boi și cai în amonte, pe Râul Mureș, cale de circa 53 de kilometri. Vom discuta cum spuneam de această biserică hunedoreană de patrimoniu național și internațional, că este un subiect foarte frumos și bine de știut de toată lumea.

Al treilea obiectiv s-a realizat în iunie 2022, asta după ce cu sprijinul acordat de noi în acest sens s-au inițiat procedurile de aderare cu drepturi depline a municipiului Alba Iulia la Asociația Internațională a Plutașilor, unde noi eram membrii, până să ajungă și municipiul Alba Iulia noi fiind primii din țară membrii în această asociație de prestigiu. La Congresul Internațional IATR, organizat la Sarajevo în iunie 2022, municipiul Alba Iulia a devenit membru cu drepturi depline în Asociația Internațională a Plutașilor. Despre acest eveniment și despre importanța de a fi membru în această asociație, s-a scris în ZVJ la vremea respectivă. De-atunci, România are doi membrii cu drepturi depline în asociație, un ONG, respectiv Petro Aqua Petroșani și un municipiu, Alba Iulia, fapt unic în istoria asociației în condițiile în care până în 2022 membrii erau doar organizații non-guvernamentale. Dar la insistențele noastre și cu sprijinul a mai multor ONG-uri europene și a unor oameni care au înțeles intențiile bune ale noastre, cu care noi aveam relații mai strânse și mai vechi, s-a reușit ca la vot să fie un vot mai mult pentru intrarea municipiului Alba Iulia în această familie europeană de plutași.

Nu în ultimul rând, un al patrulea obiectiv, foarte important a fost realizat: începerea achiziției de documente istorice, culturale și administrative necesare pentru instrumentarea și parcurgerea etapelor preliminare întocmirii dosarului necesar pentru candidatura României la Patrimoniul Imaterial Mondial al UNESCO pentru Îndeletnicirea Plutăritului în România”, ne-a declarat Imre Szuhanek.

O recunoaștere UNESCO a plutăritului din România ar aduce mari beneficii pentru țară și pentru 22 de județe: multe proiecte finanțate cu bani externi

Legat de acest al patrulea obiectiv, Imre Szuhanek ne-a spus:

„Vom face împreună cu cei din Alba următorii pași, astfel încât România, prin noi și cei din Alba să intre în acest patrimoniu al UNESCO, cu plutăritul, ocupație străveche importantă, cu mare tradiție în țara noastră, cum puține țări europene se pot întrece cu țara noastră ca și vechime în acest domeniu. O recunoaștere UNESCO în acest sens, ar aduce beneficii multor județe din țara noastră, nu doar Albei și Hunedoarei, județe pe unde trec râuri importante sau Dunărea, ape curgătoare pe care s-a plutărit și de 2000 de ani încoace, cum e cazul Drumului Sării. Și vorbim aici, în ordine alfabetică de 22 de județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița, Brăila, Cluj, Covasna, Galați, Harghita, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mureș, Olt, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vâlcea. Și asta știm din experiența altor țări, precum Spania, Austria, Cehia, Polonia și Letonia, care au reușit. Asta dorim și noi, ceea ce va însemna implementarea de proiecte cu fonduri externe pentru Alba și Hunedoara și, de ce nu, celelalte 20 de județe unde a existat plutărit. Proiecte legate de această activitate, dar mână în mână cu chestiuni legate de Mediu și copii sau tineri, de Biosferă și așa mai departe. Proiecte care în timp se vor vedea că au fost necesare și că au adus dezvoltare unor comunități.

Ca atare, între 27-28 octombrie 2023, la Alba Iulia vor avea loc o serie de evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Primăria municipiului Petroșani, în parteneriat cu Petro Aqua Petroșani.

Seria de evenimente va cuprinde o masă rotundă cu tema Un Mureș mai curat pentru generațiile viitoare, organizată la Muzeul Național al Unirii. Tot în una din sălile superbului complex istoric va fi dezbătută ulterior și problematica la zi a ceea ce ține de Îndeletnicirile Plutăritului în România pentru zonele țării unde exploatarea lemnului și a sării s-a făcut cu pluta, încă din antichitate, dar și în evul mediu, ba chiar în așa numita epocă modernă. Să nu uităm că și în Valea Jiului, pe Jiul de Vest, pe tronsonul Câmpu lui Neag-Lupeni, italienii din Belluno transportau lemn (în perioada 1900-1910), iar treaba asta s-a făcut până undeva spre sfârșitul Primului Război Mondial, existând mărturii clare în acest sens. Și cu acest subiect vom reveni la ziar, că vorbim de zona în care trăim și lumea trebuie să afle. Revenind la acțiunile din Alba Iulia de luna viitoare, vor fi invitate toate consiliile județene din cele 22 de județe amintite mai înainte de mine, membrii ai Academiei Române, membrii ai Ministerului Culturii, inclusiv din Comisia de Patrimoniu, precum și primari și politicieni – senatori (inclusiv din Comisia de Patrimoniu UNESCO)și deputați, dar și reprezentanți ai Apelor Române și ai Romsilva, practic toți cei care pot să sprijine în acest proiect legat de UNESCO”.

„Petro Aqua” Petroșani și Imre Szuhanek - cei mai tari din plutăritul românesc actual

Să reamintim în încheiere ,cititorilor noștri, că „Petro Aqua” Petroșani nu a apărut „cu pluta” așa din senin și are o istorie bogată în spate, o parte din membri, în frunte cu președintele lor, cunosc plutărit, l-au practicat în expediții destule, mai ales pe Mureș, dar și pe Marea Neagră în cazul președintelui Szuhanek, și, foarte important, știu și cum se confecționează o astfel de plută clasică!

Participarea unor membrii ai „Petro Aqua” la o serie de evenimente legate de plutărit, în perioada 1962-2023 stau drept mărturie și le vom aminti pe scurt pe cele mai importante.

Începem cu expediția pe Marea Neagră din anul 1978, când Imre Szuhanek, alături de alți prieteni din țară au realizat un record european de trecere cu pluta pe această mare. Nu mai intru în detalii că am scris de cel puțin două ori de acest mare succes românesc în ZVJ și o dată la „Matinal” prin 2002.

În 2003, „Petro Aqua” obținea Premiul „Ford”, o importantă distincție mondială, pe o chestiune legată de mediu, apă, copii și plutărit!

În 2008, tot membrii asociației petroșenene au organizat acea expediție internațională cu plutele pe Mureș, una de răsunet și despre care s-a scris și în presa internațională atunci, pe traseul Alba Iulia – Szeged. A fost vorba, probabil, de cea mai mare expediție organizată până atunci în țara noastră și una de mare succes, la care au participat inclusiv biologi și specialiști în chimie și mediu.

În fine, anul trecut, în ZVJ semnalam și de „Festivalul Plutașilor” de la Ciugud, județul Alba, cu implicarea directă a celor de la „Petro Aqua”, a primăriei de-acolo și, mai cu seamă, a Consiliului Județean Alba, instituție județeană tot mai hotărâtă să refacă tradiția plutăritului pe Mureș, așa cum își doresc tot la fel de mult și cele două primării, cea din municipiul Alba Iulia și cea din comuna Ciugud (poate cea mai bogată și mai bine pusă la punct comună din România, o localitate situată în inima „Ținutului Moților” și după cum se știe și e cu atât mai mult de apreciat, în zona respectivă scriindu-se în timpuri grele și zbuciumate multe file de istorie transilvăneană, începând cu marele Horia și terminând cu uriașul Crăișor, Avram Iancu, între ei și mulți alți adevărați patrioți ardeleni).


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter