26.09.2023,  20:42:23 | 0 comentarii | 1180 vizualizari
Și totuși se face! Uricaniul va avea un Aqua Park modern, de aproape 38000 mp 
de Corneliu BRAN

Ziarul nostru a fost primul care v-a informat cu subiect și predicat și la modul detaliat despre proiectul Primăriei orașului Uricani legat de Aqua Park-ul ce urmează a fi construit pe o suprafață generoasă a orașului, la „granița” teritorială cu municipiul Lupeni. 

Locație schimbată pe argumente bine justificate de comisarul european: să fie pentru toți cei din Vale!
Inițial, acest Aqua Park modern trebuia să fie construit în zona Câmpu lui Neag. Cel puțin așa gândise la acel moment primarul Dănuț Buhăescu, care are în gândire acest proiect de mai bine de 8 ani, dar s-a ferit să-l pună de fiecare dată pe lista cu viitoare obiective la alegeri. „Nu am vrut să fac promisiune electorală din acest proiect, pentru că știam că e un proiect greu, scump, căruia trebuie să-i găsim finanțare și sprijin, altfel va fi greu și m-am gândit că atunci când o să fie ceva concret și posibilități clare de implementare, abia atunci voi face totul public. Acum pot spune că a venit momentul și vă dau în premieră informația ca să o scrieți.”, ne spunea în primăvară primarul Dănuț Buhăescu.
Această nouă locație a venit la cererea comisarului european Ferreira, după vizita sa în Valea Jiului, motivația fiind una destul de clară: acest obiectiv turistic de mare anvergură pentru viitorul turismului din Valea Jiului trebuie să deservească nu doar orașul Uricani, ci toate localitățile din Vale și stațiunile lor, respectiv Straja, Pasul Vâlcan și Parâng și de aceea locația trebuie să fie cât mai aproape de aceste localități și lângă drumul național ce leagă cele șase localități.

Întâlnire de lucru a primarului Uricaniului cu managerul de proiect doljean
Marți, 26 septembrie, am urmărit în biroul primarului din Uricani o bună parte din ședința de lucru pe care Dănuț Buhăescu a avut-o cu managerul de proiect, ing. Nicușor Demetriad, totodată și reprezentantul de la vârful firmei de proiectări S.C. Nide Com-Serv SRL din județul Dolj. La discuții au mai fost prezenți un reprezentant al firmei de proiectări craiovene și administratorul public al primăriei, doamna Florena Marcuș.
Timp de mai bine de un ceas problemele discutate s-au calat pe domeniul tehnic al proiectului la care se lucrează, fiind discutate toate modificările cerute, prin argumente, de primarul Dănuț Buhăescu, dar și altele, aduse de proiectant pe bună dreptate. S-au luat toate, pe capitole: legat de viitoarele bazine în aer liber și din interior, de amenajarea de tobogane și instalații, de tot ce ține de bazinele de apă pentru copii și de locurile de joacă, de saune și de zonele de plajă – aici atenția sporită fiind ca acestea și bazinele din aer liber să prindă soarele dacă se poate cât e ziulica de lungă. Apoi s-a mers pe partea de energie verde și de tot ce ține de alimentarea cu energie, punându-se la punct toate detaliile. Nu în ultimul rând, s-a vorbit de parcări și de drumul interior, de designul clădirilor, de acoperiș, de câte și mai câte, managerul de proiect notându-și cu minuțiozitate toate observațiile ce reieșeau din discuție și toate ideile constructive, ori cerințele edilului de cum ar dori să fie, găsindu-se soluții în acest sens. 
Fiindcă am primit permisiunea managerului de proiect și a primarului, în câteva imagini vă putem arăta cum ar urma să arate acest Aqua Parc, firește, fără alte mici modificări ce probabil vor mai urma, până proiectantul va veni cu forma finală și se va trece la etapa următoare.

Primarul Dănuț Buhăescu tot mai încrezător în proiectul de 11 milioane de euro care va ridica ștacheta turismului din Vale.

Prezentarea proiectului

„Ca orice Aqua Parc serios, va avea bazine atât exterioare, cât și interioare, pe o suprafață generoasă. Acest obiectiv este compus din două părți importante. Vorbim de partea închisă, care la sol are undeva la peste 2.300 mp, și partea de la etaj cu golul unde vine piscina, iar acest spațiu interior va fi zona în care funcționează și iarna pentru turiștii care vor veni la schi, dar și pentru toți amatorii de relaxare în apă și înot. Deci, Aqua Park-ul nostru este prevăzut să funcționeze pe toată perioada anului. Partea de exterior va avea bazine, locuri de joacă, locuri de plajă, locuri de umbră pentru relaxare, instalații de tobogan și multe altele. Apa din bazine va avea temperatura, pe tot parcursul anului între 29-30 de grade, ceea ce nu vedem nici măcar în bazinele de la stațiunile de la Marea Neagră.
  Cu această investiție dorim să venim în întâmpinarea, pe de-o parte, a cetățenilor noștri din Valea Jiului, dar nu ascundem faptul, pe de altă parte, că acest Aqua Park va ajuta foarte mult la a asigura una dintre infrastructurile necesare turismului regional, în vederea atragerii de turiști din toată țara și din exterior. Sigur, orașul Uricani mai are în apropiere multe alte obiective turistice care să susțină din plin nu doar acest proiect, ci și turismul Văii Jiului: Parcul Național Retezat – unic în Europa de sud-est prin varietatea florei și faunei, salba de cascade, salba de peșteri și de lacuri glaciale, zona de încărcare energetică – unică și ea și un proiect viitor la fel de tare ca și cel de care discutăm: Poiana Mare! Un proiect foarte complex și acolo, în zona Câmpu lui Neag-Uricani, cu terenuri de sport, minigolf, tenis de câmp, fotbal, teren amenajat pe rulote, cu toate utilitățile ce vor trebui pentru turiști, zonă de corturi, băi, canalizări, observatoare, mini-grădină botanică, zonă de spectacole cu scenă și tot ce trebuie - unde se va organiza anual Nedeia din Ținutul Momârlanilor și alte evenimente, unde vor putea asista liniștit cel puțin 4.000 de spectatori! Da, suprafața e generoasă și la acest proiect și putem face multe, iar acesta se va realiza pe Tranziție Justă, valoarea lui fiind de 7,3 milioane euro (undeva la vreo 370 miliarde lei vechi, o sumă care pe vremuri nimeni din Valea Jiului nu visa).
  Revenind la Aqua Park, nu ne-am ocupat chiar de aiurea la acest proiect. Eu recunosc încă o dată că nu le-am promis în campania electorală cetățenilor acest lucru. De ce? De teamă! Nu știam exact cum vor arăta lucrurile. Știți bine că eu sunt la al treilea mandat în Consiliul Director al Regiunii Vest, iar acolo am discutat cu conducerea regiunii și am reușit să mă fac înțeles cu acest proiect. Ceea ce părea imposibil înainte, și anume că pe Programele Operaționale Regionale va fi posibil să fie bani și pentru infrastructura de turism, iată că acum s-a demonstrat că poate fi posibil și s-a și realizat.   Regiunea noastră Vest a obținut pentru cele patru județe o sumă de peste 70 de milioane de euro, sumă ce s-a împărțit pe județe în funcție de populație. Județului Hunedoara îi revine undeva la 17 milioane euro. Sigur că da, fiind investiții de stat care generează profit, partea de contribuție proprie la acest proiect se pare că va fi una destul de substanțială. Nu s-a vorbit încă care va fi suma, dar în orice caz contribuția proprie va putea ajunge la 30%, poate chiar 40%. Bani pe care noi nu i-am avea niciodată, fiindcă vorbim de un proiect de 11 milioane de euro. Ca urmare, s-a ajuns la o înțelegere cu consiliul județean, care inițial a spus că se înhamă la a face un parteneriat cu noi, ceea ce ne-a permis să dăm drumul la documentație. Vă dați seama, dacă o să fie aproape 40% contribuția proprie, suma poate să urce undeva la 4 milioane de euro. Acesta este și scopul parteneriatului: în afară de partea de documentație – SF, PT, avize, etc. de care ne-am angajat să suportăm noi cheltuielile din bugetul local, consiliul județean să suporte partea care rezultă ca și cotă de finanțare după aprobarea proiectului. Dacă apar ulterior costuri suplimentare, neprevăzute, peste ce este prevăzut în contractul de finanțare, și pe acelea le vom suporta noi, după cum ne-am luat angajamentul. Plus costurile de funcționare care vor fi după implementarea proiectului, pe care tot noi le vom suporta. Am încredere în acest proiect,sunt foarte plăcut surprins de ceea ce ne-a arătat proiectantul și sunt convins că după câțiva ani, trei, patru, după „maturizare” cum s-ar zice, Aqua Park-ul nostru va fi un obiectiv important turistic, căutat, și care va aduce bani la bufetul local”, ne-a declarat printre altele, primarul Dănuț Buhăescu. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter