28.09.2023,  16:19:36 | 0 comentarii | 384 vizualizari
Asociația de gimnastică Petroșani
de Marian BOBOC

În perioada antebelică, în Valea Jiului sportul reprezenta o preocupare a autorităților vremii. Un timp, puțin cercetat din punct de vedere sportiv.

În 1913 la Petroșani activa o asociație de gimnastică, în fapt o asociație sportivă. Reunită în ședință la 30 mai 1913, conducerea asociației a hotărât amenajarea unui teren de tenis.

Dinamica asociației este dovedită și de faptul că la începutul lunii iunie în asociație s-au înscris 20 de noi membri.

La 10 august 1913, la o aruncătură de… greutate de Petroșani, la Hațeg are loc un concurs sportiv de gimnastică și de atletism. Diversitatea probelor impresionează și astăzi, după 100 de ani de la desfășurarea sa: arun­carea greutății, alergare, săritura în înăl­țime, săritura în lungime, paralele, bară, lupte, aruncarea discului. Probele atletice și de gimnastică sunt completate și de un meci de fotbal între reprezentativele Hațegului și Lugojului. Iar ca reușita să fie completă, înce­pând cu orele 20,30 organizatorii au pro­gramat în încheierea manifestărilor sportive jocuri distractive și o seară de dans.

Competiția era destinată și maselor, din moment ce la întrecerile individuale se putea înscrie, până la 24 iulie 1913, contra unei taxe de o coroană/ probă orice cetățean din județul Hunedoara. Concurenții sunt informați că pot să-și recupereze taxa (și chiar mai mult decât atât) cu o condiție care motivează compe­titorii: plasarea pe podium, în primele 3 locuri. Ținând cont că organizatorii au anunțat pentru ocupantul locul I un „premiu consistent”, e lesne de închipuit emulația sportivă.

Organizatoarea competiției, Aso­ci­ația sportivă Hațeg, a lansat invitații către toate asociațiile de profil din județul Hunedoara. Astfel, Asociația de gimnastică Petroșani înscrie în competiție 8 sportive. Întrucât la concurs puteau să par­ticipe și elevi ai școlii medii, asociația sportivă petroșeneană mai înscrie și 4 elevi în clasele superioare de gimnaziu.

TINERET, MÂNDRIA FOTBALULUI…

Pentru a atrage pe teren elevii de gimnaziu, Societatea minieră Salgotarjan înființează la finalul lunii martie a anului 1914 o echipă de fotbal de tineret.

O dovadă că pe maidanele Văii Jiului se dădea cu foc în lobdă sunt și numeroasele întâlniri amicale între echipele de fotbal de amatori. Una dintre acestea are loc la 3 mai între selecționatele tineretului catolic și echipa a doua a gimnaziului Petroșani, fotbaliștii gimnaziului aplicându-le celorlalți o bătaie „zdravănă”.

La Restaurantul „Kekel”,

SE CONSTITUIE ASOCIAȚIEI SPORTIVĂ A TINERETULUI MINIER DIN PETROȘANI

La 28 iunie 1914, la Restaurantul „Kekel” din Petroșani, invazie de tineri sportivi.

Aceștia nu au venit la local ca să adaste la vreun șpriț ori pentru vreo paranghelie, ci pentru un motiv cât se poate de întemeiat, participarea la ședința de constituire a Asociației sportive a tineretului minier din Petroșani.

Încă de la începutul ședinței, Peter Simon prezintă demersurile întreprinse de inginerul Istvan Szecsey pentru constituirea asociației. Ca semn de recunoștință, adunarea îl alege pe ing. Istvan Szecsey președinte al Asociației sportive a tineretului minier din Petroșani.

Participanții votează Regulamentul de funcționare a asociației, votând un comitet de conducere format din 10 persoane, avându-i în frunte pe președintele Szecsey și ca vicepreședinte pe Peter Simon.

Adunarea a însărcinat conducerea asociației să-i lanseze direc­torului Societății miniere Salgotarjan, I. Winklehner, propunerea de a fi președintele de onoare al nou înființatei asociații sportive. Acesta nu doar că a acceptat cu „vizibilă bucurie”, ci a și donat asociației 100 de coroane.

Scris de... Marian BOBOC.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter